Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nevěra je drsná smrt i nová šance. Proč nás ale tak bolí?

  • Psychologové tvrdí, že nás nevěra zničí víc, než když nám doktor oznámí, že máme rakovinu.
    28. srpna 2015 | 06:00

    Proč nás nevěra ničí víc než kdykoli dřív? Jak je možné, že "ulítávají" i šťastní lidé spokojení ve vztahu? A máme vyhodit nevěrníka i s kufry, nebo o vztah bojovat? A jak vůbec bojovat, když je nám na umření? Nevěra je mrcha, kterou alespoň jednou za život řeší snad každý pár. Přitom psychologové tvrdí, že vás zničí víc, než když vám doktor oznámí, že máte rakovinu. Odbornice na vztahy Esther Perel tvrdí, že nevěra byla vždycky nepříjemný zážitek, ale dnes je vysloveně traumatizující. Proč?

  • Byla tu a nezmizí

    Video se připravuje ...
    Odbornice na vztahy Esther Perel tvrdí, že nevěra byla vždycky nepříjemný zážitek, ale dnes je vysloveně traumatizující. • VIDEO: www.ted.com

    „Cizoložství existuje od doby, kdy bylo vynalezeno manželství. Jenže když bylo spíš o ekonomickém spojení než o lásce, emocích a potřebách, ohrozila vás nevěra finančně. Teď ohrožuje celý váš život,“ vysvětluje naprosto logickou věc Esther Perel.

     

    Zakopaný pes je v tom, že dneska od partnera čekáme, že bude nejlepší milenec, parťák, otec, důvěrník, bude nám rozumět a sdílet s námi pocity a zážitky.

  • Okamžik rozpadu


    ...
    Autor: Shutterstock
    Málokterá z nás chce od manželství jen to, aby chlap uživil rodinu. „V manželství totiž hledáme naplnění romantických potřeb, a nevěra je tedy zrada, která naše očekávání a naděje zničí,“ tvrdí psycholožka.

     

    „Myslel jsem, že vím, kdo jsem, co chci, kam jdu a co je důležité. Po nevěře nevím nic z toho. Všechno se rozpadlo,“ přiznává otevřeně své pocity Lubor. A tohle prožívá v zásadě každý. A je jedno, jestli jste muž nebo žena.

  • Zákeřná technika


    ...
    Autor: Shutterstock
    Nejhorší je, že v době internetu, mobilů a počítačů je nevěra ještě zákeřnější. Nejde jen o to, že kvůli nim nikdy nebylo snadnější podvádět, ale zároveň jde o to, že nikdy nebylo těžší nevěru ututlat. Moderní technika má ještě jeden zásadní háček.

     

    „Nevěra v digitálním věku je jako smrt tisíci bodnutími. Máme totiž šanci ji vidět v reálném čase. Číst zamilované zprávy nevěrníka, sledovat jeho e-maily… Dřív naše babičky maximálně našly šmouhu od rtěnky na límečku,“ upozorňuje Esther.

  • Podvádějí i pohodáři


    ...
    Autor: Shutterstock
    Nemá smysl rozebírat tu důvody, proč člověk „ulítne“ s někým jiným. Otázka je, proč jsou i lidé ve spokojeném vztahu nevěrní? Jak je možné, že chlap – nebo i žena, která svého partnera miluje, nechce o něj přijít a doma je spokojená – riskuje všechno, co má, kvůli povyražení s někým jiným? Na to odpovídá psycholožka, která odvážně tvrdí, že nevěra není ani tak o sexu jako o touze. Zdaleka ne jen erotické.

     

    „Románek je výraz touhy po emočním spojení, po něčem novém, po svobodě, po sexuální síle, vyjadřuje přání znovu najít sebe sama a pokus vrátit vitalitu do svého života,“ tvrdí. Do náruče někoho jiného nás tedy často vede chuť dokázat si, že jsme výjimečné a pořád ještě za něco stojíme.

  • Záchranné kruhy


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    A co se s námi děje po provalené nevěře? „Je fakt, že většina párů i po nevěře zůstává spolu, někteří jen přežívají, ale někteří dokážou krizi proměnit v novou příležitost,“ popisuje zkušenost z praxe Esther.

     

    Zkušená odbornice na vztahy svým pacientům radí, že kdyby dokázali do vztahu přenést jen jednu desetinu kuráže, představivosti a elánu z románku, nemuseli by tuhle situaci nikdy řešit.

  • Co s tím, když už se stalo?


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    1. Berte to jako příležitost vyříkat si věci, nad kterými jste celé roky oba zavírali oči.

     

    2. Nevěrník by měl přiznat chybu a říct, že je mu líto, že partnerovi ublížil.

     

    3. Stejně tak by měl zapojit všechny motory a začít se ve vztahu snažit mnohem víc než kdykoli předtím. Má totiž co napravovat.

     

    4. Podvedený má za úkol dělat všechno, co mu vrátí zničené sebevědomí. Obklopit se láskou, přáteli a dělat všechno, co ho naplňuje.

     

    5. Důležité je nepátrat. Když už se ptát, tak nějak takto: Co pro tebe nevěra znamenala? Co už se mnou nemůžeš? Co ti chybí? Čeho si na nás dvou vážíš?

Autor: MAJ
Klíčová slova:  nevěra, láska, vztah
Diskuse ke článku
.