Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Je mi z tebe zle! Když žena začne nesnášet svého muže

15. října 2011 | 05:30

Nemůžu se na tebe ani podívat! Zvedá se mi žaludek! Je mi z tebe zle! Nenecháš mě nadechnout! Patří tohle do vašeho běžného manželského slovníku? Pak můžete čekat rozvod, ale i zdravotní potíže.

Scénka z manželského života:

Po ránu
Muž: (vesele): „Dobré ráno, lásko!“
Žena: (naštvaně): „Zase jsi nevyndal rohlíky z mrazáku. Jak mám udělat snídani?“
Muž: (otráveně): „To jsem si mohl myslet, že mi zkazíš náladu hned po ránu. A vyzvedla jsi věci z čistírny?“
Žena: (výsměšně): „Vyzvedni si ty otřesné hadry sám. Myslíš si, že jsem tvoje služka?“
Muž:(zhnuseně): „To asi těžko. Kdybys byla služka, uměla bys alespoň trochu poklidit.“
Žena: (pohrdavě): „Ty bys v životě nevydělal na to, aby sis mohl služku dovolit.“

Začínáte ráno podobně? Nebo se na svého partnera usmějete a s polibkem mu popřejete dobré ráno? První slova po probuzení jsou jakýmsi odrazovým můstkem do nového dne. A hádka vám pokazí náladu, ale může vám dokonce zničit zdraví. „Když je trápení příliš velké a trvá dlouho, volá naše psychika nebo duše o pomoc prostřednictvím nejrůznějších tělesných těžkostí,“ vysvětluje psycholožka Lenka Faltínová.

Vyvolávat hádky je zbytečné. Lepší je se v kidu dohodnout.
Autor: profimedia.cz

Houser z hádek

Milena s Radkem mají docela normální manželství, ve kterém jim to sem tam klape, ale sem tam zažívají období plné hádek a nenávisti. „Je to vždycky kvůli hloupostem, ale jsou chvíle, kdy je mi odporné i to, jak žvýká rohlík, a nemůžu se na něj ani podívat. A nejhorší je, že už se ani nenamáhám to skrývat a svůj odpor mu dávám najevo.

A on je na tom podobně. Je to takové vzájemné trápení. Jenže když to trvá déle než týden, vždycky to skončí nějakým mým zdravotním kolapsem. Obvykle se mi zablokují záda nebo dostanu zánět močového měchýře,“ vypráví šestatřicetiletá Milena. Myslíte si, že hádky a zdraví spolu nesouvisejí?

Americký psycholog John Gottman naopak tvrdí, že pokud manžel projevuje pravidelně svoje opovržení, jeho žena je náchylnější ke spoustě zdravotních potíží. Od opakujících se nachlazení, chřipek až po plísňové infekce, záněty močového měchýře nebo třeba poruchy trávení. Čím jsou spory a nepříjemnosti intenzivnější a čím déle trvají, tím větší je nebezpečí pro psychické i fyzické zdraví.

Zapomeňte na velká gesta!

Sáhněte si do svědomí. Je váš vztah plný znechucených pohledů, opovržlivých gest nebo slovních kopanců? Pak je třeba s tím něco dělat dřív, než bude pozdě.

Někdy to v posteli zrovna neklape
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
„Mnoho lidí je mylně přesvědčených, že k větší intimitě a lásce vedou jen velká gesta. Večeře při svíčkách, obrovská kytice, zlatý šperk... To je sice příjemné, ale dva lidi mnohem víc spojuji stovky malých, každodenních gest,“ říká psycholog Radomír Warošek.

Podle něj je nejlepší dát partnerovi najevo, že vás zajímá. Zeptejte se ho, jak se dneska měl, jak se cítí, povídejte si spolu, usmívejte se na něj, sem tam ho pohlaďte… „V dobrých manželstvích dochází mezi partnery během deseti minut až k 70 interakcím. Jsou to slova, doteky, pohledy, gesta…

V nefunkčních manželstvích je to jen sedm. Tato drobná gesta se dají přirovnat ke vkladům na účet, které si můžete vybrat v kritických obdobích,“ vysvětluje psycholog.

Pozor na obličej
„Pokud se na tváři ženy objeví zhnusení, emoce příbuzná pohrdání, během patnáctiminutového rozhovoru víc než čtyřikrát, je to tiché znamení, že se vztah v nejbližších čtyřech letech s největší pravděpodobností rozpadne,“ varuje americký psycholog John Gottman po pětadvacetiletém výzkumu. Občasný projev pohrdání nebo zhnusení samozřejmě manželství nezničí.

Typické zdravotní těžkosti ve vztahu:

(z knihy Kurta Tepperweina Jsem z tebe nemocný)

Nadváha: Když si nás nevšímá
Pocit prázdnoty a touha získat pozornost a přijetí můžou být jednou z příčin, proč se cpeme do prasknutí. Během jídla totiž máme pocit uspokojení. Důležité je uvědomit si, že přejídání je jen náhražka a touhu po lásce, kterou nám partner nedává, nám nenaplní. Naučte se přijímat sama sebe, mít se ráda a nespoléhat se jen na přijetí od muže.

Střevní potíže vždy znamenají nepříjemnou komplikaci
Autor: profimedia.cz
Migrény: Když nám všechno přerůstá přes hlavu
Akutní bolest hlavy signalizuje, že toho prostě máme dost. Ze všech sil se snažíme vyřešit spoustu problémů, až se nám jednoho dne zkrátka hlava „zavaří“. Pokud se chcete bolesti zbavit, snažte se ujasnit, který problém je třeba řešit a co odsunete na později. Zhluboka se nadechněte a proberte s manželem všechny myšlenky, které vás trápí. To vám pomůže hlavu vyčistit.

Žaludeční potíže: Když „polykáme“ problémy
Žaludek si můžete podráždit, když se snažíte spolknout obavy, nenávist, agresivitu a trápení. Bolest žaludku je znamení, že jsme některé věci prostě „nestrávily“. Nepřecházejte problémy, řešte konflikty otevřeně a naučte se odvážně o svých pocitech mluvit.

Nachlazení: Když se nemůžete vzájemně ani cítit
S plným nosem nemůžeme druhého člověka cítit, s bolavým krkem s ním nemůžeme mluvit a často jsme příliš unavené na jakoukoli komunikaci. To nás donutí na chvíli se soustředit jen samy na sebe a v klidu si probrat, co vlastně cítíme a co nás trápí. Takovou vynucenou přestávku můžete využít k tomu, abyste posbírala síly, a zjistila, kde to ve vašem vztahu skřípe.

Autor: hrd/Nový čas pre ženy, vin, Kbak