Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

11 tipů, jak zatočit se zimní chandrou

  • Nenechte se ovládnout zimní trudomyslností!
    29. ledna 2015 | 06:00

    Máte náladu pod bodem mrazu? Popravdě my taky. Zimní chandra je neúprosná a uchráněni jí jsou jen opravdu bytostní optimisté. Nedostatek světla a chladné počasí totiž dobré náladě nepřejí. Omezují produkci hormonu štěstí serotoninu, a proto míváme v druhé polovině zimy nedostatek energie a optimismu.

  • Jděte ven

    zima, žena, slunce
    Autor: Shutterstock

    Čerstvý vzduch v kombinaci s pohybem jsou nejúčinnější zbraní proti zimní trudomyslnosti. Pokud můžete, vezměte si na pár dní dovolenou a jeďte na hory. Pokud ne, dopřejte si alespoň dvakrát týdně dlouhou procházku. Nebo bruslení na venkovním kluzišti. A ostatně jakmile poleví mrazy, můžete vyrazit třeba na kolo nebo běhat. Sotva vysvitne nesmělé zimní slunce, neváhejte a využijte každé chvilky, po kterou se můžete vystavit jeho paprskům. I kdyby to mělo být jen o obědové pauze.

  • Začněte den světlem

    Denní světlo, lampa
    Autor: archiv

    Když ráno vstáváte, je ještě tma, odpoledne opouštíte kancelář a už se rychle stmívá. Možná si to ani neuvědomujete, ale nedostatek denního světla má na lidský organismus zdrcující vliv. Ne náhodou jsou zločinci zavíráni do tmavých cel, či dokonce temnic. Dopřejte si tedy co nejvíce denního světla, jak jen to stihnete, a pomozte si trochu umělým. Můžete si pořídit speciální lampu vydávající světlo blízké tomu dennímu (stojí kolem 2000 Kč), ale pomůže i vyměnit doma žárovky za silnější a vyhýbat se temným prostorům. Skvělé účinky má i pár minut v soláriu.

  • Udělejte si radost

    Žena a květina, to je odvěké spojení.
    Autor: profimedia.cz

    Udělá-li vám radost kytice řezaných květin, nová kabelka nebo závěsy do ložnice – to je celkem jedno, prostě si to pořiďte. Pokud máte náladu dlouhodobě pod psa, snažte se udělat si každý den radost nějakou maličkostí. Není podstatné, zda si ji musíte koupit nebo si ji můžete připravit sama, podstatné je, že vás to potěší.

  • Sestavte si veselý playlist

    život
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud je nenosíte v kabelce, vyhrabte sluchátka ze šuplíku a pusťte si do uší muziku, které vás nakopne. Sestavte si vlastní playlist nejoblíbenějších songů a broukejte si s nimi cestou do práce. Uvidíte, že vás ranní hudba na míru dobře naladí a rozproudí vám krev v žilách.

  • Jděte do barev

    zima, barvy, žena, žlutá
    Autor: Shutterstock

    Černá je sice klasika a nic jí nezkazíte, ale taky je trochu depresivní. Zkuste vytáhnout ze skříně nějaké veselé barvičky. A pokud si na tmavém oblečení trváte, co třeba veselá čepice nebo šála? A doma třeba barevný ubrus. Je vědecky prokázáno, že nejvíce optimismu vlévají do žil žlutá a trávově zelená.

  • Naplánujte si dovolenou

    Buďte letos na pláži za hvězdu!
    Autor: Shutterstock

    Nevadí, že nemůžete odjet k moři právě teď. Zkuste si dovolenou naplánovat. Přečíst si cestovatelské blogy, prohlédnout fotky, předvybrat hotel. Budete se mít na co těšit a už jen surfování po stránkách s exotickými plážemi či jinými lokalitami, které vás zajímají, vám zvedne náladu. Navíc můžete v případě zájezdů využít slevy first minute.

  • Namíchejte si šťastný koktejl

    Zázračný brusinkový nápoj, který spaluje kalorie za vás.
    Autor: profimedia.czn

    Vyměňte polárkáč za skvělé smoothie plné esenciální aminokyseliny tryptofan, která vám pomůže nastartovat v těle produkci hormonu štěstí serotoninu. Mixujte 2 polévkové lžíce kvalitního burákového másla, ¼ šálku dýňových semínek, ½ šálku nízkotučného mléka, ½ oloupaného banánu a tři kostky ledu.

  • Dýchejte lepší vzduch

    Stačí dodržovat jednoduchá pravidla pro výměnu vzduchu v místnosti a v bytě bude pohoda.
    Autor: profimedia.cz

    Nezapomínejte větrat a hlavně před spaním. Nocování v přetopené místnosti se suchým vzduchem vám energii nepřidá. Na kamna dejte odpařovač nebo alespoň mokrý ručník. Vytáhněte aroma lampu, a pokud nemáte hluboko do kapsy a žijete ve městě, vyplatí se investovat do čističky a zvlhčovače vzduchu v jednom.

  • Nechte se hýčkat

    masáž
    Autor: Shutterstock

    Dopřejte si péče druhých. Právě teď je ta správná příležitost zajít si na relaxační masáž, kosmetiku, manikúru, pedikúru nebo ke kadeřnici. A pokud se vám nechce utrácet, požádejte o masáž partnera. Pomáhá, když nabídnete totéž na oplátku jemu.


  • Dejte si do těla

    Poznejte sedm cviků, které vám pomohou zformovat vaši postavu!
    Autor: Shutterstock.com

    Nejrychlejší příval optimismu způsobuje pohyb: 40 minut v bazénu, v posilovně nebo na kole dokáže úplné zázraky. Takže překonejte lenost a dejte si do těla. Přijdete na jiné myšlenky, a navíc uděláte něco pro svou kondici. A pokud vám sport právě nevoní, jděte si třeba zatančit. Pohyb jako pohyb.

  • Zamlsejte si

    Čokoláda
    Autor: Shutterstock.com

    Rozhodně vás nebudeme nabádat k tomu, abyste se od rána do večera cpala sladkostmi, ale udělat si jednou týdně radost luxusním dortíkem nebo třeba horkou čokoládou je vysloveně zdraví prospěšné.

     

Klíčová slova:  zimní deprese, zima
Diskuse ke článku
.