Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

5 tipů, jak přežít advent a nerozvést se! Do Ikea raději bez muže!

  • Vynechte společné nákupy a zkuste popřemýšlet o tom, jestli trváte na tom, že dárek musí být překvapení
    2. prosince 2015 | 06:00

    Každý rok je to stejné: sedíme u stromečku zasypané hromadou roztrhaných papírů od dárků, které vybalili naši bližní, a pomalu nám dochází, že to nakonec docela klaplo a všichni mají radost. A dušujeme se, že za rok začneme rozhodně dřív a že nebudeme na partnera křičet! Že si tentokrát advent nenecháme zkazit žádnými "nešvary", jako jsou úklid a fronty. Upřímně? Pokud jste ještě ani jednou nebalila dárky už v listopadu, asi to nezvládnete ani letos. I tak se dá ale advent prožít relativně v klidu a bez hádek. Zkuste našich pár tipů!

  • Na nákupy vyrazte sama

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nákupní centra nabízejí dva typické obrazy nakupujících, které k Vánocům patří skoro jako stromečky a svítící dekorace. Tím prvním je manželská nebo partnerská dvojice, která argumentuje nad vybraným zbožím. Nejčastější věta, kterou slyšíte, je: "Mně je to jedno, hlavně už něco vyber." Tím druhým jsou nudící se muži strkající před sebou bezmyšlenkovitě nákupní vozík a kolem nich ženy s lístečky s nákupním seznamem. Postavte se někdy do koutku v Ikea – tolik dramat jste dlouho neviděla! Nejčastější věta? "Tady na mě počkej!" Co kdybyste letos vyrazila sama? Možná váš drahý ocení, že bude moct zůstat doma, a klidně u toho třeba i umyje okna! Ten vozík klidně zvládnete sama. Láska neznamená, že všechno musíte dělat spolu. Naopak!

  • Na pečení pozvěte kamarádky

    ženy spolu pečou
    Autor: Shutterstock.com
    Například pečení. Proč by měl být partner doma ve chvíli, kdy taháte z trouby spálenou várku rohlíčků? Mnohem veselejší to bude s kamarádkami. Stejně jste se s nimi chtěla sejít, tak proč ne u pečení? Práce utíká za neustálého sdělování novinek mnohem rychleji, a jelikož si stejně nestihnete říct všechno, je tu ještě večer, kdy můžete navíc dopít to, co se do těsta nespotřebovalo. Partner nechť počítá s tím, že může navštívit své rodiče (ideálně s dětmi) nebo svého kamaráda, jehož manželka právě peče u vás.

  • Na úklid vyzkoušejte paní

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jako dítě jste předvánoční úklid nesnášela, s přibývajícími lety si říkáte, že Vánoce vás alespoň donutí vypořádat se s nějakými resty, a pak – ono to fakt vypadá líp, když je uklizeno. Pokud přes rok nevyužíváte služeb hospodyně, co si to dovolit alespoň teď? Jasně, někdo nemá rád, když se jeho věcí dotýká někdo cizí. Ale zrovna okna, koberce nebo parkety nejsou zas tak intimní, abyste je nemohla přenechat někomu "na úklid". A peníze, které na hospodyni vynaložíte, klidně vezměte z toho, co máte našetřeno na dárky. Stejně si každý rok říkáte, že je toho pod stromečkem až až, že?
  • Užijte si společný čas

    Dopřejte si během Vánoc dobrot, poté ale přestaňte.
    Autor: Shutterstock.com
    Většina lidí, kteří si dokážou užít advent, se shoduje v jednom: skvělé je uvařit si večer svařák nebo čaj, zalézt s partnerem nebo i s dětmi před televizi a koukat se na ní třeba celé odpoledne. Zahrát si hru, ujíst trochu cukroví předem a hlavně si uvědomit, že spousta lidí šílí a hledá místo na parkovišti u supermarketu, a vás se to netýká. Že ještě nemáte stromeček? A všechny dárky? No a co kdybyste si na kanapi v klidu napsala seznam toho, co komu koupíte, a pak šla cíleně jen pro danou věc?
  • Řekněte si, co by vám udělalo radost

    Pravidelná konzumace čtyř šálků kávy denně může podle jeho výzkumu snížit o 20 procent riziko deprese.
    Autor: profimedia.cz
    "Já nevím, jestli by matka chtěla šálu!" "Je to tvoje máma, tak kdo to má vědět?" Kdo? No přece jeho máma. Zkuste si letos říct s nejbližšími, co by vám udělalo radost. Že vy se například vůbec nebudete ofrňovat nad novou pánví nebo kosmetickým balíčkem. Pak zjistíte, že by tchyně ráda dostala nové utěrky, protože ty staré nejsou nic moc, ale je jí líto je vyhodit. Nemusíte psát zrovna seznamy, ale určitě není nutné trvat na absolutním překvapení. Uvidíte, kolika lidem ve vašem okolí se uleví. A ještě jedna maličkost – není špatné popřemýšlet o tom, že dárky mohou být skutečně jen drobnost, která potěší.

Autor: is
Klíčová slova:  vánoce, láska, vztahy, advent, pohoda, klid, stres
Diskuse ke článku
.