Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

4 jezdci apokalypsy: Nepouštějte si je do vztahu, pokud chcete, aby vydržel!

Video se připravuje ...
Chcete, aby vám vztah vydržel? Zbavte se návyků, které ho zabíjí!
VIDEO: mapylasky.cz
12. ledna 2016 | 06:00

Že je vztah dřina, peklo a nádeničina se špatným koncem? To vám řekne téměř každý, kdo žije v páru. Jenže takhle to být opravdu nemusí. Čemu je lepší se vyhýbat?

Recept na to, jak žít ve spokojeném vztahu, a ne ve vztahovém nevolnictví, objevil emeritní profesor psychologie John Gottman. Ovšem ne na základě pocitů, odhadů nebo domněnek!

Profesor Gottman vědecky zkoumal spoustu párů, které nejen pozoroval během běžného dne, ale zároveň jim i měřil tlak, tep nebo hladinu stresových hormonů. Na konci obrovského výzkumu dokázal s 95procentní úspěšností už po patnácti minutách hovoru určit, který pár se do sedmi let rozvede a kterému vztah vydrží.

Nejde o chytrost

Překvapivé je, že pokud chcete mít krásný vztah a po pár letech marné snahy nestát u rozvodového soudu, stačí vám vlastně jen málo. „Spokojení manželé nejsou chytřejší, bohatší nebo duševně bystřejší než ostatní,“ tvrdí John Gottman.

Vtip je v tom, že do svého běžného života začlenili proces, který nedovoluje negativním myšlenkám ovládnout vztah. Prostě místo čtyř jezdců apokalypsy – tedy neustálé kritiky, svalování viny na druhého, opovrhování jím a nekonečné nespokojenosti – ve vztahu používají více romantiky, hravosti, legrace, dobrodružství a vstřícnosti.

Vyhnout se chybám

Pokud si v tuhle chvíli říkáte, že těžko můžete být v pohodě, milá, pozorná a vtipná, když je váš partner bídák, budižkničemu a chronický lenoch, podívejte se na video, které vysvětluje nejčastější chyby, které ve vztahu děláme. Vsadíme se, že když se jim alespoň z části vyhnete, zavládnou ve vašich rodinách mnohem větší klid a harmonie.

Autor: Majka Dvořáková