Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 mýtů o lásce: Nevěřte zažitým bludům!

10. července 2012 | 06:39

Prý láska hory přenáší. Proč tedy každé druhé manželství končí rozvodem? Myslíte, že partnerský poradce je na nic? A opravdu se protiklady přitahují?

Psychologické ovlivňování nás může v partnerství zavést naprosto špatným směrem. Fakta, která se obecně přijímají jako zaručená, mohou nadělat více škody, než užitku.

Když si člověk myslí, že s něčím nemůže pohnout, protože to zkrátka tak je, ztrácí šanci cokoliv změnit. A to není dobře.

1. mýtus: Protiklady se přitahují

Ano, ale… ve většině případů spolu dlouho nevydrží. Ze začátku je to nádherné, potkat člověka, který je úplně jiný, než jste vy. Fascinuje vás to, obohacuje. Stále objevujete něco nového.
Jenže! Časem vám hodně z těch fascinujících odlišností začne pěkně vadit. Podle psychologů totiž vztah stojí právě na tom, co máte s partnerem společné, a tedy budoucnost mají ty páry, které spojuje podobný postoj k životu a stejné zájmy.

2. mýtus: Dítě nás stmelí, nebo rozdělí

Pokud si někdo myslí, že dítětem zachrání rozpadající se vztah, je na obrovském omylu. Takhle to rozhodně nefunguje. Doufají v to hlavně zoufalé ženy (občas ale i muži), co chtějí problémy v manželství řešit potomkem.
Stejně tak se mýlí i ti, kdo mají strach z narození miminka, že pak se ve vztahu něco naruší. Je pravda, že se změní rozvrh rodičů, přibudou povinnosti a na určitou dobu může mít muž pocit, že ho partnerka zanedbává. Většinou je však dítě právě tím štěstím, které fungující vztah ještě více posílí.

Rodiče mi dávali najevo, že jsem nechtěné dítě.
Autor: profimedia.cz

3. mýtus: Polovina manželství nevydrží

I podle statistik tomu opravdu vše nasvědčuje, je ale třeba mít na to i racionální pohled. Velkou část rozvedených manželství ve statistikách mají na svědomí ti, kteří se po rozvodu hned ženou do dalšího manželství (a opět nevydrží). Tytéž statistiky říkají, že nejvíce rozvodů je v mladých manželstvích, a tedy čím starší a uvážlivější vstupujete do manželství, tím větší je pravděpodobnost, že vám to vydrží.

4. mýtus: Láska hory přenáší

Už hodně romantiků doplatilo na toto přísloví. A to, že je to většinou jen zbožné přání, jim došlo pozdě. Jak spolu asi můžete žít v harmonii a porozumění, když jeden chce vydělávat a užívat si, cestovat a dělat kariéru, druhý touží po malé zahrádce a tichém koutku na čtení. A vše spolu nějak vyřešíme… Pokud se jeden z partnerů donekonečna přizpůsobuje, jen aby si toho druhého udržel, není to v pořádku. Tu horu lásky totiž nese na ramenou sám. Jak dlouho to vydrží?

Zatančete si s parterem, uděláte tak i něco pro svou postavu
Autor: profimedia.cz
5. mýtus: Vždyť ho změním

Velmi šlechetný cíl! Bohužel také neuskutečnitelný. Žena, která si myslí, že z držgrešle vychová štědrého společníka, je úplně vedle, stejně jako ta, která věří, že alkoholik kvůli ní přestane pít, flákač začne makat a sukničkář právě jí bude věrný. A to se s rostoucím věkem takové negativní vlastnosti znásobují. Není tedy rozumnější posvítit si podrobně na partnera ještě před sňatkem?

6. mýtus: Manželská poradna nepomůže

Divili byste se, ale je to přesně naopak. Pokud natrefíte na dobrého poradce, tak může ve vašem vztahu hodně zachránit. Když se mu podaří zlepšit vzájemnou komunikaci a posílit mezi partnery vzájemnou důvěru, tak je velká pravděpodobnost úspěchu.

7. mýtus: S přibývajícími léty je méně sexu

Mladí si myslí, že milování je věkově omezené. No, asi by se divili, kdyby věděli, jak intenzivně si starší lidé v posteli užívají. Podle průzkumů je sexuálně aktivních až přes 30% důchodců. Takže, pokud nám nebudou donekonečna posouvat důchodový věk, máme se na sklonku života na co těšit.

Autor: lesk.sk, Kbak