Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Muži v přechodu: Plešatí, ztrácí chuť na sex a jsou nervózní. Co s tím?

27. září 2011 | 06:00

Je váš muž podrážděný, hodně se potí, špatně spí a sex mu najednou nic neříká? Nedá se s ním prostě vydržet. Možná právě zažívá něco jako klimakterium, jen v mužském podání.

Říká se tomu andropauza a odborníci tvrdí, že to není žádný výmysl. I muži prostě ve vyšším věku procházejí těžkým obdobím, kdy se jim v těle tvoří méně pohlavních hormonů a oni s tím mají potíže. Proto si jeho náhlé výpady a nechuť na intimnosti neberte osobně.

„Andropauza je určité období v životě muže, které je naprosto fyziologické a je velice podobné ženskému přechodu,“ říká gynekolog Pavel Turčan.

Není to totéž

I když to tak vypadá, menopauza není to samé co andropauza. „Menopauza u žen je pouze jedno datum v kalendáři, označující poslední menstruaci v životě. Období před a po tomto datu, trvající někdy i více než deset let, se nazývá klimakterium.

S vymizením menstruačního cyklu dochází téměř k zastavení tvorby ženských pohlavních hormonů a tento prudký hormonální skok má za následek řadu příznaků. U mužů takové zásadní změny nejsou. K poklesu tvorby mužských pohlavních hormonů sice dochází, ale tyto změny jsou pouze mírné a pozvolné, ale téměř se nezastaví“ vysvětluje lékař.

Zdá se vám muž bez elánu a chuti do života? Možná ho postihla andropauza, čili mužský přechod.
Autor: profimedia.cz

Stárnutí mužským způsobem

Při andropauze dochází u pánů k hormonálním změnám spojeným se stárnutím. „Vyskytují se bolestí hlavy, závrati, návaly horka, pocení, deprese, častější podrážděnost, poruchy spánku, problémy s potencí. Toto období bývá navíc spojené s poklesem fyzické, psychické i sexuální výkonnosti, klesá i svalová síla,“ vyjmenovává Pavel Turčan.

Takže se nemusí říkat jen „je nervózní jako ženská v přechodu“, ale může to být klidně „mužský v přechodu“.

Strašák sex

Kromě toho, že jsou muži v tomto období hádaví, podráždění, nesnášejí narážky na svůj věk nebo vypadávání vlasů, začínají mít potíže se sexem. Úbytek testosteronu totiž negativně ovlivňuje chuť na sex i výkon během něj.

Pánové potřebují víc času, aby dosáhli orgasmu, jsou čím dál náročnější. Problém je, že s tím, jak se jim snižuje touha i výkonnost, snižuje se jim i sebevědomí a pocit spokojenosti. Je na nich, jestli si problémy nechají přerůst přes hlavu, nebo s nimi začnou něco

Nejen ženy trpí přechodem, může postihnout i muže.
Autor: profimedia.cz

Správný chlap to vyřeší

My máme jasno. Když začnou být problémy nesnesitelné, zajdeme za gynekologem, a ten nám pomůže. Kam ale mají jít muži? Většina raději nejde nikam, to by byla přece porážka jejich ega a ztráta mužnosti. Správný chlap má přece všechno vydržet.

„Naopak, moderní není říkat si, to musí správný chlap vydržet, ale spíše správný chlap to vyřeší. S některými problémy mu pomůže urolog, s jinými sexuolog nebo psycholog,“ uzavírá gynekolog.

Co pomůže?

Problémy se částečně dají zmírnit zdravou životosprávou, ale ta nemusí zvládnout všechno. Další možností jsou různé doplňky stravy, jež lze zakoupit v lékárnách a které pomůžou chybějící energii doplnit a kompenzovat nedostatek hormonů. Jsou to například přípravky s obsahem mateří kašičky, pylu a ženšenu.

Andropauza postihuje každého 10. muže.
Autor: profimedia.cz

Tak jako ženám v přechodu pomůže umělé podání ženského hormonu, mužům pomůže dodání toho mužského. Tyto preparáty může předepsat jen lékař a nesmí je užívat například muži s prodělanou rakovinou prostaty.

S psychickými problémy můžou pomoct přípravky s výtažky třezalky. Osvědčenou pomocí při řešení sexuálních potížích je dodání L-argininu (esenciální aminkoyseliny) v kombinaci se schizandrou a ginkgo bilobou, zabírá i kořen kopřivy nebo kotvičník.

Někdo si ani nevšimne

Stejně jako některé ženy na sobě vůbec žádné příznaky klimakteria nepozorují, může některým pánům období sníženého množství hormonů projít bez povšimnutí.

To, jak bude muž andropauzu prožívat, záleží na genetických faktorech, kouření, obezitě, dietě, alkoholu, stresových situacích, na tom, jak často se věnuje pohybu a sportu.

Autor: Majka Vinická, Kbak