Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šest tipů, jak mluvit s mužem tak, aby vás poslouchal

  • Křik, emoce a mnoho slov. To všechno debatu s mužem spolehlivě zabije
    9. srpna 2015 | 06:00

    Máte někdy pocit, že všechno, co svému protějšku řeknete, po něm steče jako kapky vody? Někdy se mu půl hodiny snažíte vysvětlit, proč musíte o víkendu k rodičům, a on na konci debaty prohlásí: Doufám, že ale nemusíme k vašim! Možná jen komunikujete příliš žensky. Muži chtějí fakta, přehled, jasné otázky – a ještě... Přinášíme několik tipů na to, jak hovořit s mužem, aby vám rozuměl.

  • Nebuďte příliš emotivní

    Na svém otci si můžete vyzkoušet komunikaci s ostatními muži.
    Autor: Shutterstock.com
    Zeptejte se muže na to, jak by měla vypadat vaše nová sekačka, a dostanete přehled výhod a nevýhod jednotlivých strojů. Zeptejte se ho na to, jestli cítí to samé, co cítil na začátku vztahu. Obdržíte několik výrazů v obličeji od nechápavého až po totální znechucení. Také obvykle nepomůže doplnit své výroky křikem, pláčem nebo hysterickým pochodováním po bytě. Většina mužů se emocemi nezaobírá, nepitvá je, nedefinuje je. Občas je ani u sebe nezaznamená. Soustřeďte se na fakta. Pokud potřebujete probrat emotivní situaci, vypovídejte se kamarádce, matce nebo sestře. Teprve tehdy, až budete vědět, co chcete partnerovi sdělit, jděte za ním. Nezkoušejte tedy věty typu: mám pocit, že už si tolik nepovídáme jako dřív. Zkuste rovnou: nezajdeme ve čtvrtek do kina?
  • Nevytahujte ho násilím z jeho jeskyně

    Někteří synové se neradi zbavují matčiny péče.
    Autor: profimedia.cz
    Pokud leží na gauči a na vaše otázky reaguje nesouvislým mumláním, věřte, že na nějakou smysluplnou debatu opravdu není připravený. I kdybyste ho nějakým způsobem aktivovala a z kanape zvedla, jeho mozku už neporučíte. Muži prostě občas potřebují něco na způsob zimního spánku. Neříkejte: Tak vyřešíme tu dovolenou, když se jenom válíš na gauči? Zkuste: Budeš mít někdy v příštích dnech čas? Měli bychom naplánovat prázdniny.

  • Nekritizujte

    žena, muž, vaření
    Autor: Shutterstock
    Muž potřebuje respekt a obdiv. Tak to prostě je. Pokud začnete debatu tím, že tyhle dvě jeho potřeby popřete a shodíte, zavíráte si dveře k dosažení uspokojujícího výsledku. Je to těžké, ale vysoce strategické: začněte pochvalou a ujištěním, že jste ráda, že ho máte. Pak dodejte: nemohl bys ještě dodělat ty poličky? To není pokrytectví. To je taktika.

  • Nemluvte přespříliš

    Už od prvního setkání se na Lenku její potencionální tchán díval s velkým zalíbením.
    Autor: Shutterstock.com
    Muži dávají přednost faktům a jasně formulovaným větám. Pokud se na ně spustí vodopád slov a do pár vteřin nedostanou jasnou informaci, vypínají. Po dalších několika minutách v lepším případě bojují sami se sebou, aby neusnuli. V tom horším opouštějí místnost a debata končí.

  • Nezačínejte důležité debaty v autě

    Lenka nechtěla přidělávat problémy svému příteli.
    Autor: Shutterstock.com
    Muži nejsou stvořeni pro zvládání více činností najednou. Což znamená, že buď budou efektivně řídit, nebo budou efektivně komunikovat. V rámci zachování bezpečnosti provozu bychom si pochopitelně raději přály to první, tak proč otevírat nějaká zásadní témata právě v autě? Navíc efektivní debata potřebuje oční kontakt – a ten je v autě také podstatně omezený.
  • Nedomýšlejte věci za něj

    hádka
    Autor: Shutterstock
    Toto je zlaté pravidlo komunikace a mimochodem i jedna z populárních Čtyř dohod – populárního učení Toltéků. Nevytvářejte si domněnky. Většinou do nich promítneme své zkušenosti a své představy, ale ty se s představami a zkušenostmi ostatních málokdy shodují. Možná máte pocit, že partner od manželství očekává to samé, co očekáváte vy. Není nic lepšího než si o tom promluvit přímo. Také věty "takže ty chceš říct, že jsem úplně hloupá?" k efektivní komunikaci nepřispívají. Nedomnívejte se. Ptejte se. Ušetříte si čas i spoustu zbytečných negativních emocí.

Autor: is
Diskuse ke článku
.