Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smějící se muži ženy nepřitahují, tvrdí vědci

Pozor na výraz, široký úsměv prý ženy odrazuje
27. května 2011 | 14:00

Muži, kteří chtějí vypadat svůdně a upoutat ženu, by se neměli smát přes míru. Pro jejich záměr bude výhodnější vypadat zamyšleně anebo i trochu stydlivě. Pro ženy to ale neplatí, tvrdí kanadští vědci.

 

Kanadští odborníci z univerzity v Britské Kolumbii publikovali v americkém časopisu Emotion zajímavé výsledky studie. Ppředkládali účastníkům výzkumu fotografie příslušníků opačného pohlaví a požádali je, aby dotyčné komentovali z hlediska sexuální přitažlivosti dotyčných.

"Smějící se muži ženy nepřitahovali. A to do té míry, že jsme došli k závěru, že se muži mýlí, když se domnívají, že na ženu sexuálně zapůsobí širokým úsměvem ," řekla vedoucí výzkumu Jessica Tracy. Sympatii vzbuzuje poněkud sklíčený výraz. Taky muže na ženách přitahuje výraz nebo gesto studu. Pro opačné pohlaví ale platí opak. "Usmívající se ženy jsou pro muže velmi atraktivní. Úsměv muži u žen hodnotí jako vůbec nejpřitažlivější výraz," tvrdí Tracy.

Důvod tohoto zjištění není odborníkům přesně jasný. Nevylučují, že široký úsměv je u muže chápán jako zženštělý anebo také jako projev zoufalé touhy po sexu. V každém případě výsledek studie potvrzuje známou skutečnost, totiž že ženy jsou náchylné projevovat náklonnost padouchům.

Autor: ČTK, mivr