Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

4 důvody, proč nemáme rádi Valentýna, a proč nás mrzí, když nedostaneme kytku

  • Umělý, dovezený svátek, který zabíjí romatiku. I tak vnímají Češi 14. únor
    13. února 2017 | 06:00

    "Když všude vidím ty bonboniéry, přeslazené plyšáky, srdíčka a vyznání, úplně se mi zvedá žaludek," tak reaguje nejedna žena (a nejeden muž) na období před svátkem svatého Valentýna. Ale nejen přeslazenost a kýč jsou důvodem, proč se některým z nás Valentýn nezamlouvá. Proč ještě někteří Češi tento svátek rádi nemají?

  • Je to přejatý americký svátek

    Autor: Shutterstock.com

    Přece si americkou kulturou nenecháme vytlačit náš první máj – večerní máj – lásky čas. Tak reagují mnozí a tvrdošíjně nechávají romantiku na květnový svátek. Svátek svatého Valentýna sem sice přišel po revoluci přes Evropu z anglosaských zemí, jeho kořeny sahají ale až do starého Říma, a to jak k pohanům, tak i ke křesťanům. Původně patřilo toto období pohanským rituálům na podporu plodnosti. Svátek se nazýval lupercalia a provázela ho řada rituálů, které se prudérním křesťanům nelíbily. A tak vyrukovali s novým svátkem, romantičtějším, který spojili s osobou kněze Valentýna. Valentýn, později svatý, měl tajně oddávat mladé páry, a to i přes zákaz císaře Claudia II. Sexuální orgie tak nahradilo romantické pojetí svátku.

  • Je to marketing

    Autor: shutterstock.com

    Ano. Výrobci čokolády, plyšáků, obchodníci se šperky i květinami mají žně. Ve světě pak ještě ti, kteří obchodují s přáníčky. Už ve středověku se skládaly u příležitosti Valentýna milostné básně, později si lidé vyměňovali ručně psané papírky s vyznáním lásky. Koncem 19. století začíná masová výroba předtištěných kartiček a s rozvojem dopravy a zlevněním poštovného pak narůstá i množství poslaných kartiček. Pro zajímavost: Američané jich pošlou každý rok kolem 190 milionů a do toho nepočítají ty, které si děti vyměňují bez asistence pošty ve školách.

  • Zabíjí romantiku

    Autor: shutterstock

    "Všude se píše, co mají chlapi dělat: koupit kytku, šperk, zarezervovat restauraci nebo napustit vanu a obložit ji svíčkami," říká třiatřicetiletý Jan a se smíchem dodává: "Většina z nich na to nadává, tvrdí, že na to kašle, ale cestou domů pak stejně vyměkne a alespoň nějakou kytku nebo čokoládu na poslední chvíli koupí."

    Podobně to mají i některé ženy. "Je to divný svátek, který jsem nikdy neslavila. Mám takové rozporuplné emoce. Když si manžel nevzpomene, je mi to trochu líto. Když si vzpomene, říkám si: hmmm, u pumpy psali, že by měl koupit kytku," hovoří čtyřicetiletá Martina o svých pocitech. "Vlastně abych řekla pravdu: kytka, pusa nebo čokoláda jindy než 14. 2. mne potěší mnohem víc."

  • Nemám ho s kým slavit

    Autor: shutterstock.com

    A pak budou vždycky ti, kteří zrovna aktuálně na Valentýna ve vztahu nejsou. A ani nemají v hledáčku nikoho, koho by zkusili vylákat na "výhodné romantické menu" do restaurace. A tak, aby se vyhnuli depresi, uhýbají před čokoládami ve tvaru srdce v akci, které na ně padají v supermarketech, překračují kyblíky s květinami vystrčenými do poloviny chodníků a těší se, až tuhle přesladce zamilovanou podivnou lásku z obchodů vystrnadí kraslice, slepice a další velikonoční akční nabídky.

Autor: is