Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

12 věcí, které mě naučila babička a na něž myslím každý den

  • Babičky vědí své.
    20. dubna 2015 | 06:00

    "Máš kapesník?" ptávala se babička, kdykoli jsem někam odcházela. A i když jsem jako dítě okázale protáčela panenky, co že to s tím kapesníkem pořád má, s věkem jsem pochopila, že kapesník je důležitější, než by se na první pohled zdálo. Můžete si do něj utřít nos, uvázat na něm uzel, abyste na něco nezapomněla, poslouží jako prostírání pro svačinku v parku, otřete si jím pot z čela, ovážete odřené koleno nebo se promění v improvizovanou pokrývku hlavy a podobně. Babičky zkrátka vědí své a jejich rady není radno brát na lehkou váhu. Těchto 12 věcí jsem se naučila já od té své a není dne, abych na některou z nich nevzpomněla.

  • Čtení je radost


    babička
    Autor: Shutterstock

    Babička nebyla příliš vzdělaná, ale četba byla její největší vášní. Každý den si alespoň hodinku četla, ať se dělo cokoli. Díky ní jsem v dospívání přečetla kompletní Agathu Christie, Raymonda Chandlera a sira Arthura Conana Doyla. A díky ní se snažím každý den přečíst alespoň pár stránek z knihy, kterou mám na nočním stolku. Při čtení totiž odpočíváte aktivně, namáháte mozek a víříte svou představivost, a to má blahodárné účinky na vaši mysl, ať už čtete cokoli, klidně i brak.

  • Obklopuj se svými milovanými


    babička
    Autor: Shutterstock

    Babiččin byt byl plný fotografií. Některé byly zarámované a vystavené na poličkách, jiné jen tak zastrčené za sklo v knihovně nebo založené v knize, kterou právě četla. V peněžence vždy nosila pasové podobenky svých nejbližších, aby je měla po ruce a mohla ukázat třeba paní z trafiky, kam už třicet let chodila pro noviny. Podobně i já nepromazávám fotografie v mobilu, abych je měla stále po ruce, a naše lednička je unikátní koláží z dětských výkresů, fotografií a pohlednic.

  • Mysli na svačinu


    babička
    Autor: Shutterstock

    Možná to byla posedlost, ale babička nesnesla pomyšlení, že by v její blízkosti mohl někdo trpět hladem. Kromě toho, že skvěle vařila, vždy myslela na zadní kolečka a v případě krize uměla z kabelky vyčarovat tatranku nebo chleba s máslem. Ani já dnes v podstatě nevycházím bez proteinové tyčinky v kabelce, která mě v případě hladu ochrání před konzumací fast foodu nebo hladověním.

  • Libuj si ve zbytečnostech


    babička, suvenýry
    Autor: Shutterstock

    Nikdy nezapomenu na babiččinu vitrínu se suvenýry z cest a malými dárky, které dostávala od celého příbuzenstva. Byla to skříňka plná exotických pokladů s naprosto nulovou užitkovou hodnotou, na které se ukrutně prášilo. Hrozně ráda jsem je s babičkou otírala prachovkou. Ke každé sošce či hrníčku měla příběh, který uměla skvěle vyprávět. Přestože dnes utírání prachu z těch kouzelných zbytečností nesnáším, stejně si nemohu pomoct a stále se jimi obklopuji. Dělají mi prostě radost.

  • Nezapomínej na rituály


    babička
    Autor: Shutterstock

    Milovala jsem naše společné rituály. Třeba jahodový koktejl v automatu Koruna, který jsme si dávaly vždy, když jsme vyrazily na nákupy, jak babička říkávala, "do města".  Nebo zastávku u vyhlášeného řezníka cestou na chalupu, kde jsme si kromě masa a uzenin vždy koupily také jejich skvělý pivní rohlík, a ten jsme snědly jen tak v autě. Dělám to dodnes, a kdykoli vidím pivní rohlík, vzpomenu si na babičku.

  • Chovej se ke všem jako k přátelům


    babička
    Autor: Shutterstock

    Bylo těžké najít někoho, kdo by naši babičku neměl rád. Měla ten vzácný dar udělat si přátele, kdekoli se ocitla. Dodnes nechápu, jak si dokázala pamatovat všechny ty detaily o lidech, které já sotva zaznamenala. Pamatovala si data narození i svátků všech členů rodiny a nikdy nezapomněla popřát. Věděla, kolik vnoučat má prodavačka u nás v samoobsluze, vrátný u nich v práci i sousedka z vedlejšího domu. Uměla dát zkrátka každému pocit, že je pro ni důležitý.

  • Objetí je nejlepší medicína


    babička
    Autor: Shutterstock

    Jedno vřelé objetí vydá za tisíce slov, a babička v tom byla opravdový mistr. Objímala své děti, vnoučata, kamarády, moje kamarády a někdy i vlastně cizí lidi. Před jejím objetím nebylo úniku a vždycky vám udělalo dobře. Nevím, zda má i moje objetí tuhle zázračnou moc, ale snažím se.

  • Není bezvýznamných událostí


    babička
    Autor: Shutterstock

    Nikdo se neuměl tak radovat z každého mého úspěchu jako babička. Ať už to byly hezké vysvědčení, obrázek, který jsem namalovala, nebo vysněná práce, kterou jsem dostala, babička by to nejraději rozhlásila rozhlasem. Všechny naše dílčí úspěchy pro ni byly důkazem toho, že my, její blízcí, jsme ta nejúžasnější stvoření na světě. A dokázala nás o tom přesvědčit.

  • Přestaň se hádat se sourozenci


    babička
    Autor: Shutterstock

    Přestože mají moje mladší sestry jinou matku, jsou pro mě těmi nejbližšími kamarádkami. A byla to právě babička, která mne popichovala a neustále mi připomínala, že i když jsme sourozenci nevlastní, měly bychom držet při sobě. Co si budeme namlouvat, jinou rodinu mít nebudeme, a jak se říká, krev není voda.

  • Koupel vždycky pomůže


    žena, koupel, senior, babička
    Autor: Shutterstock

    Když na vás padne splín nebo únava, není lepší medicíny než horká koupel nebo sprcha. To byl babiččin univerzální lék skoro na všechno. "Dej si koupel a bude líp," říkala, když jsem dostala špatnou známku, pohádala se s mámou nebo mě trápila nešťastná láska. A měla pravdu. Díky tomu vím, že ve vaně plné voňavé pěny se rozpustí kdejaká starost i patálie. A že nepřízni osudu se lépe čelí vymydlená a voňavá.

  • Na rtěnku je vždycky čas


    babička
    Autor: Shutterstock

    Je jedno, zda jdete na nákup do samoobsluhy na rohu nebo do divadla, vždy si najděte čas na to, přejet rty rtěnkou nebo si přepudrovat nos. Nikdy nevíte, koho potkáte. Co kdyby šel kolem třeba pan Božský?

  • Na věku nezáleží


    babička, hudba
    Autor: Shutterstock

    Krása skutečně vychází zevnitř a je jedno, kolik máte křížků. To babičce vděčím za mladistvý vzhled, za který nemohou ani tak geny, ale spíše její nakažlivá životní energie, kterou kolem sebe vyzařovala a kterou jsem, doufám, podědila. Jste tak staří, jak se cítíte. Babičce ani sedm křížků nebránilo v tom, mít za kamarádku sousedku, která byla o dva roky starší než já, nebo se mnou vyrazit na koncert Čechomoru.

Klíčová slova:  Babička, babička, rodina
Diskuse ke článku
.