Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zkuste digitální detox: Jak se připravit na pár dní bez mobilu

  • Zkuste pár dní bez mobilu, možná to prospěje vašim vztahům
    10. srpna 2015 | 06:00

    Pokud jste si někdy řekla větu "už si ani nedovedu představit život bez mobilu", máme pro vás výzvu: zkuste bez něj prožít třeba týden. Co tím získáte? Možná víc času pro sebe a pro své zážitky. Nebudete se na všechno dívat přes displej telefonu s cílem vyfotit to a zveřejnit. Nebudete každou chvíli esemeskovat kamarádům, že jste právě teď snědla u stánku báječného langoše a přitom si na ně vzpomněla. Nebudete se každou chvíli dívat na počasí, jestli náhodou nezačne za hodinu pršet. Máme pro vás pět tipů, jak na celou akci připravit sebe i své blízké.

  • Přesvědčte se o smyslu celé akce

    Žena z Austrálie nestačila zírat, když si přečetla důvody, proč se s ní její přítel rozchází.
    Autor: profimedia.cz - ilustrace
    Zkuste se zamyslet nad tím, jak často máte mobil v ruce. Jestli je nutné stále sledovat nové vzkazy, zpravodajství na netu nebo zjišťovat, co dělají právě teď vaši přátelé. A jestli oni musí vždycky vědět, co děláte vy. Pokud se vám při této představě třese ruka předem, možná máte náběh na syndrom FOMO (z anglického Fear of Missing Out) – máte strach, že něco prošvihnete. O důvod víc, abyste do digitálního detoxu šla.
  • Stanovte si pevné datum

    Na podzim nás čekají tři volné dny.
    Autor: Shutterstock.com
    Neříkejte si: někdy příští týden začnu. Stanovte si pevné datum a zapište si ho do kalendáře. Jinak budete mít tendenci celou akci odkládat s tím, že "zítra se to fakt nehodí, protože chci poslat mámě fotku z výletu". Studie dokázaly, že pokud si naplánujete pevné datum a čas, máte o čtvrtinu větší šanci na úspěch. Ženám ještě pomáhá to, když se se svými plány svěří svému okolí. Donutí je to pak svým závazkům lépe dostát.

  • Okolí dejte vědět předem

    Pokud máte sedavé zaměstnání, měl by být energetický příjem jídla nižší.
    Autor: Profimedia.cz
    Oznamte své rodině, že nemusí panikařit, pokud se jim do pár minut neozvete. Řekněte nadřízeným, že e-maily budete vyřizovat jednou denně. Nastavte si klidně automatickou odpověď, napište o své nedostupnosti status na Facebook. Vyhnete se potom záchvatům úzkosti, že o vás někdo bude mít strach nebo že se chováte nezdvořile tím, že ihned nereagujete.

  • Vymyslete, co se získaným časem

    in-line, babička, žena, starší
    Autor: Shutterstock
    Díky tomu, že nebudete stále kontrolovat, jestli nejsou na vašem oblíbeném e-shopu slevy, získáte více chvil pro sebe. Zkuste si vysnít, jak by měly v ideálním případě vypadat: zajdete s kamarádkou po práci na víno, protože si to dlouho slibujete? Užijete si relaxaci během hodiny jógy konečně se zavřenýma očima? Půjdete se projít nebo konečně na kolečkové brusle? Možností je spousta, tak si vyberte tu, na kterou se budete nejvíc těšit.

  • Začněte právě teď

    V létě není takový problém ujít 10 000 kroků.
    Autor: Shutterstock.com
    Ještě zbývá jediné: říct si, co od této zkušenosti vlastně očekáváte. Chcete zjistit, jestli to vůbec vydržíte? Víte, že to bude těžké, ale chcete se překonat? Chcete si zkusit, jaké to bude s partnerem bez možnosti úniku do virtuálního světa? Pokud máte definovaný svůj cíl, jste připravena. A začít můžete hned teď!

Autor: is
Diskuse ke článku
.