Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Simona Babčáková: Herečky nejsou žádné slepice bez názoru

  • Herečka Simona Babčáková se stala jednou z celebrit, které podpořily Kongres žen.
    18. června 2015 | 16:10

    Herečka Simona Babčáková, moderátorka Daniela Drtinová či blogerka Bára Šťastná. To je jen několik jmen, která podpořila neziskovou organizaci Kongres žen a její víkendové setkání. Hlavní témata letošního ročníku? Zobrazování žen v médiích plné předsudků a stereotypů. Vše proběhne v sobotu 20. června od 10 do 16 hodin v Národním domě na pražských Vinohradech. 

  • Daniela Drtinová, moderátorka

    Video se připravuje ...
    Moderátorka Drtinová: Feminismus není nadávka! A co vy? Jste feministka? • VIDEO: Česká ženská lobby

    Proč je podle vašeho názoru v českých médiích tak málo žen ve vedoucích pozicích?

    Protože mnozí muži, kteří ve vedoucích pozicích jsou, spolu drží basu a ženy mezi sebe pustit nechtějí. Žena má být maximálně asistentka.

    Myslíte si, že pokud bude ve vedení českých médií více žen, objeví se v obsahu témata, o kterých se nepíše a netočí. Nebo se o nich bude psát a točit jinak?

    Ano, vím to z vlastní zkušenosti. Od chvíle, kdy jako moderátorka mohu ovlivňovat obsah i výběrem témat, točí se najednou i o věcech, o kterých se běžně netočí. Jako třeba psychospirituální krize.

    Jak jste spokojená se zobrazováním žen v českých médiích?

    V médiích to odráží jen stav, jaký je ve skutečnosti. Ženy zdravotnice, učitelky... Nebo věšáky na šaty. Horší je to v reklamě. S čím vším lze v obchodu spojit ženské tělo, jako třeba s kytem na dlaždice, to je opravdu nevídané.

    Proč jít na Kongres žen?

    Hlavně muži aby přišli. Zjistí tam, že se nemusí žen bát a že je klidně můžou pustit mezi sebe:) 

    Bližší informace ZDE 

  • Simona Babčáková, herečka

    Video se připravuje ...
    Simona Babčáková na premiéře Šmejdů • VIDEO: Kristýna Léblová, Petr Soukup

    Proč jít na Kongres žen?

    Protože se tam ženy nejen mohou dozvědět spoustu konstruktivních informací, ale  mohou i získat kontakty a mohou potkat někoho, kdo je podpoří v jejich záměrech a snech. Nebo se prostě mohou inspirovat a užít si zajímavý den.

    Kde vnímáte největší nerovnosti mezi muži a ženami u nás?

    Rozhodně v politice a na vrcholových manažerských pozicích ve státní správě.

    Jak jsou podle vás v médiích zobrazovány ženy herečky?

    Obecně jsou herečky v médiích zmiňované spíše s tím, jak vypadají, než s tím, co si myslí, a i já často narážím na ironizování toho, že mám na věci názor. Byť je to v žertu, tak je to často a u mužů se takto rozhodně nežertuje. Ten, když má ty samé názory, tak je to inteligentní borec. Žena je v tu chvíli shazována, že si hraje na chytrou. To mě dost nebaví. Je velice frustrující, že toto udržování nás v tom, že jsme slepice, stále nemizí.

  • Bára Šťastná, blogerka a novinářka

    Autor: Stastnyblog.cz

    Proč je podle vašeho názoru v českých médiích tak málo žen ve vedoucích pozicích?

    Skoro celý svůj profesní život pracuji v lifestylových časopisech, a to je svět, kde ženy ve vedoucích pozicích spíše převažují. Takže v našem oboru jich málo určitě není. Situaci v ostatních médiích tak dobře neznám a domnívám se, že to asi bude podobné jako v jiných profesích: pro ženy je náročnější než pro muže budovat kariéru a zároveň mít rodinu. Určitě je tomu tak v tištěných denících a internetovém zpravodajství, kde se každý den hraje o čas a pravděpodobně je obtížné "vyhádat si" flexibilní pracovní dobu. Zároveň se domnívám, že na pozicích nižšího a středního managementu to ženy mají nejtěžší, zatímco ti nejvyšší šéfové a šéfky už se svým časem mohou nakládat přece jen svobodněji.

    Jenže ženy s malými dětmi se na tuto úroveň nepropracují nebo o to ani neusilují. Myslíte si, že pokud bude ve vedení českých médií více žen, objeví se v obsahu témata, o kterých se nepíše a netočí? Nebo se o nich bude psát a točit jinak?

    Upřímně, v současné záplavě informací z nejrůznějších kanálů mě nenapadají žádná témata, o kterých se nepíše a netočí. Nevyhledávám si informace jenom v oficiálních tištěných médiích, ale i na blozích a sociálních sítích, kde je ženský pohled zastoupen víc než dost. A myslím si, že tahle konkurence zdola je pro tradiční média velmi zdravá.

    Jak jste spokojená se zobrazováním žen v českých médiích?

