Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lhaní povoleno aneb Kdy mužům neříkat pravdu?

  • 20. září 2015 | 06:00

    Říká se, že muži lžou, aby přežili, a ženy pro snazší život. My si myslíme, že ženy často nemluví pravdu právě kvůli tomu, aby se líp žilo nejen jim, ale i mužům. A v některých případech je lež vysloveně nutností.

  • Lžete?


    „Ano, miláčku, byl jsi fantastický,“ šeptá po sexu Jana do ucha svému manželovi. „Přece mu nebudu vykládat, že to dnes nestálo za nic a já se k orgasmu nepřiblížila ani na dva kilometry,“ vysvětluje svou lež sedmatřicetiletá vztahová matadorka. Po patnácti letech manželství je jí jasné, že někdy je lepší pravdu trochu přibarvit, nasvítit z jiného úhlu a přizpůsobit situaci. Nebo ne?

    Říkáte si, že vy byste nikdy nelhala? Pak si představte, že jste v situaci Jany, jen s tím rozdílem, že zvolíte pravdu a po nic moc milování svému muži natvrdo řeknete, že dnes jako milenec selhal. I kdyby to byl velkorysý chlap a nezhroutil se nebo se nenaštval, vaše hláška by v něm hlodala, podlomila mu sebevědomí a o 90 % by narostlo riziko, že jeho milostné výkony budou čím dál horší. Čtyřicetiletá Zuzana kdysi svému partnerovi řekla, že divně líbá, že u toho tak zvláštně slintá, že to ještě nezažila. A co myslíte? Přestože jsou spolu dvacet let, už s ním nikdy žádné líbání nezažila. Ne, neurazil se, ale drsná pravda mu definitivně vzala na líbání chuť.

    Někdy je ve vztahu lhát nutné, ale musíte vědět, kdy vám to projde.
    Autor: Shutterstock
  • Proč lžeme?


    My ženy máme v životě nastavenou potřebu harmonických vztahů. Podvědomě i vědomě prostě nechceme hádky, konflikty ani nedorozumění, a tak si vymýšlíme síť malých nebo velkých lží. Měníme pravdu kvůli tomu, abychom někoho neranily, nenaštvaly, neurazily. Pravda totiž velmi často bolí a my přece nechceme ubližovat. „Na nejvyšším místě ženské hitparády lhaní stojí falešné údaje o věku, váze nebo předstíraný orgasmus. Z existenčních důvodů nebo kvůli dětem si ženy často nalhávají, že mají krásné manželství,“ tvrdí sociolog Peter Stiegnitz z univerzity v Budapešti, který lhaní zkoumá téměř celý život.
    Respekt je jednou z věcí, bez které se muž ve vztahu neobejde.
    Autor: Shutterstock.com
  • Díky za upravenou pravdu


    A z podobných důvodů jako ženy lžou i muži. Prostě se chtějí vyhnout potížím. „Mami, já ti lhal jen v situacích, kdy jsem věděl, že by tě pravda zranila,“ řekl mi nedávno do telefonu můj nejstarší syn. Nakonec která z nás by stála o to, aby nám partner do očí tvrdil: „V těch šatech vypadáš tlustá, jistě, že jsem si všiml, kolik máš vrásek, tvůj guláš se prostě nedá jíst, v hospodě je mi líp než s tebou." Jsem si jistá, že kdyby nám partner potvrdil zdvojnásobené tukové polštáře, šly bychom špatnou zprávu zajíst celou pizzou a po pohanění guláše už bychom se k plotně nikdy nepostavily.
    Lhář se sám prozradí určitými gesty nebo artikulací, naučte se je rozeznat.
    Autor: shutterstock
  • Jen lhát nestačí


    Na milosrdných lžích není nic hrozného. Má to ovšem malý háček. Jen lhát nestačí. Když je na partnerovi nebo vztahu něco, co nám vadí, nevyhovuje, a kvůli tomu lžeme, je třeba to začít taktně řešit. „Moje žena opravdu neumí udělat z masa omáčku. Nechtěl jsem jí to říkat, protože by se hrozně naštvala, ale naučil jsem se chválit jí minutky, které dělá skvěle. Časem se o svíčkovou přestala snažit a jsme spokojení oba,“ popisoval mi nedávno svou strategii kamarád Štefan. A podobná taktika je super na všechny potíže. Nebavil vás sex? Klidně mu ho pochvalte, ale pak udělejte všechno pro to, aby příště už bylo milování super.
    Manželství a dlouhodobá partnerství jsou hotovým balzámem na duši a vyléčí vám kde co!
    Autor: shutterstoclk
  • Nejčastější ženské lži podle australského výzkumu


    1. Nic se neděje, jsem v pohodě

    2. To není nové, mám to už několik let

    3. Moc to nestálo

    4. Bylo to ve slevě

    5. Jsem na cestě

    6. Nevím, kde to máš, vůbec jsem to neviděla

    7. Moc jsem toho nevypila

    8. Bolí mě hlava

    9. Opravdu jsem to nevyhodila

    10. Neslyšela jsem telefon
    Autor: Shutterstock
  • Nejčastější mužské lži podle australského výzkumu


    1. Nic se neděje, jsem v pohodě

    2. Dám si poslední pivo

    3. Nevypadáš v tom tlustá

    4. Neměl jsem signál

    5. Došla mi baterka

    6. Neslyšel jsem telefon

    7. Zas tolik jsem toho nevypil

    8. Už jsem na cestě

    9. Nebylo to tak drahé

    10. Jsem v zácpě
    Lhář se sám prozradí určitými gesty nebo artikulací, naučte se je rozeznat.
    Autor: shutterstock


Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.