Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Umějí muži lépe vařit? Neumějí, ale dokážou to lépe prodat!

  • Muži prý vaří lépe než ženy. Jak kdy!
    28. ledna 2015 | 06:00

    Trávíme v kuchyni hodiny a hodiny, některé s radostí, jiné z nutnosti, a všichni to považují za samozřejmost. Ženská má zkrátka umět vařit a hotovo. Ale když se za sporák postaví mužský, jsou všichni hned u vytržení. Chlapi jsou totiž mnohem lepší kuchaři než ženské, říká se. Jenže my víme, že to není tak úplně pravda. Procentuálně bude mezi muži úplně stejné procento talentovaných kuchařů jako mezi ženami. Přesto si to muži uměli zařídit tak, že platí za ty nejlepší. Víme, proč jim to všichni baští!

  • Vaří jednou za čas

    žena, muž, vaření
    Autor: Shutterstock

    Většina mužských vaří jen občas. Svátečně. A vždycky dělají nějakou specialitu, kterou ostatní zbožňují. Například náš tatínek dělá vždycky bramborový salát (protože ho nikdo neumí přesně tak, jak on ho má rád), knedlíky (protože na ně má nejlepší know-how) a bramboráky (protože je to mužská práce). Vždycky to je událost. Tatínek důležitě přechází v zástěře kuchyní, všude trousí tu mouku, tu strouhané brambory a my ženy se mu hlavně nesmíme plést pod nohy. Zkrátka, když si mužský stoupne za sporák, je to svátek, a tak se k jeho výtvorům také přistupuje.

  • Umějí to prodat

    Nechte pro sebe muže vařit a sledujte jeho styl, vyčíst se dá mnohem víc.
    Autor: shutterstock

    Kromě toho umějí chlapi své angažmá v kuchyni náležitě prodat. Obvykle vaří, když se sejde celá rodina nebo parta přátel, aby měli početné publikum. Událost je v dostatečném předstihu avizována a vychválena. Servíruje se vybraná, často exotická pochoutka nebo klasika, ale připravená podle receptu, ke kterému se váže nějaká vzrušující historka, kterou umí šéfkuchař společnosti náležitě podat. V umění kuchyňského marketingu jsou mužští prostě mistři. Navíc obratně vytvářejí legendy, takže je jisté, že se o těch bramborácích podle Honzova receptu bude ještě měsíce mluvit.

  • Nekoukají na peníze

    muž, vaření
    Autor: Shutterstock

    Jenom chlap dokáže na guláš nakoupit libové zadní hovězí a za odleželé steaky pro 20 lidí utratit půlku měsíčního přijmu. Když vaří muž, vaří jen z toho, co považuje za nejlepší, a to bez ohledu na to, že zbytek měsíce bude rodina o chlebu a o vodě. A navíc toho obvykle uvaří jako pro regiment vojáků. Výtečný guláš mého kamaráda, který tradičně vaří na víkendové akci naší party, si vždy vozíme ve sklenicích domů. Nespořádáme ho ve dvaceti lidech ani za ty dva dny. Marně se mu snažím vysvětlit, že příště by stačilo poloviční množství.


  • Neřeší diety

    muž, vaření
    Autor: Shutterstock

    Salát s nízkotučným dresinkem není jídlo, kvůli kterému by chlapovi stálo za to brát do ruky nůž. Na jeho menu najdete spíš grilované maso, klidně pěkně prorostlé. Když rýži, tak restovanou na spoustě másla, sýr řádně uležený a tučný, a když už něco má být bez masa, tak na sádle smažené. Páni tvorstva prostě nepočítají kalorie, a tak na svých specialitách nešetří tukem.

  • Mají silnou motivaci

    parta, muž, žena, vaření
    Autor: Shutterstock

    Muži jen vzácně vaří jen kvůli tomu, aby někoho nasytili. Vaří, aby udělali dojem. Na přítelkyni, na kamarády, na kolegy či na rodinu. Proto se musí vytáhnout něčím extra. Takže zatímco o vašem pečeném kuřeti, které manžel i děti milují, nepadne před kamarády nikdy ani zmínka, o jeho steaku se musí ještě dlouho vyprávět. Proto běhá po kuchyni s kuchyňským teploměrem, aby mělo maso přesně tu správnou teplotu.

  • Vše ostatní jde stranou

    muž, maso, gril
    Autor: Shutterstock

    Zatímco vy během pečení vyskládáte myčku, pověsíte prádlo a utřete prach, muž se soustředí výhradně na svou kuchařskou misi. Když vaří, jde všechno ostatní stranou a často to působí, jako by se v domácnosti zastavil čas. Dokáže totiž zaměstnat i vás a děti. Dceru pošle do samoobsluhy, protože zapomněl koupit nějakou zásadní ingredienci, syn vyfasuje škrábání brambor a vy smíte podávat koření, mističky a naběračky, protože hlava rodiny nemá tušení, kde mají v kuchyni své místo.

  • Je to sexy

    muž, vaření
    Autor: Shutterstock

    Zatímco žena v kuchyni je symbolem domácké maminy, muž se zástěrou, který obratně seká cibuli nebo obrací steak, je z nějakého záhadného důvodu sexy. Nám ženám se prostě líbí, když pro nás muži vaří, a tak jim pochválíme i jídlo, které se vlastně moc nepovedlo. Co na tom, že je ta kýta trochu vysušená, uvařil ji přece pro nás, protože nás miluje.

Klíčová slova:  vaření, muž v kuchyni, kuchař
Diskuse ke článku
.