Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Všechno, co jsme se naučily z romantických filmů

  • Romantika léčí, ale i poučí.
    25. prosince 2014 | 06:00

    Jako každé svátky se právě teď můžete doslova rochnit v záplavě romantických filmů od komedií až po uslzené dojáky. A co si budeme nalhávat, je mezi námi málo takových, které si dojetím rády nezaslzí. A není na tom vůbec nic špatného, protože romantické filmy, tedy alespoň některé, jsou studnicí životní moudrosti. Nevěříte?

  • Seznamte se, Joe Black: Peníze nemají nakonec cenu

    Seznamte se, Joe Black
    Autor: Profimedia

    Hlavním hrdinou filmu není vlastně “smrťák” v podání okouzlujícího Brada Pitta, ale mediální magnát William Parrish (Anthony Hopkins). Ten tváří v tvář neoblomné smrti neřeší, jak znásobit svůj majetek, ale jak dohnat čas, který nestrávil se svými blízkými, a napravit křivdy, kterých se na nich dopustil. Takže, až zase budete zoufat, že na to či ono nejsou peníze, nebo kvůli práci kašlat na své milované, vzpomeňte si na slova Williama Parrishe v závěrečné scéně jeho narozeninové oslavy: “65 let. Neuteklo to rychle jako mrknutí oka?”

     

    Prima 26. 12. 2014  00.20

  • Angelika: Krásná můžete být i v hadrech

    Angelika
    Autor: Profimedia

    Tuhle dalo by se říci pohádkovou klasiku znají v Česku všechny generace žen a všechny jí dodnes nedokážeme odolat i přes nezpochybnitelnou archaičnost. A co jsme se z příběhů markýzy Angeliky de Peyrac naučily kromě mrkání umělými řasami a efektního vzdychání? Že když se nosíte jako královna, jste jí i v hadrech od bláta.

     

    Angelika, markýza andělů ČT1 25. 12. 2014  21.35 a Doma 1. 1. 2015  17.50

    Angelika a král ČT1 27. 12. 2014  21.40 a Doma 3. 1. 2015  18.00

    Angelika a sultán ČT1 29. 12. 2014  21.30

  • Láska nebeská: Láska je všude kolem nás, nejen na letišti

    Láska nebeská
    Autor: Profimedia

    Bez ní jako by Vánoce nebyly, ale ti, kteří ji nestihli v pondělí, budou letos muset zalovit v domácím archivu DVD. Tohle rychle účinné antidepresivum nám už jedenáctým rokem ukazuje, že svět je krásnější místo k životu, než se mnohdy zdá. Protože láska má mnoho podob a je všude kolem nás, jen je potřeba se dívat.

  • Pretty Woman: Buďte sama sebou

    Pretty Woman
    Autor: Profimedia

    Okouzlující prostitutka Vivian sice od svého miliardáře dostane zlatou kreditku, aby si pořídila něco na sebe, ale to jí vstup do vyšší společnosti nezajistí. Stejně tak výuka správných manýrů. Své místo na slunci si získá až svou bezprostředností a upřímností. Od té doby víme, že drahé šaty z nás dámu neudělají. Z nepochopitelných důvodů tuhle klasiku žádná z tuzemských televizních stanic do vánočního vysílání nezařadila, ale i tak si ji můžete pustit.

  • Notting Hill: Říct, co cítíte, je důležité

    Notting Hill
    Autor: Profimedia.cz

    Příběh nešťastné filmové hvězdy Anny (opět Julia Roberts) a nesmělého knihkupce (Hugh Grant) a jeho potrhlých kamarádů nás dojímá už 15 let. A scéna, kde Anna žádá Williama o druhou šanci, je důkazem toho, že nikdy není pozdě vyjevit své city. I když musíte nechat ego a důstojnost doma.

     

    Prima 26. 12. 2014  21.55

    Prima 27. 12. 2014  09.10

  • Kristian: V každém muži je kus dobrodruha

    Romantika léčí, ale i poučí.
    Autor: Archiv Blesku

    “Zavřete oči, odcházím,” říkává zakřiknutý úředníček cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně tajně hraje na světáka a velkého svůdce, dámám v luxusním baru. V každém muži se někde skrývá kus dobrodruha. Je na nás s ním dobrodružství prožívat v každém dni, aby ho nehledal jinde.

     

    Prima 26. 12. 2014 13.50

  • Hříšný tanec: Stát v koutě je k ničemu

    Hříšný tanec
    Autor: Profimedia

    Právě díky odvážné Baby víme, že pokud se nám něco nelíbí, musíme vzít věci do svých rukou. Ty, které jen čekají v koutě, se ničeho nedočkají. A většina dospělých žen moc dobře ví, že co neudělá sama, neudělá často nikdo.

  • Deník Bridget Jonesové: Největší frajeři mají obvykle problém

    Deník Bridget Jonesové
    Autor: Profimedia

    I zamilovaná smolařka Bridget celkem rychle zjistí, že její idol, super úspěšný a sexy šéf Daniel Cleaver, je ve skutečnosti jen nedospělý chudák, který se děsí své budoucnosti. Ti nejoslnivější frajeři v sobě mají něco, co je nutí na sebe poutat pozornost. To něco je nejčastěji nedostatek sebevědomí. A takovým je lepší se vyhnout. Letos o Vánocích si však Bridget budete muset pustit z vlastních zásob.

