Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na citové vyděrače! Jsou všude kolem nás

Nežijete náhodou také se vztahovým vyděračem?
9. května 2014 | 06:00

Citové vydírání je forma manipulace a takový vyděrač si je moc dobře vědom, že druhému na vztahu záleží a právě toho zneužívá ve svůj vlastní prospěch. Vztahové vydírání je jakousi formou násilí, kterou možná ve svém manželství zažívala také tragicky zesnulá zpěvačka Iveta Bartošová.

Rozhodně neplatí mýtus, že citové vyděračky a manipulátorky jsou ženy a že muži se uchylují spíše k fyzickému násilí. I mezi pány tvorstva se objevují dokonalí manipulátoři, kteří dokáží s ženskými emocemi pěkně zamávat. Takoví muži většinou nemají vlastní osobnost, bojují se svým egem a sebevědomím a to je důvod, proč se snaží manipulovat se slabšími jedinci a dodávat si tak sílu. Pro přátelství i vztahy si vybírají jen ty, kteří jsou slabší než oni sami a snaží se, aby k nim tito lidé vzhlíželi a obdivovali je.

Musela jsem poslouchat na slovo, jinak bylo zle
Autor: profimedia.cz
Strach, závazek a vina

Strach, závazek a vina, jsou třemi emocemi, které se vztahoví vyděrači snaží vyvolat a za jejichž pomoci dosahují svého cíle. Oběti citového vydírání mají strach z toho, že se s nimi milovaná osoba nepohodne, cítí závazek ke splnění jejich přání a také za jejich štěstí a vina je zaplavuje ve chvíli, kdy se jim požadavky nedaří naplnit. Jedná se vlastně o začarovaný kruh začínající větou manipulátora „já chci…“  „ Kdybys mě měla ráda tak bys to udělala.“ A pokračující obvykle frází „Nemáš mě ráda tak, jako já tebe.“ Jakmile pak manipulátor dosáhne svého, už ví, jak na svou oběť a začíná si připravovat půdu pro další požadavky, a tak vytváří nekonečný řetězec oněch třech emocí.

Láska
Autor: Shutterstock.com
Není vyděrač, jako vyděrač

Ten, který trestá: Takový vyděrač používá výhružek, jasně říká, co se stane, pokud nebude jeho přání splněno. Mohou to být výhružky typu „odejdu od tebe“, ale také pohrůžky násilím.

Ten, který vyhrožuje: Tito citoví vyděrači jsou vlastně takovými velkými dětmi, které nejčastěji vyhrožují sebetrýzněním nebo dokonce sebevraždou, protože chtějí být stále ujišťování o vaší lásce a náklonnosti k nim.

Ten, který trpí: Jsou to lidé, kteří nemají takový úspěch, jaký by si přáli a vinu za to svalují na ostatní. Právě vy, podle nich můžete za to, že ztratili práci, že je nepovýšili nebo nevyhráli ve sportce. Jejich nejčastějšími výroky jsou „Nerozumíš mi“ „Nechceš mi pomoct“ a také „ Je to tvoje vina, kdybys bývala….“.

SEX
Autor: profimedia.cz
Ten, který mučí: Mučitelé slibují lásku a štěstí, ale jen jako odměnu za vaše dobré chování. Často říkají „Když to uděláš, dostaneš to a to“ a odměnou často bývají věci, které by ve vztahu měli být automatické.

Jak se s vyděračem poprat

Vztah s emocionálním vyděračem je velice náročný a vyčerpávající a ženy z něj často nedokáží odejít dlouhé roky nebo dokonce vůbec. Aby se ze spárů takového citového násilníka vymanily, potřebují často pomoc a podporu svého okolí.
Nejdůležitější je takového vyděrače vůbec rozpoznat a začít se mu bránit. Na výhružky typu „Odejdu“ přestaňte reagovat jako ustrašený králíček, ale naopak řekněte „Jak chceš“. Manipulátor se bude v takovém případě velmi divit a své hrozby neuskuteční. Pokud vaše obrana nefunguje a vy přeci jen nechcete ze vztahu odejít, vyhledejte pomoc psychologa, manželské poradny nebo například kouče vztahů. Pozor jen v případě výhrůžek fyzickým násilím, v takovém případě je dobré vyhledat pomoc odborníka na domácí násilí.