Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Začněte po rozvodu znovu randit! Pět kroků k novému začátku

  • Odhodla se k první schůzce po rozvodu chce hlavně čas
    12. června 2015 | 06:00

    Rozvedly jste se. Nebo jste skončily dlouhodobý vztah. A jako by to samo o sobě nebylo dost vyčerpávající, okolí si zpravidla vymyslí další problém: nesmíš zůstat sama! A začne koloběh rad typu: honem si někoho najdi, nebo si alespoň s někým vyjdi. Co když se ale člověku nechce? Psychologové pro vás mají dobrou zprávu: nic není doporučeno, nic není "nenormální". Pusťte se do toho, až se na to budete cítit. A jak poznat, že je ten správný čas? Zkuste pět kroků k novému začátku!

  • Krok první - zbavte se svého ex!

    Jestliže chcete zapomenout na letní lásku, zkuste se zbavit všech kontaktů.
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, nějakou dobu s vámi již nebydlí a dlouho jste se neviděli. Možná ale doma stále narážíte na jeho věci a nějak vám nejde je vyhodit. Možná několikrát týdně vezmete do ruky telefon a chvíli trvá, než vám dojde, jak se věci mají. To všechno je přirozené. Možná jste odloučeni formálně, citům ale neporučíte. Pokud to tak máte, s randěním ještě počkejte. Asi byste nechtěla narazit na chlapíka, který je ještě citově vázán ke své bývalé. Tak proč mu nabízet to stejné?
  • Krok dva - sledujte své pocity, ne kalendář

    K anorexii může vést i malé sebevědomí, často zbytečně...
    Autor: Profimedia.cz
    "Už je to nějakej čas, ne? To musí být dávno za tebou," radí vám kamarádka a má pocit, že delší dobu bez chlapa už prostě nemůžete vydržet. Vy ale víte, že tak horké to zase není. Že je vám jako svobodné a nezadané vlastně dobře. Alespoň chvílemi. Tak si to užívejte a nenervujte se. Všechno má svůj čas. A v případě randění je obzvlášť žádoucí, abyste to nedělala z donucení. Dobrá zpráva je, že změna může přijít ze dne na den. Třeba se zítra probudíte s myšlenkou, že dnes už by to šlo.
  • Krok tři - mějte ráda nejdřív sama sebe

    Na jaře jde hubnutí mnohem lépe, než v zimě. Sportu si budete užívat mnohem více a nebudete se do něj muset tolik nutit.
    Autor: Shutterstock.com
    Abyste mohla mít ráda někoho nového, musíte mít především ráda sama sebe. Ano, jeden vztah skončil a nevyšel. Zřejmě jste udělala nějaké chyby, ale nějaké musel zákonitě udělat i ten druhý. Nedávejte si nic za vinu, nebuďte na sebe příliš přísná. Uzavřete minulost a dejte šanci novému. Dělejte věci, které vás baví, po kterých jste vždycky toužila, ale nebyl na ně čas. Najděte si něco, co vás baví a uspokojuje. Věnujte se dětem, přátelům a koníčkům. Partnerův čas brzy přijde.
  • Krok čtyři - připravte se i na odmítnutí

    Rande
    Autor: Shutterstock
    Na rovinu: i když si vyřešíte všechny věci z minula, nejspíš se na první schůzce nezasnoubíte. Dost možná, že to bude fiasko. Důvodů může být celá řada – prostě si nesednete, nebude to ono, časy se mění a randí se už úplně jinak. Možná si budete psát po internetu, a naživo to pak fungovat nebude... Ať se ale stane cokoliv, o vás to nic nevypovídá. Vaše hodnota neklesá ani nestoupá s počtem mužů, se kterými jste si vyrazila. Nevyšlo to se dvěma? No a! Na každého někde čeká ten pravý a byla by škoda ho nepotkat.

  • Krok pět - děti nejsou překážkou

    Relax na horách
    Autor: Shutterstock.com
    Některým rozvedeným rodičům se do nového seznamování nechce z jednoho prostého důvodu: kvůli dětem. Představa, že jim budou muset něco vysvětlovat a ospravedlňovat před nimi svou potřebu někoho blízkého, je paralyzuje a odsuzuje k životu bez partnera. Ale tohle je skutečně záležitost vás, dospělých. Pokud vám brání jen děti, zkuste to překonat. Jen pozor na opačný extrém: nemusíte jim představovat každého "kamaráda", se kterým si vyrazíte. Zkuste to až s tím, u kterého budete vědět, že oba chcete to samé.

Autor: is
Diskuse ke článku
.