Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

11 zbytečných hádek, kterými si kazíme Vánoce

  • Většině vánočních hádek se dá vyhnout!
    18. prosince 2014 | 06:00

    Aby byly Vánoce skutečně svátky klidu a míru, potřebovala byste pod stromeček kamion trpělivosti a valník tolerance? Obchody jsou narvané, na poštách fronty, a ještě se nemůžete dohodnout, jestli pořídíte smrček, nebo jedličku. Obzvláště ve velkých rodinách se třecí plochy najdou vždy. Víme, jak se zbytečným třenicím vyhnout.

     

  • Smrček vs. jedlička

    Jedle má velmi kompaktní tvar.
    Autor: Profimedia.cz

    Klasický spor, jaký stromeček je ten nejlepší, se pravidelně rozhoří v řadě domácností rok co rok. A dokonce i v domácnostech, kde společně slaví Vánoce už poněkolikáté. Je zvláštní, jak se člověk nerad vzdává svých zvyků z dětství. Ať už fandíte kterémukoli jehličnanu, uvědomte si, že dětem je to fuk, hlavně když pod ním budou dárky. Případně můžete udělat kompromis a pořídit strom, který není favoritem ani jednoho z vás. A pamatujte: stejně za pár dní uschne a skončí u popelnice, takže proč si kazit dobrou náladu.

  • Vítr v peněžence

    Manžel rozhazoval za zbytečnosti
    Autor: Shutterstock

    Mnoho partnerských sporů vzniká kolem svátků kvůli penězům. Jen málokdy jich je dost. A čím více jich máte, tím víc jich utrácíte. Proto se předem dohodněte, kolik máte v plánu utratit, nechte tam malou rezervu a rozdělte si, co kdo pořídí. A hlavně neutrácejte za zády toho druhého. Úplně nejhorší je vzít si tajně půjčku, která se vám vždy prodraží a může vás dostat do horších nepříjemností, než je hádka s partnerem.

  • Nákupní utrpení

    Muži nás neposlouchají, proto netuší, co si přejeme pod stromeček.
    Autor: Shutterstock

    Pro naprostou většinu mužů je nakupování vánočních dárků utrpení srovnatelné se středověkým mučením. Zvažte tedy, zda raději nerozdělit nákupní seznamy. Drahého pošlete do elektra a knihkupectví, vy si vezměte na starost parádu, kosmetiku a jídlo. Nebo třeba naopak, jak vám to vyhovuje. Všichni budou šťastnější. 


  • Cingrlátka, nebo lidové umění?

    vánoční stromek
    Autor: Shutterstock

    V mnoha případech mívají partneři podobný vkus, takže ohledně sváteční výzdoby panuje shoda. Horší to však bývá, pokud slavíte Vánoce například u rodičů. Zde platí jediné pravidlo. Stromek a vše ostatní je takové, jak se to líbí paní domu. Takže zapomeňte na moderní design a smiřte se s tím, že i letos bude na špici pomačkaná papírová kometa, kterou jste vlastnoručně vyrobila ve druhé třídě, a ještě se vám nepovedla. Pro maminku má větší význam, že je od vás, než kdybyste přinesla model z luxusního butiku. Svůj designový stromeček si zkrátka uděláte, až budete slavit ve svém.

  • Jak na bramborový salát

    Autor: Hellmann´s

    Je asi málo jídel, která vzbuzují tak vášnivé rozepře jako tradiční bramborový salát. S jablkem, či bez? Se šunkou, nebo bez šunky? Hrášek ano, či ne? Zeleninu nakládanou, nebo raději vařenou? Co rodina, to jiný recept, takže když přijde na první společné Vánoce, není pro kuchařku či kuchaře snadné zavděčit se všem. Nám se osvědčilo, že každá z rodin přinese mísu toho svého zaručeně nejlepšího a ochutnáváme. Na vyhlášení vítěze se obvykle zapomene. Stejně zůstanou všechny mísy na konci večeře prázdné, takže je jasné, že si každý ze salátů své fanoušky našel. Osobně hodlám letos experimentovat a kromě klasického chci zkusit ještě menší misku salátu na rakouský způsob, tedy bez majonézy i jogurtu, a také jeden netradiční s jablky a ořechy. Bude to takový salátový bar.

