Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 věcí, které byste měli zkusit, než podáte žádost o rozvod

  • Dříve něž zavoláte rozvodového právníka, můžete dát vašemu vztahu ještě šanci!
    18. září 2014 | 06:00

    Je jedno, jak hluboké peklo teď ve vztahu prožíváte. Jestli je to jen přeháňka nebo vlekoucí se krize. Na začátku jste se milovali, měli společné sny a představy o životě. Pokud tedy nečelíte domácímu násilí nebo jinému patologickému chování, dřív, než vyplníte rozvodové papíry, dejte své lásce ještě šanci!

  • Začněte u sebe

    Napsat dopis matce může být někdy už pozdě
    Autor: profimedia.cz
    Abyste zachránila váš vztah s manželem, musíte nejdříve zachránit svůj vztah sama se sebou. “Na to, změnit dynamiku vztahu, stačí jeden,” říká psycholožka Tracy Thomas. Problémem většiny vztahů je, že od svých partnerů očekáváme, že se budou automaticky chovat tak, abychom se s nimi cítili šťastně. Na co zapomínáme je, zda se tak skutečně chováme i my k nim. Napište si seznam vlastností a kvalit, které od své drahé polovičky očekáváte. A pak se zamyslete nad tím, zda tyto požadavky uplatňujete také sama na sebe. Pokud ne, je zde bezpochyby šance na nápravu. „Tím, jak se staráte sama o sebe a chováte k ostatním, se za prvé učíte udělat si jasno, v tom co chcete a potřebujete, a za druhé jdete příkladem,“ dodává Tracy.

  • Přiznejte své chyby



    Znalost principů mužských a ženských energii je ovšem užitečná pro každého z nás, i když nečarujeme. Ke šťastnému životu je totiž potřeba, aby byly v naší duši a životě tyto síly v rovnováze.
    Autor: Shutterstock.com
    Všichni jsme si vědomi, že nikdo, včetně nás, není dokonalý, ale přesto se ve vztahu obvykle domníváme, že chyba je v našem partnerovi. Když si uvědomíte, že i vy děláte chyby, a otevřeně je přiznáte, dáváte druhému šanci vám je prominout. Současně naznačujete, že jste ochotna a schopna učinit totéž. Přiznat sobě i partnerovi, že nejste perfektní je dobrý nový začátek.

  • Přestaňte si vytvářet falešné předpoklady

    Některé vaševlastnosti, na které si partner stěžuje, jsou pro něj ve skutečnosti k nezaplacení.
    Autor: Shutterstock
    V okamžiku, kdy náš partner činí něco, co nás činí nešťastnými, máme obvykle tendenci si to vykládat, jako jeho vědomé jednání. Tedy, že to dělá schválně, protože nás nemiluje, neváží si nás, nezajímá se o nás a chce nám ubližovat. Je velmi nepravděpodobné, že by to tak opravdu bylo. Své uvažování ale můžete změnit, jakkoli je to težké a druhá strana vám právě zrovna nepomáhá. Budete-li si dokola opakovat, že vám manžel škodí záměrně, uvěří tomu nakonec i on sám. Možná vám to dává najevo jinak než byste si představovala, ale zkuste připustit variantu, že vás miluje, záleží mu na vás a chce pro vás to nejlepší. Jen možná neví, jak to udělat, aby jste se tak skutečně cítila, nebo to zkrátka neumí. Učit se můžeme stále.

  • Zkuste léčit staré šrámy


    Má váš muž milenku? Možná se mu dostatečně nevěnujete.
    Autor: Shutterstock.com
    Problémy, kterým čelíme v současném vztahu, často pramení ze starých ran, které se nezahojily. Chcete-li vztah zachránit, bude nutné je otevřít. Zkuste se své drahé polovičky zeptat, čím konkrétně ho trápíte, co by ho udělalo šťastnějším a co by naopak mohl udělat on, abyste se cítila lépe. Tyto upřímně vyřčené otázky vám mohou pomoci zacelit staré rány a otevřít se tomu druhému.

  • Přestaňte se snažit svého muže změnit

    Hádky jsou na denním pořádku
    Autor: shuterstock.com
    “Proč to proboha nemůže dělat jako já,” říkáte si každou chvíli? Nemůže, protože není vy. Respektovat fakt, že váš partner je samostatná bytost s vlastním rozumem, která zkrátka dělá věci jinak než vy, je základním předpokladem funkčního vztahu.  Připustíte-li, že nemůžete svého partnera nijak zásadně změnit, ohromně se vám uleví. Navíc si ušetříte spoustu energie, kterou můžete věnovat do nápravy vašeho vztahu. A popravdě, jestli je pro vás důležitější, aby bylo prádlo poskládáno do komínku, než spokojená domácnost, měla byste své priority přehodnotit.

  • Buďte jeden tým

    Muži mají rádi nevšední rande.
    Autor: Shutterstock
    A ne jen při řešení rodinných záležitostí či péči o domácnost a děti. Naučte se spolu trávit čas, který skutečně věnujete jeden druhému. Vzpomeňte si, co jste spolu podnikali, když jste byli zamilovaní. Chodili jste na procházky? Do kina? Na koncerty?  Dávejte mu najevo svou náklonnost.  Možná se vám právě nechce, protože se na manžela hrozně zlobíte, ale zkuste se přemoci a být k němu pozorná a chápavá, jako když jste byli zamilovaní. Možná za čas zjistíte, že vám oplácí stejnou mincí.

  • Představte si, že se opravdu rozvedete

    Každý občas vypustí z úst něco, co toho druhého naštve, nebo minimálně hodně mrzí.
    Autor: Shutterstock.com
    Nenabádám vás, aby jste setrvávali v nefunkčním, nešťastném či dokonce nezdravém vztahu. Ale mnoho lidí používá slovo “rozvod” jako strašáka na svého partnera, aniž by ho mysleli vážně. Riskují však, že v afektu partner odpoví: “Tak jo!” Dříve než ve vzteku vypustíte to slovo na “R”, se zamyslete, jaké by to opravdu pro vás bylo, partnera nadobro ztratit a zda je to skutečně to, co chcete.


Diskuse ke článku
.