Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

5 důvodů, proč lidé zůstávají ve špatných manželstvích

  • Není jednoduché dospět k rozhodnutí, že rozvod vaši situaci vyřeší
    3. února 2016 | 06:00

    Možná slýcháte od kamarádky neustálé lamentace na manžela. Že si nepovídají, že sex nestojí za nic, že se pořád hádají – a tak dále a tak dále. V podstatě víte, jak bude probíhat vaše další schůzka, a pokaždé si říkáte: proč jsou ti dva ještě spolu? Proč už se dávno nerozvedli? Důvodů, proč lidé zůstávají v nefunkčních manželstvích, je ale celá řada. Jaké jsou ty nejčastější?

  • Děti

    Manželství
    Autor: Shutterstock.com
    Pochopitelně jsou to děti, které občas bývají posledním pojítkem mezi dvěma kdysi zamilovanými lidmi. Někdy mají pocit, že by jim svým rozchodem ublížili, jindy se bojí, že ten druhý je nebude vychovávat dostatečně správně. Těžko říct, zda je to důvod dostatečný nebo ne. Děti jsou vnímavější, než jsou dospělí často ochotni připustit. Všichni tušíme, že je lepší to v klidu ukončit než se hádat před dětmi a předvádět před nimi nefungující vztah. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že každý z rodičů po rozvodu ztratí část času, který s dětmi tráví. A to není jednoduché přijmout.

  • Peníze

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dva příjmy, jedna domácnost. To je o mnoho jednodušší počítání než přemýšlet o tom, jak vystačit se svým platem sám. Je to podstatně komplikovanější, i když ne nemožné. Koneckonců alimenty by měly (i když to tak většinou ani náhodou neplatí) pokrýt polovinu potřeb dítěte.

  • Strach, že nikoho nového nenajdou

    ...
    Autor: Profimedia.cz
    Představa, že člověk bude muset hledat nového partnera, mnoho lidí děsí. Nevědí, kde by se měli seznamovat. Možná se bojí i toho, že z randění za dobu manželství dost vypadli – a kdo ví, jak to teď chodí. Představa, že by byli nějakou dobu sami se sebou, se jim také nezamlouvá. Tomu dávno odvykli. A přitom to je podle psychologů něco, co by řada těchto lidí potřebovala ze všeho nejvíc: zjistit, jak moc mají rádi sami sebe, co dělá radost jim a jak si představují život za sebe. Bez ohledu na toho druhého.

  • Strach, že budou muset sami rozhodovat

    Rozchod visí na vlásku a vy nic netušíte? Vnímejte varovné signály, které váš partner vysílá.
    Autor: Shutterstock
    Variantu "lepší šílený partner než žádný" volí lidi často nejen ze strachu, že nebudou mít s kým trávit intimní chvíle. Jde také o to, mít – alespoň občas – člověka, na kterého se dá obrátit ve chvílích nejistoty. Se kterým se dá probrat rozhodnutí ohledně dětí. Pro někoho není jednoduché přijmout, že nyní už bude celý život jen na něm samotném.
  • Rozvod je komplikovaný

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    V neposlední řadě je tu obava z toho, jak by samotný rozvod probíhal. Kdo by si nechal dům, jak druhého vyplatit, jestli by partner přistoupil na to, že děti zůstanou u toho druhého... Lidé často nevědí, jak moc by se při tom hádali a jak to vlastně chodí. Rozvod v drtivé většině případů neproběhne bez negativních emocí nebo dohadů. Na druhou stranu v tomto případě – na rozdíl od nešťastného manželství – víte, že jednou tomu bude konec.

    Zajímá vás, které věci úspěšní lidé nikdy nedělají?

Autor: is
Diskuse ke článku
.