Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kvalitní vztah po mnoha letech? Jde to!

Kvalitní vztah vám nespadne do klína, je zapotřebí se na jeho vývoji společně podílet
23. dubna 2013 | 09:58

Není jednoduché udržet po letech vztah takový, aby se v něm oba partneři cítili dobře a spokojeně. Po šesti letech přicházejí první velké krize, které odzkoušejí, zda je váš svazek dostatečně pevný. Jak je překonat a zažehnout novou vášnivou jiskru? Máme několik tipů.

Život v kompromisech

Větu, že vztah je tvrdá dřina, která se neobejde bez kompromisů, jste jistě slyšeli už mnohokrát. Jenže v podstatě je to pravda, a malé oboustranné kompromisy jsou pro pevný vztah velmi důležité. Neznamená to ovšem, že byste se měli kvůli partnerovi obětovat, právě naopak. Stejně jako umění ustoupit, je pro vztah důležité, držet se svých pevných zásad a zůstat osobností, která ví, co chce.  Nikdo z nás přeci nechce žít ani s despotou, který musí mít vždy pravdu, ale ani s uťápnutou bačkorou, která čeká, až co řekne ten druhý.

Trable v lásce
Autor: profimedia.cz
Bez komunikace to nepůjde

Kdysi jste si povídali třeba celou noc a dneska se stěží dohodnete na tom, co bude k večeři?  Tak na to pozor! Základem každého vztahu je komunikace a partnerský svazek není výjimkou. Stejně jako potřebujete mluvit a diskutovat se svým obchodním partnerem, tak i vaše drahá polovička potřebuje navázat komunikační pouto.  Tím spíš, pokud se váš vztah začíná propadat do krize, potřebujete s partnerem hovořit, jedině tak totiž můžete společně zvládnout problémy. „Pokud neumíte komunikovat, tak vše ostatní ve vašem vztahu nemůže fungovat. Nemám na mysli prostou každodenní komunikaci. Mluvím o momentech, kdy řešíte důležité věci a rozhodnutí. Debaty, které se týkají vašich potřeb a budoucnosti – co od vztahu a partnera chcete“ říká kouč partnerských vztahů Karel Chába.

Zkoušejte nové věci

Pořekadlo „Když to funguje, tak to neměň“ není pro vztah úplně dobré. Pokud totiž váš život sestává jen z předvídatelných věcí a vy předem víte, jak a kde vás partner pohladí, co řekne nebo jak se zachová, dostává se do pěkně zajetých kolejí, které vás dříve či později omrzí. Zkuste občas udělat něco nepředvídatelného. Místo misionářské polohy vyzkoušejte polohu pejska, vyměňte standartní dovolenou na chalupě za dobrodružný výlet do hor, překvapte partnera v práci s obědem nebo ho doma přivítejte místo v teplácích ve žhavém prádélku. Fantazii se meze nekladou, jen nenechte váš vztah nudně dřímat.

Láska
Autor: Profimedia.cz
Sex nejen v sobotu

Ať už si to připustíte nebo ne, sex je ve vztahu důležitý, a to jak pro muže, tak i pro ženy. Každý z nás potřebuje cítit intimitu, blízkost toho druhé a také vědět, že o něj má zájem.  Neberte proto sex jen jako partnerskou povinnost a zkuste si jej pořádně užít. Není totiž větší afrodiziakum a povzbuzení, než nepředstíraná chuť do společného laškování. A to kterýkoliv den vás napadne.

Nechte si osobní prostor

Každý z nás potřebuje svůj osobní prostor, aby se mohl rozvíjet ve svých zálibách a přinášet do vztahu nové podněty. Necupitejte proto za partnerem jako poslušný pejsek a ani po ně nic takového nevyžadujte. Mít svůj osobní prostor je totiž nejen velice důležité, ale podle průzkumů také sexy.

Láska není jen o sexu, většinou stačí pouhé objetí.
Autor: isifa.com
Mějte úctu k partnerovi

Neslibujte partnerovi, že uděláte všechno, co mu na očích uvidíte a raději si společně slibte, že nikdy neuděláte nic, co by tomu druhému ublížilo. Základem pevného a dobrého vztahu je totiž upřímnost, úcta k tomu druhému a také důvěra, kterou k němu musíte chovat. V neposlední řadě je to také porozumění, které byste si vzájemně měli dopřát.

Respektujte toho druhého

Je váš partner vášnivý filatelista a vy jeho zálibu nechápete, nebo se vám dokonce zdá dětinská? Neshazujte jeho zájmy, respektujte ho! Pokud totiž nemáte ke svému partnerovi respekt, nemůžete chtít, aby jej on měl k vám. A věřte nebo ne, právě respekt je základním kamenem vztahu.