Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 vánočních předsevzetí, která nikdy nesplním

  • Všechno, co letos o Vánocích zase nestihnu. Nebo že by ano?
    3. prosince 2014 | 06:00

    Každý rok si maluji advent a vánoční svátky jako čas pohody a klidu kolem rodinného krbu. A každý rok se celé to období až do Nového roku promění v maraton mezi prací, nákupy, vařením, rodinnými návštěvami a bůhví čím ještě. A žádné z následujících předsevzetí se mi do programu nějak nevejde. Takže letos se chystám na další pokus.

    Překvapte svou partnerku, maminku, sestru nebo kamarádku skvělým dárkem pod stromečkem.
    Autor: Shutterstock
  • Nakupovat dárky včas

    Vánoční dárek
    Autor: Shutterstock.com

    Hodiny, které každý týden trávím v nejrůznějších internetových obchodech, snad ani nelze spočítat, ale kupodivu mě na podzim nikdy nenapadne objednat dárky. Přesto, že o tom stihnu napsat několik článků. Takže jako tradičně propadám předvánoční dárkové honičce v těchto dnech a už se vidím, jak dva dny před Štědrým večerem lítám po městě a sháním ty poslední chybějící kousky.

  • Užít si pečení s dětmi

    Estelle dostala vlastní malý váleček.
    Autor: kungahuset.se

    Mám krásnou slušivou zástěru, hrozně ráda vařím a taky mám dvě sice nevlastní, ale skvělé dcery. Takže pečení vánočního cukroví by mohlo být výbornou příležitostí udělat si holčičí večírek. Hezky si popovídat a vyblbnout se. Jenže já po večerech místo hnětení těsta dopisuji zásoby článků na svátky a – popravdě – přinutit naše slečny vstát dobrovolně od počítače dokáže tak maximálně Justin Bieber osobně. A kdoví jestli. Takže letos zase nic. Ještě, že máme hodně babiček.

  • Udělat se krásná

    Sváteční účes
    Autor: Shutterstock

    Vždycky si říkám, že rozhodně musím před svátky stihnout kadeřnici, abych byla na vánočních fotografiích za krasavici. Den dva před Štědrým večerem obvykle slevím na předsevzetí, že si alespoň doma obarvím vlasy, a v den D nakonec skončím v koupelně se suchým šamponem, kterým se snažím z vlasů dostat zápach smaženého kapra, protože jsem nestihla si před večeří ani umýt vlasy.

  • Sejít se na babinec

    žena, ženy, party, drink, dámská jízda
    Autor: Shutterstock

    Kromě toho, že to už roky čtenářkám doporučuju, bývala to s kamarádkami taková tradice. Sejít se těsně před svátky nebo po nich, vypít spoustu červeného vína, probrat všechno důležité a vyměnit si pár drobností, aby bylo Vánocům učiněno za dost. Jenže poslední roky mi ty úhledně zabalené drobnosti zůstávají doma kolikrát až do Velikonoc. Nějak se nám prostě nedaří mezi všechny ty vánoční povinnosti nacpat volný večer, kdy bychom se všechny sešly a neotravovaly nás u toho děti, muži ani jiná rodina. Napadá mě, co zkusit třeba půlnoční Skype?

  • Zajdu si zaplavat a do sauny

    ...
    Autor: Shutterstock

    Mezi svátky bude volno, nemusím do práce, tak si konečně udělám čas na sebe a zajdu si protáhnout tělo do bazénu a pak hezky nahřát do sauny. Po tom vánočním kolotoči si to totiž zasloužím, že? Většinou bývám 27. prosince večer vyřízená ze všech návštěv, hodování a organizování přesunů tak, že si sotva dokážu napustit horkou vanu. A protože jsem spíš sprchová, zjistím, že do ní ani nemám pěnu. Každopádně tašku s plavkami už mám sbalenou a přichystanou na botníku. Třeba to letos vyjde.

  • Proberu papíry

    Přečtěte si pozorně i drobné písmo v objednávce. Pokud jste se zasláním nesouhlasili, zásilku platit nemusíte.
    Autor: isifa.com

    Do nového roku s čistým stolem. Proto si vždy slibuji, že projdu všechny účty, dopisy a záležitosti, které odkládám do rohu psacího stolu. Jediné, k čemu se zmožena vánočním kvasem obvykle dokopu, je zaplatit aktuální vyúčtování za telefon a někdy alespoň onu zlověstně vyhlížející hromadu papírů roztřídím.

  • Udělám si strýčka do Nového roku

    Krátké vlasy
    Autor: profimedia.cz

    Konečně budu mít chvíli klidu. Tak dám dohromady materiály pro své webové stránky. Napíšu sérii příspěvků na svůj blog, kterou nosím v hlavě už půl roku, naplánuji rozjezd projektu, který v práci chystáme, a uspořádám básně. Jo a taky konečně přerovnám skříň a komoru. Tak dobře, možná, že se budu jen koukat na pohádky a romantické filmy, tedy jestli budeme někdy večer sami.

  • Budeme chodit na procházky

    Zima, sněhulák, rodina, muž, dítě, procházka
    Autor: Shutterstock

    Přiznávám, že obvykle alespoň jednu procházku stihneme, tu na Štědrý den, kdy se už tradičně scházíme s rodinou a přáteli v hospůdce u Pražského hradu. Ale pak už na nějaké courání po parcích nezbývá čas ani síla. Obvykle jsme rádi, že si můžeme pospat a stihneme včas dorazit na další rodinný oběd, který se běžně protáhne až do večera.

  • Nebudu organizovat, prudit a uklízet

    Heidi Klum si vánoční svátky užívá po svém.
    Autor: Instagram.com

    Jsou přeci svátky klidu a míru, takže se nebudu stresovat běžnou každodenní rutinou. Jenže když předem nedomluvím všechny společné rodinné dárky, nekoupím papír, mašle, cedulky a nezprudím muže, aby mi ty hory dárků pomohl zabalit a popsat, nikdo to neudělá. Když dárky den před rodinnou návštěvou pečlivě nezabalím do tašek, druhý den jich polovinu zapomeneme doma. V lepším případě se pak pro ně stihneme vrátit, ale zase přijedeme pozdě na oběd k rodičům, což budeme poslouchat až do příštích Vánoc. A když ty pitomý okna neumyju, budu si muset vymyslet důvod, proč nepustit tchyni o svátcích do bytu, protože na ty její pohoršené pohledy fakt nemám nervy. Anebo že bych se na to všechno opravdu vykašlala a radši si uvařila svařák? No uvidíme!

  • Odpočinu si

    Vánoce se blíží! Dopřejte svým blízkým ty nejlepší vánoční dárky!
    Autor: Imagio.cz

    Tohle předsevzetí mi přijde snad nejpraštěnější vůbec. Nevím, proč se tomu říká vánoční prázdniny. Já mívám totiž s Novým rokem pocit, jako bych celé ty dny makala v uranových dolech. Ale je to vyčerpání blažené, protože to, že jsem se málem uštvala k smrti, je důkazem jediného. Toho, že mám krásnou, trochu neobvykle velikou rodinu, která se ukrutně ráda setkává, a že jsme si to i letos pořádně užili. A co, spát budeme v hrobě.

    Veselé Vánoce všem!

     

Klíčová slova:  vánoce, předsevzetí, pohoda
Diskuse ke článku
.