Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pravidla usmiřování: 7 tipů, jak po hádce vyčistit vzduch

  • Naučte se končit hádky v míru!
    29. října 2014 | 06:00

    Právě jste se strašně pohádali a myslíte si, že s tím chlapem už v životě nepromluvíte ani slovo? Uklidněte se. Hádky jsou ve vztazích normální a obvykle se hádáme o věcech, které lze jednoduše řešit. Podle britského výzkumu jsou to nejčastěji domácí práce a překvapivě osobní hygiena. Po hádce je nejdůležitější usmiřování. Právě to pomáhá vyčistit vzduch a vrací oběma stranám důstojnost. Víme, jak to zařídit, aby vás hlasité spory nerozeštvaly na věky.

  • Nechoďte spát naštvaní

    Je až k nevíře jak jedna špatně vyslovená myšlenka může zkazit celý večer
    Autor: shutterstoclk
    Zastihla-li vás při hádce noc a není čas ji dořešit, protože prostě ráno vstáváte do práce, nedovolte, aby jste šli spát každý se svou křivdou. Naštvaní se pořádně nevyspíte ani jeden. Udělejte vstřícný krok. Uvařte svému partnerovi čaj nebo připravte jiný nápoj. Dejte mu dobrou noc jako obvykle s tím, že spornou záležitost proberete třeba zítra, až bude mít čistou hlavu a budete odpočatí.

  • Zkuste problém napsat

    Podle výzkumu až 40% mladých lidí, kteří se necítí ve své kůži, si nejprve vyhledá příznaky a léčbu nemoci na interenetu, než by šli za praktickým lékařem
    Autor: profimedia.cz
    Často hádka vypukne kvůli nějaké drobnosti, která nakonec s důvodem výbuchu emocí, nemá moc společného. Pomůže, pokud se vám podaří věci, které vás trápí napsat. Za prvé si sama ujasníte, zda je opravdu problém v nevynesených odpadcích, nebo je mnohem hlubší. Za druhé můžete partnerovi napsat dopis či e-mail, ve kterém mu můžete bez emocí vysvětlit, proč se cítíte špatně a požádat ho o pomoc. E-mail či dopis mají navíc tu výhodu, že je partner může otevřít, až se na to bude cítit.

  • Naučte se rituálům

    Vztahy
    Autor: shutterstock
    K usmiřování pomáhají rituály. Třeba společný zájem o vašeho domácího mazlíčka nebo večeře. Pozvěte přítele na večeři do vašeho oblíbeného podniku nebo mu sama připravte jeho oblíbené jídlo. Společné jídlo je již o pravěku výrazem důvěry a přátelství. Stejně tak pomůže, když si něco podobného osvojí i váš partner. Dobrá čokoláda nebo květina vás určitě naladí smířlivěji.

  • Přiznejte chybu

    hádka
    Autor: Shutterstock
    Někdy zkrátka vybouchnete bez důvodně, nebo to prostě přeženete. Najděte v sobě sílu, přiznat svou chybu a omluvit se. Není většího léku než právě omluva. A nespoléhejte, že váš partner sám vycítí, že vás hádka mrzí.

  • Naučte se přijmout omluvu

    ttt
    Autor: shutterstoclk
    Stejně tak jako omluvit se, je důležité umět přijmout omluvu toho druhého. Pokud tedy váš partner učiní vstřícný krok, měla byste gesto přijmout. Nemusíte mu odpustit hned, ale uznat jeho vstřícnost ano. Takže žádné zahazování darovaných květin!

  • Usmiřujte se před dětmi

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud bylo u hádky i vaše potomstvo, mělo by být také svědkem usmiřování. Kromě toho, že děti uklidní, když uvidí rodiče zase láskyplné, učí se, že každý konflikt se dá řešit s rozumem.

  • Pozor na usmiřovací sex

    Milenka
    Autor: shutterstock
    Není vůbec pravda, že sex vyčistí vzduch nejlépe. Obzvlášť my ženy nemáme v rozrušení na nějaké intimnosti právě chuť. Takže se do ničeho nenuťte. Bude stačit, když se přitulíte a sexuální hrátky si necháte na chvíli, až bude oba dobře naladěni.

     

Diskuse ke článku
.