Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velikonoční výprask: Milá a veselá tradice, nebo potupa a trapas?

  • Šlehání pomlázkou - milá tradice, nebo vyčpělá zábava přiopilých koledníků?
    27. března 2016 | 06:00

    S Velikonočním pondělím jsou neodmyslitelně spjaty koleda a šlehání dívek. Z čerstvých proutků na ně mají přejít svěžest, zdraví a mladost. Odměnou pro chlapce jsou vajíčko, pentle na pomlázku a možná i pohled na utíkající výskající dívku a vzdouvající se sukni. V praxi to často vypadá tak, že odměnou je chlapcům a mužům i sklenička něčeho ostřejšího a nejedna žena pak skončí kvůli vzdouvající se vášni s jelity přes hýždě i ruce. Nemluvě o tom, že špulit pozadí může leckomu připadat prostě trapné. Fajn zábava, nebo vyčpělá tradice? Chceme být v 21. století vlastně šlehány?

  • Simona, 37 let, projektová manažerka, žije střídavě na vesnici i ve městě

    Babské rady vám pomohou zachránit pokažené velikonoční menu.
    Autor: profimedia.cz
    "Já šlehána určitě být chci, zaručuje to věčné mládí a promasíruje to celulitidu na zadní části těla," říká se smíchem sedmatřicetiletá Simona, která Velikonoce slaví převážně v malém domku ve vesnici ve středních Čechách, kde nějaký čas s rodinou trvale žila. "Ale vážně, je to prostě tradice a jako ženu mě to nikterak neponižuje." Užívá si to jako maminka dvou dětí, užívala si to i jako dívka a dospívající. "Po rozdání všech vajec jsme vyráželi za koledníky do ulic a celkově si to užívali. Velikonoce mám prostě ráda se vším všudy," shrnuje.
  • Karla, 21 let, studentka, žije ve městě

    ss
    Autor: profimedia.cz
    "Nechci být šlehána, protože je to pro mě potupné. Stoupnout si mezi dveře, předklonit se a čekat, jak moc surový koledník se před mým vchodem nachází, je pro mě naprosto nepřijatelné. A ještě mu za to něco dávat," shrnuje jednadvacetiletá studentka Karla své pocity ohledně Velikonoc. Svátky tak tráví nejraději ve městě, kde je pravděpodobnost nějaké takové návštěvy o dost menší než na vesnici. "A to už vůbec nemluvím o tradici českých koledníků: opít se na Velikonoční pondělí do němoty," doplňuje další důvod, proč tento svátek nepatří mezi její oblíbené.
  • Adéla, 25 let, účetní, žije ve městě

    Velikonoční beránek
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    "Velikonoce trávíme většinou na návštěvě u přítelovy rodiny. Jejich chalupa je na kraji vesnice, jeho rodina je vyhlášena svou pohostinností, a tak u nás většinou končí koledníci v nejrůznějších stadiích podnapilosti," říká pětadvacetiletá Adéla. "Obecně by mi tento zvyk vůbec nevadil, když ráno přijde tchán nebo strýc a jen mne symbolicky vyšupe, je to fajn. Pokud se do baráku ale vřítí stádo zarudlých upocených jinochů a starců a s řevem se vrhají na svou kořist, je mi trapně. Nemluvě o tom, že to fakt dost bolí a nejednou jsem měla jelita i na rukou, kterýma jsem se bránila. Takže za mne ano, ale s citem!"

  • Šárka, 41 let, nezaměstnaná, žije na vesnici

    Zkuste vyfouknout vajíčko pomocí injekční stříkačky. Je to rychlé a snadné.
    Autor: Shutterstock.com
    "Zamlada mne to bavilo, zdrhaly jsme s holkama na půdu, přes zahradu, byla to sranda," vzpomíná paní Šárka. "Teď už dostanu od manžela a dětí spíše takové symbolické poplácání a dám jim za to vajíčka a nadílku. Koledníci chodí také, známí vždycky chvilku pobudou, popovídáme si. A s žádnou extrémní hrubostí jsem se nesetkala. Asi už ze mě mají všichni spíš respekt."
  • Lenka, 39 let, žije ve městě

    ss
    Autor: archiv pořadatele, profimedia.cz

    "Chci být vyšlehaná, protože jsem v tomhle pověrčivá a nechci další rok uschnout. Ať to znamená cokoliv," říká Lenka, která tráví Velikonoce na střídačku na vesnici i ve městě. "Ale nic se nemá přehánět, takže prosím o vyšlehání s citem a bez větší míry alkoholu. A není to letos náhodou naopak, protože je přestupný rok?"

    Takže jaké je resumé? Pro jistotu prosíme vyšlehat, co kdyby na tom omlazení náhodou něco bylo. Ale s láskou a ohleduplností! Přestupný rok je na některých místech skutečně spojován s výměnou rolí, takže letos si, pánové, dejte přece jen pozor!

    Zajímá vás, jestli byste zvládla řídit autobus? Naše redaktorka to vyzkoušela za vás!

Klíčová slova:  velikonoce, tradice, pomlázka, výprask
Diskuse ke článku
.