Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Týraná žena: Policie čeká, až mě expřítel zabije

Fotografie
12. srpna 2011 | 05:00

Strach z bývalého přítele Richarda G. (20) má Denisa Lidiaková (24) z Mostu. Hrozí jí zabitím. Pod vlivem drog ji chtěl zohavit plamenem. Za dohledu strážníků se od něj odstěhovala ke své matce. Pronásleduje ji i tam. Policie podle ní všechny jeho násilné skutky považuje za pouhé přestupky, čemuž se on vysmívá. „Musí mě zabít, aby spáchal trestný čin a pykal,“ postěžovala si žena Blesku.

Do Richarda se zamilovala a odstěhovala se na ubytovnu, aby byli spolu. Tam zjistila, že je silný narkoman a násilník. „Pod vlivem drog mi udělal žárlivou scénu. Do ruky vzal zapálenou svíčku a sprej a stiskl jeho uzávěr. Před plamenem jsem stačila uhnout,“ popsala drama z loňského prosince.

Druhý den mu oznámila, že ho opouští. Dal jí nůž na krk a posléze ji dvakrát praštil hlavou o zeď a hrozil upálením ve spánku. Po noci hrůzy odešla za asistence strážníků bydlet k matce a posléze na něj podala první trestní oznámení. „Divila jsem se, že to předali na přestupkovou komisi magistrátu. Tam ani nevím, jak to skončilo, protože nemám právo to vědět,“ řekla žena.

981742:gallery:true:true

Nenechá ji být

Expřítel ji nyní pronásleduje i v bydlišti matky. Nejraději by na něho zapomněla, neuvedla ho ani do kolonky otec svému synovi. Muž se ovšem neustále připomíná. „Vyhrožuje mi smrtí přes společné známé, přes Facebook. Počkal si na moji devítiletou sestru a vzkazoval, že mě zabije, když se k němu nevrátím, a mamce, že vypálí byt,“ popsala Lidiaková.

Výhrůžky vyhrotil v březnu a ona je opět oznámila policii. I tyto skutky vyhodnotili policisté jako přestupek. Naposledy se na svou bývalou partnerku dobýval do bytu v polovině července. Zůstaly po něm prokopnuté dveře. „A zase nic. Policie mi nedala vědět a my se bojíme dál,“ zoufá si žena.

Podle mluvčí mostecké policie Aleny Bartošové se nemůže policie vyjadřovat ke konkrétním jménům. Ke skutkům pouze tak, že v prvních dvou policisté nezjistili trestný čin. „V obou případech šlo o přestupek proti občanskému soužití a poslední z července je ve vyšetřování,“ řekla Bartošová. Blesk sháněl k vyjádření i Richarda G. na adrese jeho matky, kde údajně bydlí. Tam ale nikdo neotvíral.

Kdy a jak od tyrana odejít

Bezhlavé útěky a zkroušené návraty k bití a týrání. Tak často vypadá nebezpečný kolotoč násilí, ze kterého žena nedokáže vystoupit. Po útěku totiž může zjistit, že neví, kam jít. A tak se zase pokorně do domácího pekla vrátí. Násilník jí to ale spočítá i s úroky. Podle odborníků je proto třeba si dopředu vypracovat bezpečností plán. Bezpečnostní plán je nutné si promyslet a připravit ve chvílích klidu, když žena není ve vleku strachu a emocí. Měla by si promyslet, kde nebo případně ke komu ukryje osobní doklady, rezervní klíče od bytu a důkazy o násilí. Bezpečnostní plán: Tohle si připravte a promyslete předem

• U člověka, kterému věříte, si schovejte náhradní klíče, oblečení, dokumenty, lékařské předpisy a nějaké peníze.

U člověka, kterému věříte, si schovejte náhradní klíče, oblečení, dokumenty, lékařské předpisy a nějaké peníze.

Schovejte si všechny důkazy o fyzickém násilí (roztrhané oblečení, fotografi e zranění atd.).

• Naplánujte si nejbezpečnější dobu k případnému útěku (když bude na služební cestě apod.).

• Najděte si spojence. Řekněte někomu, co se u vás děje. Noste s sebou telefonní čísla svých přátel, příbuzných a azylových domů.

• Nepopírejte vůbec žádné násilí před svými dětmi. Řekněte jim pravdu a určete jim bezpečné místo v bytě – pokoj, který je možné zamknout, sousední dům, kam se mohou v případě hrožení ukrýt. Poučte je, že jejich úkolem je zůstat v bezpečí, a nikoliv vás ochraňovat proti násilníkovi.

• Domluvte si konkrétní signál se sousedy (například světlo venku je rozsvícené = zavolejte policii).

Co dělat když jde o život

Možná, že na bezpečnostní plán nebude čas, protože vám půjde o život. Pokud jste napadeni a potřebujete pomoc, tak:

• Zavolejte policii.

• Jestli jste napadeni během volání na policii, nechte telefon vyvěšený, mluvte a křičte.

• Po útoku ihned neuklízejte a důkazy (rozbité sklo, roztrhané oblečení) uložte do sáčku a dejte je policii.

• Škody vyfoťte i s datem.

• Zjistěte jména a čísla zasahujících policistů.

• Vyhledejte odbornou pomoc.

Autor: Helena Lacinová