  • On-line, nebo off-line

    Vánoce, žena, počítač
    Autor: Shutterstock

    Internet a mobilní telefony  přinesly do našich domácností další jablko sváru. Především mezi dětmi a rodiči. Osobně zastávám názor, že mobily se mají na večeři vypnout a odložit. Stejně tak televize a počítače. Děti budou samozřejmě prskat, ale pokud budou chtít, mohou si hrát, až bude celé slavnostní stolování a předávání dárečků u konce. Je ale dobré domluvit se předem s partnerem, abyste sjednotili postoje.

  • Návštěvní peklo

    Kamarádský pokec
    Autor: Shutterstock.com

    I každoroční maraton návštěv může být rozbuškou k sérii hádek. Dětem se nechce od počítače, partnerovi k tchyni a vám vlastně nikam, protože jste z vánočních příprav úplně vyřízená a toužíte jen po klidu na pohovce u pohádek a romantických filmů. Alespoň jeden den. Máte-li rozsáhlou rodinu, domluvte se předem s partnerem, koho je opravdu třeba navštívit během vánočních svátků, u koho se můžete stavit až před Novým rokem, nebo dokonce po něm. Zbude vám pak čas si odpočinout nebo společně podniknout něco, na co jste celý rok neměli čas.

  • Nevyslovená očekávání

    Vánoce, žena, smutná, sama
    Autor: Shutterstock

    Moje starší kamarádka si vždycky po svátcích stěžovala, že zase dostala od muže jen balíček z drogerie. Jednou jsem se na to jejího muže zeptala. “Když ona pořád říká, že nic nechce,” odpověděl zoufale. Takže nepředstírejte, že nic nechcete, když chcete. Nám se v rodině osvědčil e-mail Ježíškovi, kam všechny rodiny sepíší, co by si přály. Od drobností až po dary cennější, aby si každý mohl vybrat, kolik chce utratit. Protože balík dobré kávy udělá větší radost než drahá nevkusná šála, kterých máte už tak plný šatník.

  • Dárky, které rozpláčou

    Naučte se zvládat předvánoční stres!
    Autor: Shutterstock

    Loni jsem se hrozně rozčílila na svého muže, protože dárky jako obvykle kupoval na poslední chvíli, nic moc nevymyslel, a ještě mi zabalil pod stromeček komiks, který původně koupil pro dceru, ale vyhodnotil ho jako příliš strašidelný. Dárek koupený pro někoho jiného! A ještě jsme ho kupovali spolu! Chápete to? Nakonec jsem ovládla slzy a mezi svátky jsme pro mě koupili krásné kožené boty. Nikdy mu to nezapomenu, ale nejsem s ním přece kvůli vánočním dárkům, že? Dárkem je každý hezký společný den, a těch bude, doufám, ještě bezpočet.

  • Televizní orgie

    Vánoce, televize
    Autor: Shutterstock

    V mnoha rodinách se část osazenstva nezvedne od televize od Štědrého dne až do Silvestra. Obvykle až na hospodyňku, která neustále vaří, hostí návštěvy a kmitá kolem ostatních televizních maniaků. Není pak divu, když jí večer rupnou nervy. Obzvláště v případě, když se děti a manžel chtějí koukat na akčňák a ona se celý den těšila na Lásku nebeskou. U nás se televize zapíná jen podle televizního programu, kde si vybereme, na co se chceme dívat. Dopoledne pohádky, které nám dospělým umožní zůstat v posteli až skoro do oběda, a večer rodinný film, na který se můžeme dívat společně. Odpoledne se jde ven, i kdyby byla zima jak na Sibiři.

  • Společně za každou cenu

    Vánoce, rodina
    Autor: Shutterstock

    Mnoho žen má pocit, že musí o svátcích dohnat všechen ztracený čas se svými blízkými. Chtějí, aby byla rodina pohromadě a dělala něco společně. To se ale často neshoduje s představami ostatních zúčastněných. Děti si chtějí hrát s novými hračkami a hrami nebo vyrazit s kamarády ven a partner vyčerpaný z rodinných návštěv a předvánočního vypětí sil, kdy musel sehnat dárky a stromeček, touží jen po klidu v křesle, telce nebo knize. Uvažujte tedy racionálně a vyhraďte si v tom vánočním cvrkotu čas, který každý z vás může strávit po svém. Já si třeba obvykle chodím s kamarádkami zaplavat, do sauny a pak na skleničku. A děti s tatínkem ať se třeba staví na hlavu.

Klíčová slova:  vánoce, hádky, hádky o peníze, stromeček
Diskuse ke článku
.