Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Naučte se poznat lháře! Prozradí je gesta i grimasy

Lhář se prozradí sám mnoha různými gesty, pohyby a grimasamy, naučte se je poznávat!
22. dubna 2014 | 15:20

Pro mnoho žen je velice těžké poznat, zda jim muži doma lžou o svých záletech a podobných věcech. Ovšem pozor dámy, přesto, že máte doma úplného experta v obelhávání a zdá se, že není způsob, jakým poznat jestli lže, vězte, že jsou věci, které ho prozradí.

Ze dvou tisíců zkoumaných subjektů pouze padesát dokázalo číst v gestech a grimasách natolik, aby poznalo, zda jim ten druhý lže. Vztahová koučka Sloan Sheridan – Williams, je expertkou na mikro výrazy v obličeji a dokáže postřehnout i sebemenší záchvěv, který se na tváři mihne i jen na vteřinku. Ta vysvětluje, že pokud vám přítel lže, objeví se mu ve tváři vystresovaný výraz, pro který je charakteristické zamračené obočí, směrem do středu čela, kvůli kterému se na čele posléze tvoří hluboké vrásky. Může se také stát, že se bude usmívat až nepřirozeně dlouho, falešně a střídání výrazů nebude sedět s tím, co vám bude vykládat a bude se červenat.

Lhář
Autor: Shutterstock.com


Sloan tvrdí, že pokud již nějakou dobu s přítelem jste, měla byste znát způsoby, jakými reaguje na běžné věci. Nejlepší je, začít úplně běžnou konverzací o tom, co dnes dělal v práci nebo jak se mu líbil film, který jste spolu naposled viděli. Z gest a mimiky, kterou používá v rámci této konverzace, byste si měla snadno udělat obrázek a posléze přejít k otázkám, které vás trápí. Uvidíte, hned, jestli nastanou nějaké změny v jeho chování či mluvě.


Toto je několik zásadních aspektů, na které byste si měla dávat pozor:
Dlouho mu trvá, než odpoví
Pokud na otázku, zda vám byl ve vztahu nevěrný, nenásleduje okamžitá odpověď a vašemu příteli chvilku trvá, než z něj něco vypadne, máte pravděpodobně problém. Lhářům, totiž na překvapivou otázku tohoto druhu trvá déle, než odpoví, neboť se snaží najít takovou odpověď, aby zněla důvěryhodně.

Přehnaně používá vycpávková slova jako „hmm“, „prostě“ nebo „jako“
Jestliže mu položíte zcela jednoduchou otázku, na kterou se dá odpovědět jen ano nebo ne a váš přítel začne větu slovy: „Víš, to se má takhle,“ nebo jen „No“, snaží se pravděpodobně získat čas na to, aby vymyslel tu správnou odpověď. V tomto případě, je to mnohem lépe patrnější v telefonické konverzaci, kde vás neruší žádné jiné vjemy.

Lhář se prozradí sám mnoha různými gesty, pohyby a grimasamy, naučte se je poznávat!
Autor: shutterstock

Zaujme obranný postoj a snaží se odvést od sebe pozornost
Lidé, kteří mají dojem, že jsou vaší otázkou zatlačeni do kouta, velice často zaujímají obranný postoj a snaží se pozornost, která se soustředí na jeho osobu, převést jinam. Například odpoví navami otázku otázkou typu: „Opravdu se mě tu snažíš z něčeho obvinit?“ Mnohdy se stává, že začnou obviňovat oni vás, za nějakou podobnou věc v minulosti nebo něčeho úplně jiného, jen aby odvedli pozornost.
Lhář se prozradí sám mnoha různými gesty, pohyby a grimasamy, naučte se je poznávat!
Autor: shutterstock

Vyhýbá se očnímu kontaktu
Zvýšená frekvence mrkání, je dalším ukazatelem toho, že vám váš drahý lže. Také se vám najednou nebude dívat do očí.

Častěji polyká a odkašlává
Pokud začne polykat, předtím než začne odpovídat, může to také znamenat, že leže, neboť stres a nepříjemná situace, do které se dostal, způsobí zvýšenou produkci adrenalinu, který spustí sliny. Pokud ovšem adrenalin bude neustále vyplavován do systému, začne mu naopak v krku vysychat a pak dojde k tomu, že ho bude v krku škrábat a začne jakoby odkašlávat.

Vrtění a krčení
Když se po položení nepříjemných otázek, začne váš přítel vrtět a krčit, jsou to další projevy toho, jak je mu nepříjemné, že musí na tyto otázky odpovídat a také toho, že se v té situaci necítí vůbec dobře, což znamená pouze jediné, nemá čisté svědomí.

Moc mluví
Jakmile začne obšírně vysvětlovat co a jak, je to většinou také proto, že se v podstatě sám chce přesvědčit o tom, že tomu tak je či lépe řečeno bylo. Čím větší lež, tím větší hrob si kope a jeho lži začínají být mnohem více viditelné.