Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Esemesky ničí vztahy: Zkuste žít i mimo svůj displej

Žijete s telefonem v ruce a partnerovi posílta tolik zpráv, že nestačí odpovídat? Pak si dobrovolně ničíte vztah.
22. dubna 2014 | 06:00

Snad všechny si to pamatujeme. Bylo nám nárt, měly jsme svůj první mobil a nedělali jsme celý den nic jiného, než si posílali textovky se svojí láskou. Dodnes si pamatuji, jak mi bušilo srdce, když mi můj vysněný princ neodepsal na zprávu celé dvě minuty, měla jsem pocit, že mě zrazuje tím, že nesedí u telefonu a nežhaví klávesnici k okamžité odpovědi. Pokud je vám patnáct nebo tak podobně, dá se to pochopit, ale věřte, že vztah ve třiceti může esemeskování pěkně pokazit.

Britská studie z roku 2013 ukázala, že partneři, kteří jsou neustále provázáni přes elektronickou konverzaci se místo sbližování čím dál více oddalují. Jak je to možné? Ruku na srdce, v dnešní době spolu pramálo mluvíme, a pokud už si chceme něco říci, je pro nás mnohem přijatelnější a lehčí, to napsat do zprávy.

Psaní sms zpráv
Autor: Shutterstock.com
Kvalita versus kvantita

Esemeskujete si s partnerem během dne hned několikrát a mezi zprávami netrpělivě čekáte, kdy vám odepíše? Upřímně si položte otázku, zda tolik zpráv opravdu potřebujete posílat, nejde totiž o to, kolik si toho napíšete, ale co píšete. Z výzkumu vyšlo najevo, že muži mezi 20 a 40 lety považují svůj vztah za méně kvalitní, pokud jsou doslova zasypáváni esemeskami během dne, na které často ani nezvládají odpovídat. A pak následuje obligátní otázka „Proč jsi mi neodepsal?“

Není omluva jako omluva

Určitě se vám to také už stalo, pohádali jste se s partnerem a pak vás to mrzelo, a tak jste vzali mobil a napsali omluvnou zprávu. Ano je to jednodušší, než partnerovi zavolat nebo ještě lépe z očí do očí se omluvit, jenže vaše omluva nemá takovou váhu, jakou by měla mít.  Jestliže totiž partnerovi píšete omluvné zprávy místo toho, abyste si problém vyříkali, spíš jej tím ještě více rozladíte a donutíte přemýšlet o tom, zda svou omluvu myslíte vážně.

Aplikace v chytrých telefonech vám dokážou maximálně usnadnit život.
Autor: Shutterstock
Místo žití si je píšete

Zamilované esemesky, vyznání lásky a něžnosti, to vše posíláme svým partnerům, abychom jim projevili svou náklonnost. Je příjemné takovou zprávu dostat a moci si přečíst kolikrát chceme a pokaždé nás zahřeje u srdce. Taková zpráva může být podle odborníků pro vztah přínosná, pokud se nestává pravidlem. Nezapomínejte ale i na osobní kontakt, ten je ve vztahu mnohem důležitější. Život totiž není jen klávesnice a displej, ale mnohem více.