Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sebeobrana: Nemáte slzný sprej? Ubránit se můžete i obyčejnou tužkou!

  • Naučte se bránit, i když u sebe zrovna nic nemáte.
    25. února 2016 | 06:00

    Kolikrát se vám stalo, že jste šla sama v noci domů a slyšela za sebou kroky? Stačí, když je kolem černočerná tma, ve křoví zašustí vítr – a krve by se ve vás člověk nedořezal. Pepřák jste zapomněla v druhé kabelce – co teď? Naštěstí se lze účinně ubránit i tím, co máte zrovna u sebe, ať už to jsou klíče, mikina nebo třeba obyčejná propiska. 

  • Slzotvorný plyn je základ

    Video se připravuje ...
    Součástí každé dámské kabelky by měl být slzný sprej. • VIDEO: Adam Balažovič
    Stejně jako byste neodešla z domova bez peněženky, mobilu, klíčů, parfémů a rtěnky, tak byste měla za naprostou samozřejmost považovat přibalit si s sebou do kabelky pepřový sprej. A kdykoliv se ocitnete v nekomfortní situaci, měla byste ho mít připraven k okamžitému použití. Ukryt hluboko v kabelce je pak většinou k ničemu. A upřímně – kdy se vám naposled podařilo v kabelce najít něco opravdu rychle? Slzotvorný sprej mějte tedy vždy v ruce, s prstem připraveným na spoušti. Dobře posloužit můžou třeba i deodorant nebo voňavka, pokud je namíříte pořádně do očí. 
  • Klíče

    Video se připravuje ...
    Účinnou zbraní mohou být i klíče, nebo tužka. • VIDEO: Adam Balažovič
    Vystoupíte z nočního autobusu, domů to máte ještě pět set metrů a proti vám podnapilý muž. Jak už to tak bývá, dívá se na vás dlouhým pohledem. Protože – toho si někdy všimněte – opilí lidé se často rádi dívají dlouhými pohledy, za tím nemusí být touha vás napadnout. A jestli nemáte slzotvorný sprej, připravte si do ruky alespoň klíče. Ale ne tak, abyste měla mezi čtyřmi prsty zastrčené tři klíče. Bohatě postačí pouze jeden, ideálně strčený mezi ukazováček a prostředníček. "V momentě, kdy na vás někdo sáhne, stačí ten klíč narvat do citlivých míst," radí Jaroslav Stich, jeden ze spoluautorů knihy Sebeobrana a instruktor sebeobrany FTVS UK.
  • Tužka

    Bránit se můžete i tužkou.
    Autor: Shutterstock.com
    Jako útočnou zbraň ale můžete použít i tužku. Úplně stejně jako v případě klíčů. Snažte se s ní zaútočit na citlivá místa, ať už na ruce mezi palcem a ukazováčkem nebo třeba na krku na krkavici, případně můžete mířit i na oči. "Je to útočník, tak ho nemůžu šetřit. On mne také nebude šetřit," varuje Jaroslav Stich. 
  • Ochrana za všechny prachy

    Video se připravuje ...
    Jak se bránit útočníkovi, když máte po ruce pouze kabelku? • VIDEO: Adam Balažovič
    Bohužel ale málokterou ženu napadne chodit s propiskou v ruce. Klíče většinou třímáme jen tak v dlani, a než bychom je stihly pevně uchopit, útočník by využil dané situace a bylo by pak pozdě bycha honit. Jenže účinnou zbraň třímáte v ruce, aniž byste si to možná uvědomovala. Útočníka totiž můžete ochromit tím, že mu kabelku, kterou držíte v ruce, mrštíte do obličeje. "Je překvapen, co na něj letí, chvíli nevidí. V tu chvíli ho můžete sestřelit nebo utéct," radí Radim Pavelka, spoluautor knihy Sebeobrana a instruktor sebeobrany FTVS UK. Ano, ztráta kabelky může bolet, na druhou stranu – pokud o ni přijdete v rámci boje – zajisté vám někdo koupí novou jako bolestné.
  • Na jaká místa útočit?

    Útočníka praštěte do nosu.
    Autor: Shutterstock.com
    Podle obou instruktorů sebeobrany však mnohem důležitější než improvizovaná zbraň je moment překvapení. O tom právě sebeobrana je. Stejně tak, když se někdy žena dostane do patové situace, zachránit ji může i to, když bude vědět, na jaké části těla útočit. Samozřejmě každého jako první napadne nejcitlivější část mužského těla – rozkrok. Ale podobně dobře účinné může být i praštit ho do nosu. "Není to z toho důvodu, že bychom ho chtěli zlomit, ale ten člověk začne slzet, takže vznikne chvíle na útěk. On nevidí," radí Pavelka. Na obličeji sice existuje ještě mnoho dalších citlivých míst, na kterých můžete útočníkovi ublížit, ale ve stresu se špatně hledají. Nos a rozkrok vám budou prozatím stačit.

    Co když vás útočník chytne zezadu nebo povalí na zem? Uvidíte v dalších dílech našich videí o sebeobraně!

Diskuse ke článku
.