Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

10 rychlých tipů, které vám zlepší náladu: Dejte si mandarinku a poskočte si!

  • Rozežeňte jarní únavu a splín vůní a radostí!
    17. dubna 2015 | 06:00

    Někdy zkrátka máte den pod psa. Někdy dokonce i týden nebo měsíc. Ale nemusíte hned běhat k psychologovi. Je vědecky prokázáno, že následujících deset maličkostí zabere. Alespoň na chvíli!

  • Pohlaďte kočku nebo psa

    žena kočka
    Autor: Shutterstock

    Nebo křečka, králíka, koně a bůh ví, co ještě můžete chovat za domácího mazlíčka. Řada studií prokázala, že při kontaktu s domácími mazlíčky stoupá hladina serotoninu v krvi, a tudíž se nám rychle zlepšuje nálada.

  • Dejte si mandarinku



    Mandarinky mají sladké plody, které jsou bohatou zásobárnou vitaminů a vlákniny.
    Autor: Profimedia.cz

    Její vůně totiž podle nedávno zveřejněné studie v magazínu Chemical Senses vzbuzuje pozitivní emoce. A navíc dobře chutná.

  • Zapalte si svíčku s vůní vanilky


    vanilka
    Autor: Shutterstock.com

    Další vůní vzbuzující dobrou náladu je vanilka. Takže pokud na vás padá splín, není nic snazšího než si zapálit vonnou svíčku nebo tyčinku.

  • Poskočte si


    Street dance
    Autor: Shutterstock.com

    Místo naštvaného pochodování po místnosti si zkuste poskočit jakoby do tance. Podle jedné studie vám to vžene nejen krev do tváří, ale také hormony dobré nálady do mozku.

  • Koukejte do zelené


    žena, tablet
    Autor: Shutterstock

    Nastavte si na pozadí monitoru počítače nebo chytrého telefonu zelenou. Tato barva dělá dobře očím, a ještě zlepšuje náladu a pomáhá od stresu.

  • Ukliďte si pracovní stůl


    úklid pracovního stolu
    Autor: Shutterstock.com

    Nepořádek vzbuzuje stres, takže pokud si urovnáte věci na pracovním stole, pomůže vám to utřídit si také myšlenky a uklidnit se.

  • Vystavte se světlu


    Na túry se můžete vydat s přáteli.
    Autor: Profimedia.cz

    Ze všeho nejlepší je jít přes den na procházku. Denní světlo totiž dodává tělu energii, která je nenahraditelná. A v kombinaci s pobytem na čerstvém vzduchu má zázračné účinky. Stačí 15minutová procházka a hned budete veselejší.

  • Myslete chvíli na něco jiného


    žena skeptik
    Autor: Shutterstock

    Trápí vás nějaký problém, se kterým si nevíte rady? Pusťte ho na chvíli z hlavy a zamyslete se nad něčím, čím si uděláte radost. Zkuste si třeba vzpomenout na 10 nejhezčích dárků, které jste kdy dostala, nebo sestavit v hlavě seznam deseti míst, kam se chcete podívat. Uvidíte, že se vám rozjasní tvář a problém bude hned menší.

  • Kupujte zážitky


    Romantické knihy jsou o životě více, než si myslíte!
    Autor: Shutterstock

    Neutrácejte za zbytečnosti. Když si chcete udělat radost, kupujte zážitky, ne věci. Pořiďte si lístky na koncert, na který se budete těšit. Knihu, která vás potěší. Nebo třeba masáž s relaxačními účinky. Radost z koupené věci je jen krátkodobá, zatímco zážitky, na které se můžete těšit, vám chmury zaženou na mnohem delší čas.

  • Neduste to v sobě


    Umí vám partner naslouchat?
    Autor: Shutterstock.com

    Místo toho, abyste mlčky mlátila nádobím, řekněte, co vás štve. A udělejte to hned. Čím déle v sobě vztek a nespokojenost dusíte, tím horší máte náladu. Navíc je dokázáno, že pokud se se svým problémem svěříte někomu, kdo ho může vyřešit hned, budete se cítit šťastnější. Takže: "Miláčku, prosím, když vstaneš poslední z postele, ustel ji. Hrozně nerada si do ní pak večer lehám, když není vyvětraná." A basta!

Klíčová slova:  deprese, štěstí, návod, radost
Diskuse ke článku
.