Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

4 kroky, jak dostat z muže, co potřebujete!

  • Jak ho přimět změnit chování? Víme jak na to.
    6. listopadu 2014 | 06:00

    Máte pocit, že mluvíte s mimozemšťanem, a nejste schopná s ním pohnout ani o milimetr? Budete se divit, ale chyba je na vaší straně. Chlapi nám totiž chtějí snášet modré z nebe. Jen my si o něj neumíme říct. Každá z nás má občas (někdy také skoro pořád) pocit, že domluvit se se svým miláčkem chce vysokou školu, nebo alespoň tlustý slovník. Znáte to: já o voze, on o koze. Jenže ruku na srdce, také ho občas vydíráte, mluvíte s ním jako s nesvéprávnou příšerou, nebo výhružně mlčíte. Jak se v nás má pak chlap vyznat? Naučíme vás, jak si říct o novou kabelku, snídani do postele, nebo třeba dovolenou podle svých představ.

  • Zahánění do jeskyně

    Neobviňujte
    Autor: Shutterstock.com

    „Seš jako tvoje máma.“ „Ukaž, to si radši udělám sama.“ „Sakra, co to zase děláš?“ „Bože, ty jsi ale mamlas.“ Poznáváte se? Pokud používáme tyhle věty, jde nám vlastně jen o jedno. Ukázat partnerovi, že my jsme dokonalé a on naprostý nýmand. Jenže proč by ponížený a pošlapaný chlap měl mít chuť pro vás hnout prstem? Zavře se do své mužské ulity, a nedostanete z něj vůbec nic. Ani kabelku, ani romantický večer.

    Co s tím?

    „Už jen to, že si uvědomíte, že tenhle způsob komunikace je k ničemu, vám pomůže. Uvědomte si, proč to říkáte, co vlastně chcete, co vám chybí,“ radí koučka Magdalena Vokáčová. Takže první krok je zastavit ponižování a uvědomit si, co od rozhovoru se svým milým vlastně chceme.

  • Kolotoč obranných nesmyslů


    rozchod
    Autor: Profimedia

    „Ale já jsem to řekla, protože ty jsi udělal…“ „Kdyby ses tak netvářil, nic bych ti neřekla.“ Nebo také … „Já si tě budu nahrávat, vždyť ty vůbec nevíš, co říkáš.“ Touhle slepou uličkou kdy se jeden brání, druhý útočí, a zase se brání a zase útočí a donekonečna nesmyslně vysvětluje a trvá na svém, je jasná slepá ulice. Nakonec oba skončíte u zdi, bezradní a nešťastní, a nebudete chápat, kde jste se tam vzali a proč.

    Co s tím?

    Jakmile naskočíte do kolotoče výčitek a obranných mechanismů, zatáhněte za ruční brzdu. Srovnejte si v hlavě, co chcete a proč a změňte slovník i tón.

  • Agresivní mlčení

    Žena
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle mi jde skvěte. Jakmile mě můj muž naštve, zmlknu a nedostane ze mne ani slovo. Na jeho otázku: stalo se něco? Odpovídám: nic a pak mlčím. Ale ne roztomile a klidně jako večer při svíčkách, ale mlčím hlasitě, ostentativně, a tak, aby moje TICHO nemohl přehlédnout. Když nereaguje, přidám práskání dveřmi nebo dusáním po pokoji. A i když odborníci tvrdí, že tohle je doména mužů, skoro bych se s nimi hádala. Neznám ženu, která alespoň občas výhružně nemlčí.

    Co s tím?

    „Pokud vás někdo opravdu hrozně moc rozzlobí, seberte se a odejděte ze společného prostoru. Vezměte si papír a tužku a napište klidně sprostý dopis. Pak si ho prohlédněte a napište ho pohledem svého partnera. Nakonec vezměte svůj sprostý dopis, uvědomte si, čeho jste chtěla dosáhnout a jestli vám taková slova k tomu pomůžou,“ radí jednoduchý, ale neuvěřitelně účinný návod Magdalena Vokáčová.

  • Syndrom příšerného chlapa

    Každý občas vypustí z úst něco, co toho druhého naštve, nebo minimálně hodně mrzí.
    Autor: Shutterstock.com

    Nic proti kritice, občas je dobré říct, co vám vadí, co potřebujete změnit a jak vidíte svého muže nebo vztah vy. Jenže nám často ani tak nejde o změnu k lepšímu, jako o potvrzení, že je něco špatně. Mluvím o větách typu: „Zase sis neuklidil ponožky? Ty to snad nikdy neuděláš.“ „Můžeš se alespoň jednou zvednout z gauče a něco dělat.“ „Ty mě vůbec nikdy neposloucháš!“ „Kolikrát ti to budu opakovat!“

    Co s tím?

    Je to jednoduché a jde vlastně o to vypustit některá slova. Ukážu vám to na příkladu. Můžete se zeptat: „Mohl bys mě, alespoň jednu, poslouchat?“ Nebo zvolíte variantu: „Prosím, poslouchej mě, potřebuji si s tebou promluvit.“ Vnímáte ten rozdíl? Je naprosto jasné, že v prvním případě se muž blokne a nehnete s ním, kdežto v druhém bude mít chuť vám vyjít vstříc. Tedy pokud mu zrovna nepoběží v televizi utkání roku.

     

     

     

Autor: Marie Dvořáková
Diskuse ke článku
.