Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak si v dospělosti najít nové přátele? Musíte umět naslouchat

  • Najít nové kamarády jako dospělý není zase tak snadné.
    18. ledna 2015 | 06:00

    Přestěhovala jste se za prací do jiného města, provdala se daleko od domova nebo máte pocit, že už si se svými přáteli ze střední či vysoké nerozumíte jako dřív? Je to smutné, ale ne všechna přátelství, bez ohledu na to, jak osudově zpočátku působila, nám vydrží na celý život. Jenže najít skvělé přátele jako dospělý dá trochu více práce než v dospívání.

  • Nehledejte svůj obraz

    žena, party, selfie, kamarádky
    Autor: Shutterstock

    Za studií vám připadalo, že jste s nejlepšími přáteli tak nějak vnitřně spřízněni. Asi každá z nás měla kamarádku nebo kamaráda, které jste vnímali spíše jako sourozence. Tak intenzivní naše přátelství byla. Dnes už se nejspíš zase tak často nevídáte a je možné, že jste si dokonce tak nějak odrostli. V dospělosti už tuto fatální spřízněnost u přátel najdete jen stěží. Už jste zkrátka hotový člověk, nechcete se druhému maximálně přizpůsobit a protistrana je na tom stejně. Nehledejte ani kamarády, kteří vám pochlebují a snaží se vás napodobovat, případně nedělejte vůči lidem, kteří jsou vám sympatičtí, totéž. V dospělosti oceníme spíše lidi, kteří nás něčím obohatí, než ty, kteří se nám snaží zalíbit.

  • Míchejte práci a soukromí, ale opatrně

    Pomluvy
    Autor: Shutterstock.com

    V dospělosti je asi nejčastějším místem k navazování nových přátelství zaměstnání. Ale osobní vztahy na pracovišti skrývají také mnoho rizik, proto s otvíráním duše spolupracovníkům nikdy nespěchejte. Nejdříve se v novém zaměstnání rozkoukejte. Buďte společenská, ale ne přehnaně osobní. Více naslouchejte. Po pár měsících už budete vědět, že ta přehnaně přátelská kolegyně není vaše budoucí kamarádka, ale zlomyslná drbna, a naopak ta tichá asistentka šéfa je ženská do nepohody. Tehdy budete mít jasno v tom, s kým se chcete kamarádit i ve svém volném čase.

  • Nemusí se kamarádit všichni se všemi

    Pravé přátelství není jen o zábavě.
    Autor: Shutterstock

    Pokud je vám přes pětadvacet, je pravděpodobné, že máte velice pestrý okruh přátel. Míchají se v něm kamarádi z dětství a ze školy, kolegové, sousedé s vaší kadeřnicí, spolupacientkou z nemocnice či přítelkyní bratra vašeho muže. Zatímco dříve jste na mejdan pozvala kamarády všechny a oni nadšeně přišli a seznamovali se s těmi ostatními, dnes už přijdou spíš proto, že stojí o vaši pozornost, ne o pozornost vašich známých. Naučte se tedy jednotlivé okruhy přátel oddělovat. Sice si budete muset na kus řeči vyrazit častěji, ale zato si s nimi jednotlivě vybudujete pevnější vztah.

  • Společný zájem sbližuje

    žena, party, večírek
    Autor: Shutterstock

    Jste-li někde nová a hledáte kamarády, je třeba se osmělit a vyrazit mezi lidi. Můžete se seznámit s maminkami na dětském hřišti nebo třeba na cvičení, ale úplně nejlepší je přidat se k lidem, kteří mají společné hobby. Na Facebooku dnes najdete řadu zájmových skupin, zaměřených třeba na společný sport či jiný zájem, které pravidelně organizují společné akce a srazy. Nebo se můžete poptat po okolí, jaké zájmové aktivity jsou ve vašem novém bydlišti v kurzu, a vybrat si tu, která vás baví. Zkrátka musíte být aktivní, a ne čekat, až si vás někdo najde.

  • Nabídněte pomocnou ruku

    Vymalovat pokoj může být také léčbou na zlomené srdce.
    Autor: Shutterstock

    V dospělosti už si vybíráme přátele ne proto, že jsou cool nebo s nimi cítíme mystické spojení, ale proto, že je nám společně strávený čas ku prospěchu. A to jak psychicky, tak prakticky. Vytvářením sítě přátel si budujeme společenské postavení, usnadňujeme si budování kariéry, ale také běžný každodenní život. Jak se praví: “V nouzi poznáš přítele.” Vězte tedy, že vaše nové přítelkyně nebudou zdaleka tak přísně soudit vaši garderobu jako vaše chování. Tím, že nabídnete pomocnou ruku s čímkoli, co umíte a je třeba, můžete jen získat.

  • Nečekejte bezpodmínečné a věčné přátelství

    Autor: shutterstock.com

    V dospělosti zakládáme přátelství vždy účelově na základě společného zájmu. S maminkami na pískovišti jsou vaším společným zájmem děti. Proto si s nimi máte o čem povídat a sdílená zkušenost takového kolektivu je pro vás nedocenitelná. Stejně tak s kolegy v práci máte společný cíl a často také nepřítele. Ale ani s jednou skupinou z těchto přátel asi nebudete probírat své nejniternější problémy či sny. Od toho máte kamarádku z dospívání. Ta vás totiž nesoudí a také si na vás najde čas, i když z toho sama nemá žádný užitek. Nebuďte tedy překvapená, když přátelství s kolegyní vychladne poté, co změníte zaměstnání, nebo když si s kamarádkou z pískoviště budete rozumět třeba v hudebním vkusu. Tak to zkrátka chodí.

     

Diskuse ke článku
.