Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 případů, kdy musíte ve vztahu lhát

  • Někdy je v vztahu lhát nutné, ale musíte vědět, kdy vám to projde.
    16. listopadu 2014 | 06:00

    Lhát se nemá a ve vztahu už vůbec ne. Ale co si budeme namlouvat, bez nějaké té malé lži vztah prostě nepřežije. Abychom udrželi pohromadě křehkou rovnováhu citů a pocitů mezi dvěma lidmi, je často lepší pravdu spolknout nebo dokonce trochu upravit. Poradíme, kdy malé lži vztahu neuškodí, ba naopak prospějí.

  • Když lžete v jeho zájmu

    Lež má prý krátké nohy, ale ta málá vám spíš usnadní život.
    Autor: profimedia.cz

    Dříve, než se do upravování reality pustíte, ujasněte si, kudy vede ona tenká hranice mezi milosrdnou lží a podvodem. Pokud pravdu upravujete proto, že se nechcete svého partnera dotknout, zranit ho nebo ohrozit jeho důstojnost, jste v právu. V okamžiku, kdy lžete ve svém zájmu nikoli jeho, zvažte, zda vám daná záležitost stojí za ohrožení vašeho vztahu. Důvěra je nesmírně křehká a jen těžko ji získáte zpět.

  • Když se zakoukáte

    filirt v kanceláři
    Autor: Shutterstock

    Můžete mít šťastné manželství, být zamilovaná až po uši, ale i tak se může stát, že vás okouzlí nový kolega. V tu chvíli je na místě lhát, jako když tiskne. Ať vás ani nenapadne se zmínit o tom, jak je prima, sexy nebo jak vám to v práci skvěle klape. Vašemu partnerovi pomůže, bude-li žít v domnění, že ten fešák, co s vámi tráví 8 hodin denně, je gay, nebo alespoň úplně neschopný a smrdí mu z úst. Nedávejte partnerovi záminku žárlit. Žárlivost může váš vztah rozleptat, i když vaše okouzlení časem zřejmě pomine.

  • Když by mu pravda pošramotila sebevědomí

    Zkoušet nové polohy je zábava
    Autor: shutterstock

    Typickým příkladem je předstírání orgasmu. Z dlouhodobého hlediska to sice nic nevyřeší, ale pokud máte jinak uspokojivý sexuální život, ale zjevně nejste zrovna jeden nebo druhý ve své kůži, je lepší partnerovi složit kompliment, než ho zbytečně znejisťovat. To samé platí ale také o jeho kutilských schopnostech a nebo sportovních výkonech. Možná, že ani v jednom není přeborník, ale ve vašich očích by být měl.

  • Pokud nesnášíte jeho blízké

    tchyně
    Autor: Shutterstock

    Možná má nesnesitelnou matku, nerudného otce, neschopného bráchu a hysterickou sestru, ale je to jeho rodina, jinou nemá a mít nebude. Nejspíš mu lezou na nervy též, ale váže ho k nim silné pouto a vy mu rozhodně nepomůžete, když na ně budete nasazovat. Zachovejte si odstup a nadhled a když přijde na jeho rodinu, snažte se působit tak, že je máte vlastně ráda.

  • Když byste mu zkazila radost

    muž, vaří, bezradný
    Autor: Shutterstock

    Snažil se ze všech sil, aby vám připravil romantickou večeři, ale maso je tvrdé a brambory rozvařené? Nechte si to pro sebe. Stejně tak, když vám přinese nevhodný dárek. Snahu je třeba ocenit. Budete-li ho kritizovat, příště raději neudělá nic. A to byste nejspíš nechtěla.

  • Když jste utrácela

    Žena nákupy
    Autor: Shutterstock.com

    Váš partner nemusí vědět, že jste si včera koupila novou rtěnku, dnes další černé lodičky a zítra vás okouzlí růžový svetřík. Pokud utrácíte své peníze, nemusí ho zajímat, že jste utrácela. Navíc si to ani nevšimne. V okamžiku, kdy ale ruinujete společný bankovní účet, budou lži všechno jen zhoršovat.

  • Když chcete ukončit hádku

    Hysterická ženská
    Autor: Shutterstock.com

    Vyřešit konflikt často znamená ho vzdát. Prostě zalhat a přijmout pravdu toho druhého, i když s ní nesouhlasíte. Vyhrát vždy neznamená mít pravdu. Navíc spor můžete dořešit, až vám oběma vychladnou hlavy.

  • Když o něm pochybujete

    poslouchat, mluvit, žena, muž
    Autor: Shutterstock

    Může se stát, že se váš partner pouští do podniku, ve kterém nemá velkou šanci uspět. Je logické, že máte své pochybnosti, ale varujte se je vyslovit. A dokonce i když se vaše pochybnosti naplní, nechte si pro sebe takové to: “Já to tušila.” Tedy pokud svého partnera milujte a chcete s ním dále žít.

  • Nelžete o svém životě

    lež, lhani
    Autor: Shutterstock

    Jasně, na prvním rande se děláme lepší a leccos o svém životě přibarvíme. Pokud ale váš vztah postoupí na další úroveň, měla byste si dát na výmysly ohledně své rodiny, dosavadního života a předešlých vztahů pozor. Při dlouhodobém soužití se pravda vždy ukáže a je lepší si věci vyříkat na začátku, než riskovat, že už vám pak partner nebude věřit.

  • Nelžete doopravdy

    lež, lhani
    Autor: Shutterstock

    A pamatujte, občasná drobná lež, se vstřebá, ale pokud máte potřebu lhát partnerovi kontinuálně, je ve vašem vztahu něco špatně a měla byste ho zásadně přehodnotit. Nebo to za vás brzy udělá váš partner, protože je jedno, jak dokonalé a dlouhé nohy máte vy, ale lež je má vždycky zatraceně krátké.

     

Diskuse ke článku
.