Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Láska je chemie: Můžete se s ní i předávkovat

Láska je jen chemie. To, co probíhá v těle, je v podstatě chemický proces. Má dokonce i svůj vzorec - C8H11N.
15. července 2013 | 07:00

Máte před sebou důležitou práci a přitom se na ni nedokážete soustředit? Místo toho jen zasněně zíráte do prázdna a vidíte před sebou objekt svého zájmu? Jste zamilovaní  a určitě přesvědčeni, že je to láska. Jde o opravdovou hlubokou emoci nebo jen o chemické procesy v našem těle?

Zamilovanost je něco jako velký stres

Říká se, že láska dokáže člověka úplně pomást a zamilovaní lidé se chovají jako blázni. V celém organizmu se uvolňuje řada hormonů, potíte se, rudnete, jste nervózní, roztřesení, zkrátka cítíte se podobně, jako při stresu. To, co probíhá v těle, je v podstatě chemický proces. Má dokonce i svůj vzorec - C8H11N.

Pozor na předávkování!

Láska je jen chemie
Autor: Shutterstock.com
Na milovaném člověku se dá získat závislost. Za tenhle stav může hormon dopamin. Odborníci to přirovnávají k návyku na nikotin nebo kokain. Zrádný může být i serotonin. Pokud je ho ve vašem těle hodně, můžete skončit dokonce v péči psychologa nebo psychiatra, protože jednoduše neunesete „tíhu svých citů“ – především tehdy, když cítíte z druhé strany nezájem a vy sami jste hodně zamilovaní!

Stadia zamilovanosti

1. Stupeň: CHTÍČ
V těle působí hlavně hormony testosteron (u mužů) a estrogen (u žen). Partnera si vybíráte podle čichu, ale také podle vizuálního vjemu. Informace o tom druhém – jak vpadá, jak se chová, jaký má hlas a podobně, se do mozku dostává rychlostí až 400 km za hodinu!

2. Stupeň: PŘITAŽLIVOST
Mozek vyhodnocuje signály, které přijal skrze oči, uši a čich. Nervové buňky pak „vyžadují „ od hypotalamu, aby předal další signál do kůry nadledvinek. V tom okamžiku se vplavuje adrenalin. Proto jste rudí jako rajčata, buší vám srdce, chvějte se a potíte…

3. Stupeň: NÁKLONNOST
Tělo ovlivňují hormony „mateřství“. Důležitou roli hraje oxytocin (je vyplavován při sexuálním vzrušení). Ve vztahu už máte většinou jasno a plánujete založení rodiny…

Mocná síla přitažlivosti

Láska je jen chemie
Autor: Shutterstock.com
Mužský hormon testosteron a ženský estrogen stojí v podstatě na počátku všech sympatií. Ovlivňují sexuální pudy. Když vás pak začne někdo skutečně přitahovat, v krvi proudí hodně dopaminu, noradrenalinu a fenyletylaminu. Cítíte se, jako nadopovaní nějakou drogou, stačí vám minimum jídla, minimum pití, důležitá je pro vás hlavně milovaný člověk a jeho přítomnost.

Nic vám nevadí

Zajímavou roli hraje v lásce hormon oxytocin, který také vyvolává porod a jemuž se říká hormon zapomnění (na porodní bolesti se rychle zapomíná…). Díky němu jsem vůči partnerovi velmi ohleduplní, citliví, tolerantní. Je důležitý při sexuálním vzrušení a při orgasmu je ho v těle ohromné množství.
dyž se octnete v blízkosti milovaného člověka, cítíte touhu, potíte se, často se vám potí i dlaně. Srdce tluče jako splašené a ve tváři se červenáte.

Autor: Silvie Risová