Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

7 vět, které své tchyni raději neříkejte

  • I když si skvěle rozumíte, vždy bude víc jeho matka než vaše kamarádka.
    9. října 2022 | 06:00

    Ať už tchyni oslovujete "maminko" nebo jí nemůžete přijít na jméno, jednou je to matka vašeho muže a musíte s ní nějak vycházet. Co byste ale nikdy neměla pustit přes rty, i kdyby se vám chtělo sebevíc?

  • Myslím, že nejsem mateřský typ

    Neplánujete děti? Nechte si to ještě chvilku pro sebe.
    Autor: shutterstock.com
    I kdyby to skutečně byla pravda a kdybyste děti nikdy nechtěla, je to věc vaše a vašeho partnera. Proto se snažte čelit otázkám na budoucí vnoučata s neutrálním úsměvem a krčením ramen. Ať váš miláček matce vysvětlí sám, že z ní babička velmi pravděpodobně nebude. Vy si to užijete, až budete totéž oznamovat té své.

    Čínský horoskop 2022: Láska a vztahy...

    Video se připravuje ...
    Čínský horoskop 2022 - Láska a vztahy • VIDEO: Videohub

  • Nezlob se, ale nestojím o tvoje rady

    Nevyžádané rady nemá rád nikdo.
    Autor: shutterstock.com
    Ne, vaše tchyně (stejně jako vy) nemá patent na rozum, a její rady tudíž nemusíte poslouchat. Pokud ale nejsou na denním pořádku, zkuste je prostě jen pouštět jedním uchem tam a druhým ven. S úsměvem poděkujte za názor a udělejte si to po svém. Není nutné dávat ostentativně najevo, že si o jejích radách myslíte své. Už jenom proto, že nemusí být vždycky úplně nemožné.

  • Škoda, že jsi syna nenaučila...

    I kdyby ho tchýně nenaučila vůbec nic, nekomentujte to.
    Autor: shutterstock.com
    Tohle je velmi, velmi tenký led, na který se rozhodně nechcete pouštět. Předně si zkuste představit, že někdo kritizuje vaši výchovu – jak byste asi reagovala? Ano, ona zareaguje pravděpodobně stejně. I kdyby ho nenaučila ani odnést si po sobě talíř do myčky, je to její výchova a vám nepřísluší ji soudit. Alespoň ne před ní a nahlas.

  • Stav se u nás, kdykoliv budeš chtít

    Samozřejmě tchýni zvěte na návštěvy, ale stále si udržujte nějaké soukromí.
    Autor: shutterstock.com
    Pokud tuhle větu vypustíte z úst, musíte ji skutečně myslet vážně. Není to totiž zdvořilostní fráze. Kdykoliv znamená opravdu kdykoliv. Kdykoliv ONA bude chtít. Třeba v době nedělního oběda nebo v momentě, kdy pustíte děti ke kamarádům a budete si chtít udělat romantickou chvilku. Volte proto raději slova jako: "Ozvi se, kdykoliv k nám budeš chtít přijít. Rádi tě uvidíme." Výsledek bude stejný, ale pro vás to bude podstatně přehlednější.

  • Tvůj syn je prevít!

    Není to jen vaše tchýně, ale také a především jeho matka.
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, bezesporu ho zná líp než vaše kamarádky, určitě dokáže přesněji odhadnout motivy jeho chování a možná bude i ochotná s vámi jeho nedostatky rozebírat. Jenomže i přes to všechno je to stále jeho matka a velmi pravděpodobně bude stát na jeho straně. Pokud už se s ní tedy opravdu potřebujete poradit ohledně nedostatků jejího syna, našlapujte opatrně. Pohybujete se po minovém poli.

  • Jak chceš, mně je to jedno

    Babička sice má rozmazlovat, ale nic se nemá přehánět.
    Autor: shutterstock.com
    Tuhle větu naopak klidně řekněte, ovšem jenom pokud vám to opravdu JE jedno. V opačném případě dejte tchyni klidně a slušně, ale jasně najevo, že se vám něco nelíbí. Jednou asi dokážete přejít, že babička dala dětem sladkosti před večeří. Pokud to ale nechcete vidět často, promluvte si s ní o tom.

  • Ne, ani dneska se to nehodí

    Půjčte tchýni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, ketrý získáte pro sebe.
    Autor: shutterstock.com
    Je dost pravděpodobné, že vás chce vídat častěji než vy ji. Na každé odmítnutí by ale měla přijít nabídka jiného termínu. Nebo alespoň na každé druhé odmítnutí. Není to jen vaše tchyně, ale také babička vašich dětí. Zkuste v sobě najít trochu velkorysosti. Nakonec – vy s ní přece kávu popíjet nemusíte. Nabalte jí děti, kyblík s lopatkou a vyšlete je na písek. Troška času jen pro sebe vás rozhodně nezabije.

Autor: brig
Klíčová slova:  tchýně, snacha, syn, dítě, děti, rady, vztahy
Diskuse ke článku
.