Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Názor odbornice: Proč se Monyová nechala týrat?

Fotografie
5. srpna 2011 | 14:24

Úspěšná, ekonomicky nezávislá, atraktivní – taková byla Simona Monyová (†44). Proč se nechala týrat? „Partnery a manžele pojí mnoho společných položek, odpoutat se od násilné osoby je velmi těžké,“ řekla Blesku Petra Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí. Podle ní je snazší uvěřit tvrzení, že se to už nebude opakovat.

"Domácí násilí graduje pomalu,“ dodává Vitoušová. Jak to, že ženy týrání dokážou tak dlouho skrývat? Na to má Petra Vitoušová jasnou odpověď: „Ženy ohrožené domácím násilím mají zpravidla tři bloky, které jim brání vyhledat pomoc. Těmi jsou pocity studu, viny a strachu.“

Pokud chce žena domácí násilí řešit, musí k tomu najít odvahu. Hlavně netajit, co se doma děje. „To znamená informovat o tom např. lékaře, někoho z rodiny, zavolat na linku krizové pomoci a popovídat si o tom s odborníkem,“ doporučuje Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí. Právě tato organizace dokáže ženám pomoci. Mohou se obrátit na intervenční centra, na www.domacinasili.cz nebo volat na nepřetržitou telefonickou pomoc na čísle 251 511 313.

Autor: ida, ljšk