Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lásko jsi génius! aneb Víte, jak chválit muže?

Chvalte svého muže. Ale musíte to správně naplánovat
28. července 2013 | 06:00

Je třeba si hned na začátku uvědomit, že všichni, ale opravdu všichni muži milují chválu. Dokonce i ti, kteří se tváří, že je jim jedno, co říkáte. Ale správná pochvala je malé umění. Naučte se ho.

* Perfektní načasování
Představte si situaci: sedíte po večeři u vína a on vám vypráví, že dnes vyřešil těžký problém a ještě vám stihl poslat zamilovanou esemesku. Právě to je správná chvíle, abyste mu řekla, že je úžasný a obdivujete jeho schopnosti.

„Ano, to je ideální načasování. Chvála musí být v kontextu vašeho rozhovoru. Byla by chyba chválit ho z ničeho nic nebo dokonce v okamžiku, kdy jste na sebe naštvaní, on je nevrlý anebo prostě nepanuje dobrá nálada,“ říká koučka Lenka Černá.

* Mluvte s ním i o něm
S kým si nejraději povídáte? S člověkem, který mluví jen o sobě, anebo s někým, kdo vás poslouchá a vyptává se? Já s tím druhým. A to platí i ve vztahu. „Naučte se kouzelné slovíčko „proč. Když váš partner o něčem přemýšlí nahlas í nebo cosi vypráví, rozvíjejte jeho řeč tímhle slůvkem. Není lepší pochvala než povzbuzování v řeči,“ vysvětluje ě l odbornice na vztahy.

* „Jsi jednička!“ Většina mužů je naprogramovaná, aby chránili svoji smečku (rodinu). Ale občas potřebují slyšet, že jsou pro ni důležití. Nebojte se mu sem tam říct, že je pro vás jedinečný a jediný na světě. Dejte mu najevo, že jste s ním šťastná, vážíte si jeho ochrany a je jediný na světě, kterého chcete.

Chvalte svého muže. Ale musíte to správně naplánovat
Autor: Shutterstock.com

* Nedělejte z něj další dítě
„To je ale roztomilý kutílek, takový šikovňoučký a chytroučký,“ i takhle některé ženy chválí muže. Hrůza! Pokud k něčemu podobnému inklinujete, uvědomte si, že váš muž není čtyřletý syn, a rychle změňte slovník. Jinak mu z vás naskočí husí kůže. „Muži jsou prostě muži a jakákoliv chvála, která zavání chválením maminky, žádné nadšení nevyvolá. Nebuďte tedy dětinská, a když už chválíte, ponechte mu jeho mužnost,“ zdůrazňuje Lenka Černá.

Nikdy nelžete!
„Uvědomte si, že slovo má obrovskou moc. Když druhému ve správný moment poděkujete, dáte najevo, jak je pro vás důležitý, krásně to upevňuje vztah a nabíjí konto důvěry. Na druhou stranu, chválit můžete pouze upřímně, a pokud jste před rozchodem nebo procházíte manželskou krizí, chvála působí až tragikomicky. Nikdy nepoužívejte lichotky k tomu, abyste něco získala,“ uzavírá Lenka Černá.

Autor: vin