  • Jíst, meditovat, milovat: Poznej sama sebe

    Jíst, meditovat, milovat
    Autor: Profimedia

    Nemusíte hned procestovat půlku světa jako Liz v podání Julie Roberts, ale poznat sebe samu je pro štěstí ženy nevyhnutelné. Najít rovnováhu mezi duší, tělem a emocemi ale vyžaduje odvahu. Odvahu změnit svůj život od základů. Nebaví vás vaše práce, změňte ji. A že k ní potřebujete lepší vzdělání či nové dovednosti? Nevadí, naučte se je. Je to jen váš život, a co pro sebe uděláte, vám nikdo nevezme.


    Doma 26. 12. 2014  02.45

  • Prázdniny: Změna léčí

    Na zlomené srdce není lepší lék než změna prostředí. A nemusíte hned letět na jiný kontinent jako obě hrdinky této vánoční romantické komedie v podání Kate Winslet a Cameron Diaz, které si jako náplast na nešťastnou lásku vymění na vánoční prázdniny svá sídla v USA a v Anglii. V našich podmínkách často bohatě stačí odjet na víkend na chatu nebo si najít práci v jiném podniku. Zkrátka sejde z očí, sejde z mysli. A třeba se v novém prostředí najde i nová láska.


    JOJ 29. 12. 2014  20.20

  • Dva v tom: Nikdy není pozdě dospět

    Dva v tom, Hugh Grant, Julianne Moore
    Autor: Profimedia

    Pravda, dospívat během devíti měsíců těhotenství své přítelkyně, jako hlavní hrdina této výtečné komedie, není úplně včas. Ale co naděláme. Chlapi jsou obvykle věční a trochu autističtí kluci, kteří nemají rádi změny a problémy jiného typu, než je zakřivení vesmíru a zapalování vašeho auta.

    Prima 29. 12. 2014 23.55

  • Anna a král: Nerovné svazky to nemají lehké

    Anna a král, Jodie Foster
    Autor: Profimedia

    Překrásný příběh ovdovělé britské vychovatelky dětí siamského krále nám ukazuje, že i velká láska často společenské a kulturní rozdíly nepřekoná. Na pořekadle, že vrána k vráně sedá a rovný rovného si hledá, něco je. A nemusí jít hned o společenské rozdíly. Obvykle to ve vztazích časem neklape, pokud oba pocházejí z jiných kulturních, náboženských či intelektuálních kruhů. Samozřejmě, existuje řada výjimek, ale je třeba počítat s tím, že to budete mít těžké.

    JOJ 29. 12. 2014  10.30

  • Lepší už to nebude: Udělat něco pro druhé nás činí šťastnější



    Po boku Helen Hunt v Lepší už to nebude (1997)
    Autor: Foto: profimedia.cz

    Kromě toho, že i lidi jako obsesemi soužený hulvát v podání Jacka Nicholsona můžou najít lásku, má film i další poselství. A to, že udělat něco hezkého pro druhé z nás nejen dělá lepší lidi, ale taky šťastnější. A taky, že psi nás milují především proto, že z nás mohou vytáhnout něco k jídlu. Tedy skoro všichni psi.


    Doma 31. 12. 2014  20.30

  • Láska přes internet: Vztahy ze zvyku jsou na nic

    Láska přes internet, Tom Hanks, Meg Ryan
    Autor: Profimedia

    Romantická internetová láska půvabné majitelky dětského knihkupectví ukazuje, že předsudky nás jenom brzdí a že zůstávat v nějakém vztahu jen ze zvyku je hloupost. Proto taky nakonec opustí sebestředného novináře a propadne kouzlu zprvu nesnesitelného majitele konkurenčního knižního řetězce. Mimochodem, znáte nějakou jinou ženskou, které tenhle divný účes tak sluší?


    Doma 30. 12. 2014  21.35

    Doma 31. 12. 2014  15.55

  • Lepší pozdě nežli později: S každou láskou přijdou slzy

    Lepší pozdě nežli později, Diane Keaton, Jack Nicholson
    Autor: Profimedia

    Je jedno, v jakém věku vás láska přepadne a jak bude osudová, s každou láskou přijdou chvíle, kdy vaším nejvěrnějším přítelem bude krabice papírových kapesníků. A ani nemusíte mít zlomené srdce. Vztah je prostě složitý a v každém nastanou nedorozumění, hádky a chvíle, kdy budete chtít hodit flintu do žita. To vše jsou ale cenné zkušenosti, jen záleží na tom, co s nimi uděláte. Hlavní hrdina Erica v podání skvostné Diane Keaton napíše o svém utrpení skvělou divadelní komedii. Jak naložíte se svými zkušenostmi vy?

     

    NOVA 1. 1. 2015  1.10

  • Zemřít mladý: Láska stojí za každou vteřinu

    Zemřít mladý, Julia Roberts
    Autor: Profimedia

    Každý někdy čelíme nepřízni osudu stejně jako mladý a movitý Viktor svádějící boj s rakovinou. A každý chceme být se svou bolestí někdy sám. Ale odhánět od sebe lásku je marné. O tom se přesvědčí i Viktorova ošetřovatelka Hilary, která se do něj beznadějně zamiluje. A i když se Viktorova nemoc nakonec vrátí, je třeba si užít každou vteřinu.

    Plus 1. 1. 2015  13.10

    JOJ 1. 1. 2015  23.50


Diskuse ke článku
.