Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Homo, hetero nebo bi? S tím už si nevystačíte! Kdo je skoliosexuál?

  • Homosexuální vztah? Kdepak, mohou to být třeba aromantičky
    12. listopadu 2015 | 06:00

    Homo, nebo hetero – tak to platilo vždycky. Kdo si hodně vyskakoval, tak byl bi, ale to už si vymýšlel trochu extrabuřty. V současné době je ale všechno složitější, a tak ani ve vztazích si nevystačíme s touto omezující typologií. Musíme vzít v úvahu také "jiná pohlaví" nebo "gendery", míru romantiky a také očekávání, která ohledně partnerství jednotlivci mají. Jaké jsou nové sexuální orientace?

  • Asexuál

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Tady jsme ještě trochu doma a máme jasnou představu: asexuál je ten, kdo je přitahován k druhé osobě, aniž by očekával sexuální vztah. Druzí se mu líbí, užívá si jejich přítomnost, ale vztah pro něj neznamená sex.
  • Aromantik

    .
    Autor: isifa.com
    Pak jsou tady ti, kteří nevezmou holku na valentýnskou večeři a neobdarují ji plyšáčkem se srdíčkem. A nemusí to být nutně jen ignoranti nebo sobci. Jsou to prostě ti, kterým romantika a další tyhle srandičky kolem vztahu nic neříkají. Sex ano, vzájemná úcta a tolerance také. Jen ne to snění a bláznění. Seznamte se s aromantiky.
  • Demisexuál

    ...
    Autor: shutterstock.com
    A začíná to být ještě zajímavější. Demisexuál – tedy něco napůl. Sex ano i ne, záleží na hloubce vztahu. Tedy nejdřív láska, a až se rozvine pravé pouto, pak přijde teprve sexuální chtíč. Jinými slovy: sex až po pořádném prověření toho druhého. Pozor – analogicky k demisexuálovi tu máme demiromantika: tedy toho, kdo romantiku začne chtít prožívat až poté, co se mezi členy dvojice vytvoří silné emocionální pouto.
  • Lithromantik

    Jak je možné, že muži snáší rýmu hůře jak ženy?
    Autor: Shutterstock.com
    Lithromantik – podle serveru asexuality.org je to člověk, který neočekává, že jeho city budou opětovány. On sám si naopak romantického zamilování užívá plnými doušky. Takže pokud jste vdaná a chcete si zvednout sebevědomí nějakým ctitelem, najděte si lithromantika, budete v bezpečí.
  • Pansexuál

    Také už vás nudí polohy jako misionářská, nebo na koníčka? A co takhle vyzkoušet třeba trakař, nebo David Copperfield?
    Autor: Shutterstock.com
    Pansexuál je ten, kdo umí udržovat všechny druhy vztahů – romantický, sexuální, emocionální – se všemi pohlavími. A pozor, nenechte se zmást slovem pohlaví, protože rozdělení na muže a ženy už dávno nefunguje. Teď se říká gender a někdo vlastně vypadá jako muž, protože chce přitahovat ženy, které vypadají jako muž, a někdo chce zase partnera, který vypadá na kluka i holku – a s pansexuálem to řešit nemusíte, protože ten bere vše. No a pak tady máme panromantika – ten je na tom v podstatě podobně, akorát jen v té romantické rovině.
  • Skoliosexuál

    Homosexuální vztah? Kdepak, mohou to být třeba aromantičky
    Autor: profimedia.cz
    Skoliosexuál – že by to byl ten, který skolí každého bez ohledu na gender, věk a sociální status? Kdepak, skoliosexuál si naopak vybírá. A to právě ty typy lidí, kteří nevypadají na první pohled ani jako muž, ani jako žena.
  • Queerplatonický vztah

    Ilustrační forografie.
    Autor: Shutterstock
    Dřív bychom řekli, že jsou to kamarádi nebo "fakt dobrý kamarádi" nebo "nejlepší kamarádky". Dnes mají queerplatonický vztah. Což znamená, že k sobě nechovají romantické city, ale mají k sobě daleko blíže a vztah jde hlouběji, než jak to bývá u běžných přátel. Možná by spolu tvořili dvojici, kdyby ovšem on nebyl panromantik a ona lithromantička s orientací výhradně na ženy. Tak už máte jasno, za který tým kopete vy?

Diskuse ke článku
.