    Jsem trochu alergická na slovo "skloubit". V rozhovoru s každou profesně úspěšnou ženou, která má děti, dříve či později padne dotaz, jak dokáže "skloubit" kariéru a péči o rodinu. Mužů se na žádné kloubení nikdo neptá. Svým způsobem ale chápu, proč tomu tak je, protože tento dotaz odráží každodenní českou realitu. Od mužů se opravdu většinou neočekává, že nějak podřídí svou kariéru rodině. Kdežto u ženy se to předpokládá.

    Proč jít na Kongres žen?

    Kvůli inspiraci. Domnívám se, že osobní zkušenosti a příběhy zajímavých lidí jsou ta nejlepší motivace, jak se někam posunout a proměnit svůj život. Mnohokrát se mi stalo, že jsem záviděla někomu ze svého okolí, že něco zajímavého dokázal: kamarádce, která má nádhernou zahradu, jiné kamarádce, která běhá 10 kilometrů, nebo bývalé kolegyni, která napsala kuchařku. Ale pak jsem si uvědomila, že já můžu taky! A že jediný rozdíl mezi nimi a mnou je v tom, že ony svému cíli věnovaly čas a úsilí! Takže závist se pro mě stala inspirací.

  • Štěpánka Duchková, moderátorka

    Štěpánka Duchková
    Autor: Herminapress.cz

    Proč je podle vašeho názoru v českých médiích tak málo žen ve vedoucích pozicích?

    Protože si ta místa zuby nehty drží muži a je těžké je převálcovat.

    Myslíte si, že pokud bude ve vedení českých médií více žen, objeví se v obsahu témata, o kterých se nepíše a netočí? Nebo se o nich bude psát a točit jinak?

    Myslím, že když už se žena dostane do vedení českého média, tak se snaží uspět víc než muži. Určitě se bude psát a točit jinak – pro mě lépe a zajímavěji.

    Jak jste spokojená se zobrazováním žen v českých médiích?

    Jelikož zrovna teď stále narážím na články o nějakých prasklých implantátech, tak nic moc.

    Proč jít na Kongres žen?

    Aby se tam společně vymyslelo, jak dělat větší osvětu a jak zvýšit českým ženám sebevědomí.

  • Petra Nesvačilová, herečka a dokumentaristka

    Petra Nesvačilová
    Autor: Archiv Blesku, Herminapress.cz

    Proč jít na Kongres žen?

    Jistě je důležité podpořit svou přítomností Kongres žen, jelikož je to kongres, který se snaží o rovnováhu a stabilitu mezi mužem a ženou a jejich společné uplatnění ve společnosti.

    Kde vnímáte největší nerovnosti mezi muži a ženami u nás?

    Pro mne zásadní jsou nerovnosti ve finančním ohodnocení za stejnou práci, pracovní uplatnění a předpojatost vůči ženám a jejich mateřství versus práce. Přijde mi opravdu velmi náročné se rozhodovat mezi tak zásadně přirozenými biologickými principy, jako jsou mateřství a práce, tedy sebeuplatnění. Oba tyto principy jsou přitom velmi slučitelné, jde o vzájemnou podporu v našem systému a v našich hlavách, že to jde. A proto je velmi dobré, že Kongres žen se o to snaží.

    Jak jsou podle vás v médiích zobrazovány ženy herečky?

    No, to je zajímavá otázka. Asi tak, jak se samy prezentujeme. 

  • Marie Doležalová, herečka a blogerka

    844785:gallery:true:true

    Proč jít na Kongres žen?

    Já sama vnímám Kongres žen jako možnost nechat se inspirovat – to my ženy umíme. Třeba přijít na nějaký nový nápad, úhel pohledu... Jak správně řekla moje spoluherečka Sandra Pogodová z Fidlovačky: ženy mají být sestry, a ne spolu soutěžit. Kongres žen vnímám jako takovou možnost oslavit ženský pohled na svět, který je vlastně až trochu neženský: konkurenční, tvrdý, soutěživý, rychlý... A právě ženy do něj umějí přinést hravost, klid, rozjímání... Těším se na to!

    Kde vy osobně nejvíce vnímáte nerovnost mezi muži a ženami u nás?

    Právě ve světě peněz a kariéry. Vítězství dosáhneme, až budou ženské přednosti mít stejný význam: intuice, pocity a soucítění se slabšími. Možná to bude, až my samy ženy si jich budeme víc vážit...

  • Nora Fridrichová, novinářka

    Nora Fridrichová
    Autor: Facebook Nory Fridrichové

    Proč jít na Kongres žen?

    Je o tom, co je důležité pro nás všechny. Abychom každá a každý měli stejnou laťku.

    Co by se změnilo, kdyby ve vedení médií bylo více žen?

    Svět v médiích zobrazený by vypadal trochu jinak. Troufám si říct, že pravdivěji.

    Co může každá žena udělat pro to, aby se zobrazování žen obecně v médiích změnilo?

    Máme málo političek, u ostatních profesí to ale neplatí. Přesto v médiích dominuje mužský hlas. Kde jsou všechny ty ekonomky, politoložky, lékařky nebo vědkyně? Jak nudný je pohled na televizní debatu, kde chybí žena! Svět viděný jen jedněma očima mě nebaví a v televizních reportážích to cíleně vyvažuji. U mě nehovoří moudře jen pánové, nýbrž i dámy.

Diskuse ke článku
.