Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přestaňme vyšilovat: Mít doma nepořádek je normální!

  • Opravdu je normální, mít celou domácnost hygienicky čistou a perfektně uklizenou?
    23. listopadu 2014 | 06:00

    Ano, ženy, které doma neustále smejčí a mají domácnost jako klícku, existují. Ale co si budeme namlouvat, není jich zase tak mnoho, jak by si muži přáli. Většina z nás uklízí nerada, kvůli práci a ostatním starostem to nestíhá, a tak žijeme v permanentním úklidovém stresu. Ale proč to vlastně děláme, když je nad slunce jasné, že dokonale uspořádané domácnosti existují jen na stránkách magazínů o bydlení? Takto to vypadá ve většině domácností, pokud zrovna nečekají návštěvu nebo fotografa.

  • Boty přes celou předsíň

    boty, nepořádek
    Autor: Shutterstock

    Vždycky mě fascinovaly vymakané úložné prostory na boty. Máme sice několik botníků, ale boty v nich nějak nedrží. Obvykle se válejí po celé předsíni a někdy i různě po bytě. Na své místo v botníku putují zhruba jedenkrát týdně, když chci předsíň vytřít a vyluxovat. 

  • Hrnky všude

    pohoda doma
    Autor: Shutterstock

    Vždy, než zapnu myčku na nádobí, projdu celý byt a posbírám nádobí. Myčka už si spokojeně čvachtá a odstraňuje z našeho nádobí zbytky jídla, když můj zrak padne na hrnek zapomenutý na balkoně. Za chvíli objevím jeden pod postelí u dětí a třetí na psacím stole. Zkrátka, když je rodina doma, jsou všude nějaké hrnky a skleničky, které po použití nikdo neodnesl k umytí.

  • Umyvadlo od pasty

    Po vyčištění octem bude mít celá koupelna lesk jako blesk.
    Autor: Shutterstock.com

    Jestli ještě pořád věříte, že můžete mít neustále naleštěnou a stopy lidské existence prostou koupelnu, pravděpodobně zemřete s hadrem v ruce. Jeden den otřete umyvadlo od zbytků pasty a mýdla, vlasů, chlupů a bůhví čeho, a každý druhý den jsou tam zas. Vzdejte to. Trocha zubní pasty na umyvadle ještě nikomu život nezničila.

  • Zvířecí chlupy

    pes v posteli
    Autor: Shutterstock

    Pokud patříte mezi milovníky zvířat nebo si vaše děti zkrátka prosadily svou, pravděpodobně sdílíte domácnost s jedním nebo vícero zvířecími mazlíčky. Pokud to nejsou zrovna rybičky nebo hadi, bezesporu bojujete se zvířecími chlupy nebo v případě papoušků peřím. Je to boj, který nemůžete vyhrát. Upravte domácnost, aby se dala snadno vyluxovat, vyhoďte zbytečné koberce a koberečky a pořiďte si do kabelky kapesní odstraňovač chlupů.

  • Zmatek v lednici

    Také máte někdy když otevřete ledničku pocit, že tam musíte mít nejmíň kilo syrečků?
    Autor: profimedia.cz
    Zapomeňte na tu fotku na letáku, podle které jste si lednici vybírala. Je úplně jedno, jak máte moderní lednici, kolik má všemožných vychytávek, přihrádek a jak je velká. Udržet v ní nějaký řád, pokud tedy není vyjedená, je dlouhodobě zhola nemožné. Obzvláště pokud vás ji používá víc. Zkrátka ji vždy při velkém nákupu urovnejte a pak: "Děj se vůle boží." Stejně tak asi není v lidských silách udržet lednici libě vonící. Ale rozmrazovat a čistit ji co týden je hrozná otrava. Zkuste nasypat do misky trochu čerstvě mleté kávy. Dokáže skvěle absorbovat pachy.

  • Bordel ve skříni


    Oblečení
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste si právě pořídila supermoderní šatní skříň, či dokonce šatnu, se všemi těmi promyšlenými úložnými prostory a těšíte se, že budete mít konečně ve skříni pořádek, jste buď opravdu pořádná žena, nebo optimistka. Všechny ty držáky na kalhoty, přihrádky na drobnosti a stojany na boty totiž udržují ve skříni pořádek jen tehdy, pokud do nich budete důsledně ukládat to, co tam patří. Já nevím jak vy, ale já čas od času objevím ponožky mezi šátky, pásek u podprsenek a zimní rukavice mezi nočními košilemi. Zkrátka pokud nechcete strávit život přerovnáváním skříně, čas od času ji uspořádejte, co nenosíte, rozdejte kamarádkám nebo prodejte, a nestresujte se. Skříň má totiž jednu obrovskou výhodu. Dá se zavřít.

  • Zaschlé nádobí v myčce

    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com

    Myčka na nádobí je skvělý vynález, její jedinou chybou je, že ji někdo musí naplnit a následně pak zase vyskládat do příslušných polic. Výhodou je, že špinavé nádobí můžete odkládat rovnou do myčky, takže nestraší na kuchyňské lince. Nevýhodou je, že co sejde z očí, sejde z mysli, takže se snadno stane, že myčku nikdo nezapne. S tím nic nenaděláte, zkrátka se naučte program s předmýváním.

  • Nebezpečné Lego

    děti, hračky, stavebnice
    Autor: Shutterstock

    Děti jsou nekonečným zdrojem radosti, ale také nepořádku. Především jejich hračky mají schopnost vyskytovat se na těch nejnemožnějších místech. A úplně nejhorší jsou stavebnice a hry se spoustou malých součástí, jako jsou třeba populární Osadníci z Katanu nebo Lego. Hrozně bolí, když na nějaký ten kousek stoupnete bosou nohou, snadno se po nich uklouzne a hlavně jsou všude. Na podlaze, za polštáři v pohovce, v posteli, v koupelně, a dokonce jsem našla plastové figurky ze Star Wars sešikované za toaletou. 

  • Prádlo, prádlo a zase prádlo

    puberťačka, pokojíček
    Autor: Shutterstock

    Bundy, svetry, mikiny, tepláky, dupačky, špinavé ponožky, kapesníky, prostě všechno, co vás napadne. To všechno obvykle překvapivě není v koši na prádlo, na věšácích a všude tam, kde to má být. Naopak válí se to na židlích, křeslech, na pohovce, v koupelně, na zemi, o dětském pokojíku nemluvě. Zatímco muž obvykle svou bundu alespoň pověsí na věšák, děti ji mrsknou, kde je napadne. A tak je to se vším s výjimkou jejich mobilního telefonu. Ten z ruky nedají. Obvykle po nich zkrátka všechny "vyplašenky", jak tomu říkávala babička, posbírám a hodím jim je na podlahu doprostřed pokojíku. Jejich věc, jak s tím naloží dál.

  • Umělecké galerie

    děti, malování
    Autor: Shutterstock

    Asi žádná kuchyňská linka, ať již v matu nebo ve vysokém lesku, neodolá dětské kreativitě. Podobně tak zdi, nová pohovka či dveře skříně. Dokonce se děti ani nemusí zmocnit barev. Výrobci všech možných dětských jogurtů, svačinek, sladkostí apod. děti neustále zásobují spoustou samolepek, které mohou malí umělci bleskurychle lepit po celé domácnosti. Takže drazí marketingoví experti, kteří tyhle lapače dětské pozornosti vymýšlíte, udělejte taky něco pro nás rodiče. Používejte prosím kvalitní samolepky, které se dají snadno sloupnout. Nebo vám je jednou zajdu nalepit na vaše luxusní auta!

Diskuse ke článku
.