Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

7 triků, jak se stát okouzlující

Nemusíte být zrovna modelka, abyste se stala obdivovanou hvězdou večírku. Důležité je kouzlo osobnosti.
30. listopadu 2011 | 11:18

Lidé s kouzlem osobnosti to mají jednodušší. Všichni jsou z nich nadšení, snadněji dosáhnou svého a každý je má rád. Je to nespravedlnost, ale někteří nemusejí hnout prstem a s charizmatem se prostě narodí. Naštěstí od nich některé triky můžeme okoukat. Kouzlo osobnosti se dá alespoň částečně naučit.

S kamarádkou Irenou jsem měla sraz v hospodě. Než jsem tam dorazila, seděla u stolu plného sympatických chlapů, kteří byli nadšení z toho, jakou že to potkali úžasnou ženskou. Ne, Ireně není ani dvacet, nemá parametry modelky ani půlmetrové řasy. Irena je prostě jen zajímavá, okouzlující, charizmatická. A jak to dělá? „Já jsem přece naprosto obyčejná,“ prohlásila, když jsem chtěla, aby mi prozradila svoje triky.

Nic nedělají, ale bodují

A podobně jsem dopadla i u dalších charizmatických žen, které jsem oslovila. Všechny mi vysvětlily, že nic zvláštního nedělají ani neumí. „Nevím o tom, že bych měla nějaké zvláštní kouzlo. Jediné, co mě napadá, je, že mě strašně zajímají lidi a jsem ochotná jim pomáhat. Myslím si, že v každém člověku je něco zajímavého a mě baví to objevovat,“ prozradila mi bývalá zdravotní sestra Eva Děvěrová, kterou znám jako chalupářku od nás z vesnice.

Kdykoli vejde do místnosti, všem se o stupeň zvedne nálada a mají chuť si s ní povídat. Ale já se nevzdala a pořádně všechny charizmatické osoby ve svém okolí prozkoumala a dala dohromady jejich nejsilnější zbraně. Vyzkoušejte je v praxi. Ono se totiž dá kouzlo osobnosti trochu okoukat a trochu naučit. A pocit, že z vás bude okolí paf a jen tak na vás nezapomene, za trochu snahy stojí, ne?

 

7 tipů, díky kterým se stanete hvězdou

1. Vsaďte na originalitu
Tento rys mají společný snad všichni „charizmatici“. Jsou za každých okolností sami sebou a nebojí se dát okolí najevo, co si myslí a jaký je jejich názor na svět. Člověk s kouzlem osobnosti se nikdy nekrčí ustrašeně v koutě, ale snaží se komunikovat, zajímat se o ostatní a zároveň se nebojí říkat nahlas své myšlenky a ukazovat povahu.

2. Buďte sebevědomá

Nestyďte se za své názory, říkejte je klidně, ale pevně. Nezpochybňujte je a ani se za ně neomlouvejte. Že si ostatní myslí něco jiného? To je naprosto v pořádku. Důležité je, abyste se zbytečně nerozčilovala a nepřesvědčovala lidi v okolí o tom, že jejich názory jsou naprosto nemožné.

3. Opičte se
Dobře si všímejte lidí, které pokládáte za charizmatické, a pak se je snažte napodobit. Jaká slova říkají, jestli se dívají lidem do očí, jak blízko k nim chodí, zda se usmívají, jak drží tělo… To všechno jsou důležité signály, kterými získávají sympatie. Naučte se je.

4. Natrénujte si hlas
Lidé s kouzlem osobnosti mluví příjemným, pevným a výrazným hlasem. Naučte se to i vy. Dá se to totiž natrénovat. Při rozhovoru dobře vyslovujte, nemluvte příliš rychle ani moc pomalu.

5. Zajímejte se
Umění poslouchat je naprosto zásadní. Upřímně se zajímejte o ostatní, ptejte se jich, poslouchejte je a reagujte na to, co vám říkají. Nezapomeňte se během rozhovoru usmívat, dívat se partnerovi do očí a nebojte se ho i sem tam letmo dotknout.

6. Pamatujte si jména
Na první pohled je to drobnost, ale dělá zázraky. Snažte si zapamatovat jména lidí, se kterými se setkáte, a oslovujte je jimi. Pokud s tím máte problém, prostě si jméno člověka, který se vám představuje, řekněte nahlas.

7. Vtipkujte
Nemusíte sršet humorem od začátku do konce, ale když se vám sem tam podaří nějaký vtip, okamžitě si tím získáte nejen pozornost, ale i sympatie. Nebojte se občas udělat vtip i na svou vlastní osobu.

Zajímá vás, které celebrity mají charisma od přírody? Pak čtěte ZDE >>.

Autor: Majka Vinická, lena
Klíčová slova: charizma;okouzlující;
Diskuse ke článku
.
Související články