Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šest věcí, které byste měla vědět o manželství ještě před svatbou

  • Manželství vypadá jako procházka růžovou zahradou, ne vždy tomu tak je. Tak se na to připravte.
    24. května 2015 | 06:00

    A tak se milovali a žili spolu šťastně až do smrti. Většina pohádek a romantických filmů končí takhle. Samozřejmě, ono totiž potom následuje období, které lépe vystihují drama, tragédie, v lepším případě tragikomedie. Že je šťastné soužití dřina, to je nám jasné. Přesto jsme na počátku manželství pořád mystifikováni a zvláště při svatbě je nám podsouváno, že milovat se máme v dobrém i ve zlém, nejlépe každou minutu svého života, stejně hluboce jako dnes... Nesmysl. Tohle nefunguje ani v pohádce. Přinášíme pár dobrých tipů do manželství, které je dobré uvědomit si co nejdříve.

  • Nemusíte ho milovat každou vteřinu

    žena, muž, souboj, box, pěsti, hádka
    Autor: Shutterstock
    Bezpodmínečná, bezmezná láska. Láska, která všechno překoná. Často je nám vštěpováno, že jen láska v této podobě je ta pravá. A tak v těžších chvílích, kdy člověk pro druhého horko těžko hledá porozumění (natož ryzí cit), mnozí z nás zpanikaří: já už ho nemiluju? Takže naše manželství nemá cenu?

     

    Terapeuti a odborníci v partnerských poradnách pro nás mají dobrou zprávu: i tohle k manželství patří. Ano, je dobře, že po mnoha letech soužití budou dny, kdy oba pocítíte, že se milujete jako na začátku. Ale stejně tak přijdou i dny, kdy máte pocit, že cit je v nenávratnu. To není nic neobvyklého. Důležité je to nevzdat.

  • S dětmi nemusí přijít nejkrásnější období vašeho vztahu

    Nevěra
    Autor: Shutterstock.com
    Těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy, píše se v řadě příruček. A je korunováno darem nejcennějším, který vám přinese radost a štěstí. Může to ale být i naopak – těhotenství si řada žen protrpí a následné měsíce jim mohou dát také pořádně zabrat. Dítě brečí, manžel si připadá odstrčený, manžel raději prchá z domu, nebo naopak má jasnou představu, jak by to mělo vypadat, a ono to jaksi nejde...

     

    I to se prostě stává, a ne jen výjimečně. Některým párům trvá prostě déle, než si na novou rutinu zvyknou. Projdou si hádkami, nefungujícími modely i pochybnostmi, jestli tohle je vlastně to, po čem celý život oba toužili. Ale jestli něco platí, tak to, že trpělivost přináší růže.

  • Sex je momentálně katastrofální? Ani to nemusí být konec

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je to sice krásná představa, vítat manžela každý den v prádélku a mít myšlenky jen na to, jak si vás bere... Ale v manželství je potřeba smířit se s tím, že takhle to prostě pořád nebude. Jsou období, kdy se aktuální potřeby jednoho jaksi míjejí s potřebami toho druhého. Zcela zákonitě.

     

    Ale i tady platí: pokles počtu žhavých nocí nemusí nutně znamenat to, že vaše manželství spěje k nezadržitelnému konci. Na to, jak sladit potřeby obou, mohou přijít vždycky jen oni dva. Na to neexistují obecné rady. Určitě o tom mluvte raději dřív než později. Nebudete rozhodně ani první, ani poslední, kdo by se s tímto problémem obrátil na terapeuta. A rozhodně můžete být jedni z těch, kterým to posílí vztah.

  • Každodenní maličkosti zmůžou víc než velká gesta

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Velká láska se neměří velkými gesty. Vypadá to sice hezky, ty květiny od messengerů se zamilovanými vzkazy, okázalé dary a večeře v luxusních restauracích. Později to ale bude řada drobností, které dokážou udělat hezký den a šťastnou rodinu.

     

    Může to být jen něžné oslovení: Dobré ráno, miláčku. Úsměv při loučení, pusa na tvář. Jen to, že si vzpomenete při nákupu, jaká drobnost by druhému udělala radost. Napíšete mu přes den textovku s něčím, co ho rozesměje. Zní to banálně, ale funguje to. Vždycky řekněte druhému, že jste s ním rádi. To se vyplatí.

  • Nebuďte ten, který to vzdá

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Zkuste se zeptat ve svém okolí lidí z rozvedených nebo "rozešlých" párů a někteří vám možná řeknou, že měli za vztah bojovat delší čas. Určitě bude daleko méně těch, kteří litují, že se snažili moc dlouho.

     

    Pokud něco nefunguje, je potřeba to opravit. Ale v případě soužití svou lidí je potřeba, aby se snažili oba. I kdyby se jeden snažil sebevíc konzultovat všechno v poradnách a u terapeutů, i když byste byli přesvědčeni, že to ten druhý má problém, ne vy, je jasné, že bez spolupráce je šance na vyřešení prachbídná. Nerezignujte. Za vztah bojujte, zároveň dejte prostor i druhému, aby měl dost času vypořádat se s tím po svém.

  • Nesoutěžte, kdo pro vztah dělá víc

    Autor: shutterstock
    Zkuste se vyvarovat soutěživosti, kdo dělá víc. Kdo pracuje víc. Kdo investoval víc času do vztahu, do rodiny, kdo víc pracuje. Ono se to totiž poměřit nedá. Nikdo nerozsoudí, jestli je víc být doma s dětmi, nebo vydělávat peníze.

     

    Pokud máte pocit, že potřebujete s něčím pomoct, formulujte to správně. Neříkejte: já toho mám tolik, a ty nic neděláš. Většinou to ani není pravda. A pokud dokážete čas od času ocenit, co pro vás ten druhý dělá, řekněte to. Je to maličkost, ale znáte to – každá maličkost se počítá.

Autor: is
Diskuse ke článku
.