Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polovina rozvedených přiznává: Měli jsme pochyby už ve svatební den!

Na zrušení svatby bylo už pozdě
13. července 2015 | 06:00

Měl to být nejkrásnější den v jejich životě. Přesto je za zvuků svatebního pochodu napadaly myšlenky na to, sebrat se a utéct. Téměř polovina lidí, kteří se později rozvedli, přiznala: svému manželství jsme nevěřili ani ve svatební den. Co je tedy vedlo k tomu, že do manželství vstoupili?

Nervozita, pocit na omdlení, myšlenky na útěk. Takové pocity prožívá mnohá nevěsta. U některých jsou pochyby ale ještě výraznější: přidává se nervový třas, pocit, že manželství bude stejně průšvih a že vedle nich nestojí ten pravý. Pochyby o tom, že dělají dobře, pocítila ve svatební den polovina rozvádějících se párů. Vyplynulo to z výzkumu, který na více než tisícovce rozvádějících se britských dospělých provedli právníci z kanceláře Slater a Gordon.

Láska? Ne, peníze!

Pokud tedy měli tak zásadní pochyby, co je tedy přinutilo k oddávajícímu dojít a partnera si vzít? A tady je možná příčina problému. Málokdo z těchto lidí totiž řekl: láska. Spíš než city většina z nich řešila peníze. Zrušit svatbu se jim v tuhle chvíli zdálo už téměř nemožné, protože všechno stálo spoustu peněz a námahy.

Zároveň nechtěli ublížit partnerovi a také se báli reakce rodiny. Menší část nevěst a ženichů věřila, že se jejich partner a jeho nešvary po svatbě změní k lepšímu nebo že manželství prostě nějak bude fungovat. Někteří se brali kvůli dětem, které již s partnerem vychovávali. A řada z nich své pocity zlehčila a zahnala s tím, že je to prostě jen nervozita, která k takovým událostem patří.

Rozvod do 24 hodin!

K oblíbeným "vtipným" hláškám na svatbách patří kromě "za flašku ti to rozmluvím" také tato věta: "Do 24 hodin se to dá jednoduše zrušit." Český ani britský právní řád však žádnou takovou bezplatnou a bezsoudní anulaci svatby neumožňuje.

Autor: is