Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejhorší trapasy z vánočních večírků: Na co si máte dát pozor?

  • Alkohol povzbuzuje upřímnost a touhu být vtipný. Ani s jedním to na firemním večírku nepřehánějte!
    9. prosince 2015 | 06:00

    Vánoční čas většinou využije řada společností i firem, aby poděkovaly svým zaměstnancům. Některé pořádají obří vánoční akce v gala a s kostýmy, jiné se spokojí s pozváním do restaurace. V každém případě na vás čeká trochu specifická situace – oproti běžnému večírku s přáteli a kamarády. Jaké se dají zažít trapasy a co je vaším největším nepřítelem?

  • Oblečení

    ss
    Autor: Profimedia
    "Každý rok se těším na nevěstky a faráře, letos je téma postavy z večerníčků," směje se třiatřicetiletá produkční Kamila a naráží na párty z filmu Deník Bridget Jones. Každoročně věnuje svému kostýmu dost času a úsilí, takže se jí nestane to, že by přišla oblečena úplně mimo předepsaný styl. Správně zvolené oblečení je základ. I když se párty nese v neformálním duchu, očekává se, že i tehdy oblečení bude slavnostněji laděné. Přehánět to nemusíte ovšem ani na druhou stranu, v róbě a blyštivém náhrdelníku se na bowlingu nebudete cítit úplně komfortně.
  • Alkohol

    ss
    Autor: Profimedia
    "Pamětliva toho, že se na večírku nemá člověk úplně přecpávat, naložila jsem si jednou na talířek jen decentně zeleniny a kousíček nějakého rostbífu," vzpomíná dnes pětačtyřicetiletá účetní Klára na dávnou událost. "A protože jsem se za celý den nestihla najíst, položil mne hned uvítací drink. Úplně jsem cítila, jak mi hoří tváře, jazyk těžkne a mozek vypovídá službu. Bohužel, ani káva nezabrala. Naštěstí jsem měla duchapřítomnost a hned jsem odešla, asi tak půl hodiny po příchodu," dodává.

     

    S alkoholem pochopitelně opatrně. Kromě toho, že vás může úplně setnout, může odbourat zábrany v dalších situacích, kterým by bylo lépe se raději vyhnout.

  • Setkání příliš blízkého druhu

    Tančí
    Autor: Shutterstock.com
    "Ano, opil jsem se. Ano, žertoval jsem s kolegyněmi v domnění, že pokud vysloveně nekřičí hrůzou, že se jim to líbí," vypráví devětatřicetiletý mechanik Honza historku, která se stala a stane mnohým. "Ano, styděl jsem se mnoho dalších dnů v práci a s některými kolegyněmi se mi pak hodně nepříjemně řešily následné pracovní záležitosti. Od té doby se snažím držet hesla: co je v domě, není pro mě. Na tom je rozhodně hodně pravdy."

     

    Vztah na pracovišti je vždycky komplikovanější, ať je šťastný nebo nešťastný. A ty, které začnou na večírku za přispění příliš mnoha vypitých skleniček, potenciálními komplikacemi přímo čiší. Pokud se vám někdo z práce líbí, zkuste využít večírek jen ke sblížení a oťuknutí.

  • Upřímnost nechte na jindy

    Jak být po probdělé noci s kamarádkami stále fit a krásná?
    Autor: Isifa.com
    Uvolněná přátelská atmosféra leckdy svádí k tomu, být příliš vtipný nebo příliš upřímný. Tady je asi jedno, jestli jste na večírku s přáteli nebo s kolegy – sdělení "já tě vždycky měla za strašnýho suchara, ale ty seš, čoveče, docela vtipnej, to zírám!" zkrátka dvakrát nepotěší žádného z nich. Kamarády můžete ovšem na čas přestat vídat, a nechat tak situaci uklidnit. Pokud ovšem máte pravidelné porady s oddělením reklamací, jehož šéfovi jste večer po půlnoci začala rozpustile říkat Rumcajs, budete po nějaký čas chodit na tato setkání s velkým sebezapřením.
  • A řešení práce také

    pracovní porada
    Autor: Shutterstock.com
    Nakonec – Rumcajs to asi ustojí a možná mu to vadí méně než vám. Horší je to, když člověk začne se stejnou upřímností řešit pracovní věci. "Každému, koho jsem potkala, jsem navrhla nějaké zlepšení nebo zefektivnění jeho práce," vzpomíná na jeden večírek osmadvacetiletá asistentka Zuzana. "Bylo otázkou chvíle, než si to všichni řekli mezi sebou, a další dny jsem byla v práci za chytráka. Všichni si to pamatovali a bylo to hodně nepříjemné. Nakonec jsem práci po čase změnila, ne kvůli večírku, ale nejspíš to svou roli sehrálo také."

     

    Zkuste se vyvarovat hovorů o práci a bavte se spíš o obecných tématech. A pozor – nikoliv na účet druhých.

  • Takhle spadnul Komínek

    Vánoce bez jídla by snad ani nebyly Vánoce. Jak na přejídání nahlížejí výživoví specialisté?
    Autor: Shutterstock.com
    Vidět inženýra Komínka, jak se svíjí v bujarém tanci, je jistě zážitek hodný vyfocení a možná i publikace na Facebooku. Uživatel byl označen, trvá to chvilku, otázka je, jak se bude uživatel tvářit druhý den ráno a jak z toho bude vám. I když je to někdy hodně těžké, snažte se trapasy a excesy svých kolegů spíš jen komentovat, nikoliv dokumentovat.

Autor: is
Diskuse ke článku
.