Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se omluvit za nevěru? Říct jenom: Promiň, nestačí

Přišel vám na nevěru? Nic netajte. Už je to stejně zbytečné.
5. srpna 2013 | 06:00

Podvedla jste ho a váš románek se provalil. Pokud chcete, aby váš vztah pokračoval dál, pak musíte udělat jediné. Upřímně se omluvit. Jak na to?

Krok č. 1: Uvědomte si, za co se omlouváte
Vlastně o nic nejde. Udělala jste chybu, omluvíte se a všechno bude zase v nejlepším pořádku. Jenže tak jednoduché to bohužel není. „Řekla jsem, že je mi to líto. Co dalšího bys ještě chtěl slyšet?“

Pokud se váš partner pořád zlobí, pak to znamená jediné. Vaše omluva nebyla natolik upřímná tak, aby ji dokázal přijmout. I když byste přísahala na smrt svých rodičů, že litujete toho, co jste provedla, manžel nebo přítel vám zkrátka nemusí věřit. Jak z toho ven? Nejdříve se zamyslete nad tím, k čemu vlastně došlo.

Krok č. 2: Přijměte zodpovědnost za to, co se stalo
Snažte se převzít zodpovědnost za to, co se stalo, a nesvádějte vinu na kohokoli jiného. Určitě neříkejte věty jako „Nikdy by se to nestalo, kdybych nešla s mojí sestrou na ten večírek.“ Hlavně si dávejte pozor na to, abyste vinu házela přímo na svého partnera: “Kdybych cítila, že mě opravdu miluješ, nikdy bych nehledala nikoho jiného.“ Za to, jak se chováte, nesete odpovědnost jen vy sama. Častou chybou je používat výraz „jestli“. Je rozdíl pokud řeknete „Promiň, jestli jsem zranila tvoje city“ a „Lituju toho, co jsem udělala a vím, že jsem ti ublížila.“
 
Krok č. 3: Vyjádřete svoje pocity
To, že vám záleží na osudu vašeho vztahu, můžete vyjádřit mnoha způsoby. Detaily vašeho poměru nechte stranou, ale soustřeďte se na co nejupřímnější přístup. „Měla jsem ti říct, že s ním půjdu na večeři,“ nebo „Kéž bych se mu nesvěřila se svými problémy“. Tím dáte jasně najevo, že svého činu opravdu litujete a otevřete si dveře k tomu, aby váš vztah mohl pokračovat dál.

Přiznala byste partnerovi nevěru?
13,7%
86,3%
Děkujeme za Váš hlas!
63 hlasů
397 hlasů

Krok č. 4: Pozor na citové vydírání
Jakmile se rozhodnete omluvit, pak počítejte s tím, že jdete s kůží na trh. Raději si nevytvářejte žádné scénáře toho, jak by se váš partner měl vlastně zachovat. Určitě neříkejte „Řeknu ti, jak jsem ti ublížila a ty mi pak také musíš přiznat svoje chyby,“ nebo dokonce „Omluvím se ti, pokud slíbíš, že mi odpustíš.“ Teď se musíte omluvit a čekat, jestli vaše slova padnou na úrodnou půdu. Zbytek už záleží na něm.
 
Krok č. 5: Řekněte: „Promiň“
Hluboce litujete toho, co se stalo. Možná jste si sama přiznala, že jste udělala velkou chybu. Poprosila jste partnera, aby vám odpustil a slíbila mu, že ho už nikdy nepodvedete. Ani to ale nemusí stačit. Pokud vám manžel nebo přítel řekne: “Vždyť ses mi ale neomluvila,“, nezapomeňte otevřeně říct, že se skutečně omlouváte!

Zatímco ženy se často spontánně snaží urovnat situaci, muži mají pocit, že se „nic tak strašného nestalo“. Pokud ale dojde na obávanou nevěru, pak to bez přiznání viny jednoduše nejde. „Promiň“ je nutnost, bez které se těžko posunete dál a budete mít šanci zachránit fungující vztah.

Autor: dah