Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

12 rad psychologů, jak zachránit každé manželství

Mějte štastné manželství!
18. února 2014 | 16:00

Dali jsme pro vás dohromady rady psychologů a manželských poradců. Zkuste se jimi řídit. Uvidíte, že vaše manželství pak bude spokojenější!

1. Manželství stojí bezpečně na třech nohách: láska, úcta a věrnost. I když ale zmizí láska a věrnost, tak je třeba zachovávat úctu. Na jedné noze se stát dá, ale levitovat neumí nikdo. 

2. Nedovolte, aby se vaše manželství stalo nudným. Nepovažujte jeden druhého za samozřejmost. Přichystejte občas jeden druhému nějaké překvapení. Ostatně i sexoulogové tvrdí: "Pokud si užíváte společný čas mimo ložnici, budete si ho užívat i v ložnici."

3. Partnerství má přednost před dětmi. Děti z jednání rodičů vědí, že rodiče stojí při sobě. A to je pro zdravé dospívání to nejlepší, co dítěti můžete dát.

...
Autor: Shutterstock


4. Každé trestání kdysi nevěrného partnera musí skončit do dvou měsíců.

5. Smějte se spolu. Smích lidi spojuje a dokáže vyřešit každý konflikt. 

6. Vždy si v týdnu udělejte čas jeden na druhého. Prožívejte věci spolu nikoliv vedle sebe. Proto je dobré si povídat o tom, co jste prožili, co cítíte, na co myslíte, po čem toužíte. Obvykle nestačí pouze konverzace o provozních záležitostech a dětech.


7. Buďte k sobě upřímní ve vyjadřování svých potřeb, přání a starostí. Nenaznačujte, nemyslete si, že vám partner přečte myšlenky.

8. Žárlivost je sice přirozená obranná reakce, ale to nic nemění na tom, že to může být sebedestruktivní obranná reakce. Proto před každou hurá-akcí si dobře promyslete, zda opravdu směřuje k cíli, který zamýšlíte.

Smích
Autor: Shutterstock.com

9. Dovolte svému partnerovi mít vlastní názor, bez toho, abyste se urazili, nebo měli útočné poznámky. Očekávat, že budete ve všem za jedno, by bylo hodně naivní. Buďte jeden k druhému tolerantní.


10. Dotyky a něžnosti jsou přirozenou součástí všedního života nikoliv pouze součástí sexuálního rituálu.

11. Pokud máte blbou náladu, raději nakopněte někoho anonymního na ulici, než abyste si vylévali vztek na partnerovi a dětech.

12. Konflikt nevede k urážení se, nemluvení a ani k jiným formám trestání partnera. Partneři si přirozeně umí odpouštět a respektovat odlišnost.

Autor: ali