Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Staňte se dokonalou ženou: Po hádce se neurážejte a zbytečně se neomlouvejte

Většinou nejde ani tak o hádku samotnou, jako o to, jak se zachováme po ní.
12. prosince 2013 | 07:00

Hádat se je přirozené, potřebné a v rozumné míře i zdravé. Je normální, že dva lidé mají různé názory. Aby ale vztah fungoval, je důležité, co řeknete a uděláte potom. Čeho se po hádce vyvarovat, aby se z drobné výměny názorů nestal velký problém?

1. Netvařte se jako bohyně pomsty

Muži se obvykle s rozbouřenými emocemi vypořádají rychleji než ženy. A tak když po hádce přehlížíte jeho pokus o smíření, protože jste pořád ještě ve varu, bude si nejspíš myslet, že ho okatě trestáte. Namísto tiché domácnosti a kamenného výrazu je tedy rozhodně lepší říct narovinu, že potřebujete ještě trochu času, než budete ochotně hledat cestu ke smíření.

2. Netlučte ho jeho vlastními výrazy

...
Autor: profimedia.cz
Během hádky mohou padnout slova, která se člověku zaryjí pod kůži a jen tak snadno se jich nezbavíte. Nejen ženy mají tendenci taková slova čas od času vytáhnout (ideálně v tu nehorší možnou chvíli) a vrátit je tomu druhému jako bumerang v podobě šťavnaté výčitky. Výsledek? Další hádka. A pak další a další a z malého nedorozumění jako zázrakem vzniká pořádná partnerská krize.

3. Zbytečné omluvy jsou zbytečné

...
Autor: profimedia.cz
Pohádali jste se? Omlouvat se tím, že za sebou máte špatný den v práci nebo bolest hlavy je k ničemu. Ano, psychická nepohoda samozřejmě zvyšuje onu pravděpodobnost, že se pohádáte (vědci například zjistili, že se více hádají ty manželské páry, které málo spí), vymlouvat se na únavu nebo stres až po hádce, ale moc ničemu nepomůže. Mnohem lepší je prevence. Jste unavení nebo naštvaní? Raději partnera varujte předem.

4. Neobracejte se k jeho argumentům zády

...
Autor: Shutterstock.com
Za řadou hádek stojí nedorozumění, ale často během nich také vyplavou na povrch problémy, které je potřeba ve vztahu vyřešit a o kterých možná jeden z vás neměl ani tušení. Nebraňte se, když si o nich chce později promluvit v klidu. Zaměřte se na řešení a ne na dozvuky hádky. Vyslechněte ho a ujistěte se, že opravdu rozumíte jeho úhlu pohledu.

Rada psychologů: Zeptejte se partnera na jeho názor a pak ho „převyprávějte“ - Takže ty říkáš, že…? Je to tak správně?

5. Dejte pozor na jedovaté poznámky

...
Autor: profimedia.cz
Zdravá hádka není o nadávkách. Odpusťte si proto štiplavé poznámky, které útočí na partnerovu důstojnost. Čím jedovatější budou, tím více jich budete později litovat. Hádáte se o to, jakou pohovku pořídit do obývacího pokoje? Možná se vám podaří prosadit si svou, když mu vmetete do tváře, že měl vždycky laciný vkus. Ale za jakou cenu?

6. Sex není povinný (ale je fajn)

...
Autor: profimedia.cz
Pohádali jste se, omluvili jeden druhému a váš partner by to celé rád zakončil v ložnici, zatímco vy absolutně nemáte náladu? Řekněte mu to. Muži vnímají sex jako způsob, jak si potvrdit pocit blízkosti, který ke smiřování patří, ženy to mají trochu jinak. Odmítněte ho ale ohleduplně. Obejměte ho, polibte a vysvětlete, že ještě nemáte náladu.

7. Neříkejte, že jste to tak nemyslela

...
Autor: profimedia.cz
Hádka se nedá odčarovat, vzít zpátky nebo vygumovat. Je to stejně zbytečné jako přehrávat si pořád dokolečka v hlavě, co jste během ní řekla nebo neřekla. A jak reagovat, když to je on, kdo se omlouvá, že to tak nemyslel? Pomůže věta ve stylu: „Já ti to věřím, ale výsledek je, že já se cítím tak a tak. Takže příště to prosím udělejme jinak.“

8. Neobviňujte se

...
Autor: Shutterstock.com
Nevnímejte hádku jako konec světa. Výměna názorů ke zdravému vztahu patří. Mnohem horší je situace, kdy se jeden z partnerů, nebo dokonce oba dva hádkám vyhýbají. Například tím, že odejdou z místnosti pokaždé, když atmosféra zhoustne. Často to bývá poslední fáze vztahu předtím, než se rozpadne nebo než si jeden z partnerů najde bokovku. Neobviňujte se proto, že se hádáte. Je to zdravé!

Autor: rah