Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 pravidel, jak vyjít se svým ex

19. května 2011 | 19:11

S některými je to docela snadné, ale většinou je to chůze v minovém poli. Hádají se, trucují, dělají naschvály. Pokud chcete se svým bývalým mužem vyjít, naučte se některá pravidla.

Také jsem se rozvedla a také se musela naučit komunikovat s exmanželem úplně jinak než během deseti let manželství. Najednou na něj nezabíraly moje „psí“ oči, křik, odvolávání na to, jaká jsem byla skvělá manželka, ani slzy...

Podobnou zkušenost má mnoho žen. Po rozvodu jsme s bývalými partnery zkrátka tak trochu jako dva cizí lidi, kteří hledají způsob, jak se domluvit alespoň na základních věcech. Co na tom, že jste ho milovala k zbláznění a máte s ním dvě děti. Teď je všechno jinak a vy se v tom musíte naučit chodit. Čím dřív, tím líp. Poradíme vám, jak na to.

1. Nebuďte hysterka

Zapomeňte na výčitky, výlevy srdce a city. Teď je třeba domluvit se naprosto věcně. Při dohadování výše alimentů není důležité, jestli děti milujete víc vy, nebo on. Snažte se být věcná a praktická. Stejně tak je nesmysl myslet si, že to nejlepší, co můžete udělat, je vyprávět si vzájemně, jak se máte krásně, jak si bez toho druhého užíváte a jak se vám po rozvodu ulevilo. To může komunikaci pěkně zkomplikovat nebo úplně zablokovat. Váš ex není žádný kamarád a ve většině případů se jím nestane ani ve chvíli, kdy už budete s rozchodem oba srovnaní.

2. Omezte s ním rozhovor

I když ho máte plné zuby, zkuste s ním nějak vyjít
Autor: profimedia.cz
Jestli se pořád dokola motáte v nedorozuměních, vysvětlování a dohadování, které vůbec nikam nevedou, stopněte to. „Můžete-li, ukončete v takovém případě s bývalým partnerem jakoukoli komunikaci, a to i přesto, že se vás bude snažit rozdráždit pomocí jedovatých SMS a podobně. Vydržte to a vůbec na jeho zprávy nereagujte. Pokud jste nucená, například kvůli dětem, omezte komunikaci na nezbytné minimum,“ radí psychoterapeutka Lenka Černá z webu mujvztah.cz. Co naplat, někdy je prostě lepší chvíli počkat, než se vztekloun trochu uklidní.

3. Kašlete na pocit viny

I kdybyste to byla vy, kdo rozbil rodinu na kousky, nemá cenu se topit ve výčitkách a sebeobviňování. Toho pak manipulativní partneři využijí a mají vás na háčku jako rybu. „Uvědomte si, že za rozpad vztahu nikdy nemůže jen jeden, ale je to výsledek chování obou. Věřím také, že jste pro záchranu vztahu udělala maximum, a i přesto se vám to nepodařilo,“ dodává Lenka Černá. Ze své zkušenosti vím, že srovnat se s tím, že jste jako manželka „selhala“, když jste neudržela rodinu, je peklo, ze kterého se nějaký čas musíte dostávat. Ale pokud tomu příliš nepodlehnete, bude vám lépe, stejně jako se vám bude bez výčitek i sebevýčitek mnohem snáz komunikovat s partnerem.

Kdy hrozí nebezpečí
Jestliže se vás bývalý muž snaží zahnat do kouta, berte jeho výhrůžky s rezervou. Většina z nich nic z toho, čím se ohánějí, nikdy neudělá. Ale pokud máte strach o sebe i své blízké, raději se obraťte na policii.

4. Nedrážděte ho

Vyvolávat hádky je zbytečné. Lepší je se v kidu dohodnout.
Autor: profimedia.cz
„Stejně jsi byl mizerný v posteli, nikdy jsem tě nemilovala, vydělával jsi málo peněz….“ Tyhle věty by ve vaší komunikaci měly být absolutní tabu. I pokud máte chuť ho pořádně seknout a trochu ponížit, k takovým výrokům se nesnižte. Vám se neuleví, on to přečká a bude vás jen o něco víc nesnášet. Raději zakopejte válečnou sekeru. Jeho povahu ani společnou minulost zbytečně nekomentujte. Pokud se s ní nejste schopná srovnat sama, poproste o pomoc. Pomůže vám psycholog nebo dobrý kouč.

5. Pozor na společné přátele

Návštěva u lidí, se kterými jste s exmanželem jezdili na dovolenou a slavili silvestra, vypadá jako docela nevinná zábava, ale může vám pěkně zamotat život. „Budete-li se stýkat s kýmkoli ze své minulosti, kdo je pojítkem mezi vámi a bývalým partnerem, zahráváte si s ohněm. Společný přítel ve vás zcela jistě vzbudí vzpomínky na minulost, a ještě hůře, určitě se opět uvidí s vaším ex. Můžete si být jistá, že se budou o vás bavit a že znovu můžou roztočit kolotoč nedorozumění,“ varuje psycholožka.

A co dělat, když…

… jste si našla jiného
Nenuťte bývalého muže, aby se stýkal s vaším novým partnerem. Pro jistotu o něm raději ani nic nevyprávějte. Je to jeho přímý sok, který ho vyhodil ze sedla, ukradl mu ženu i děti, a nemá jediný důvod, proč by ho měl mít rád.

… si našel jinou on
I když tu mrchu, která vám odvedla muže, ze srdce nesnášíte, dělejte jakoby nic. Nepomlouvejte ji, neházejte „jedy“ a buďte velkorysá. Pokud to zvládnete, tvařte se, že vám vlastně zas tak moc nevadí. Jestli se vám ale navalí krev jen při vzpomínce na ni, poproste bývalého partnera, ať o ní před vámi raději nemluví. Jako by nestačilo, že budete muset unést historky o „ní“, které vám budou vyprávět vaše děti.

… on rozvod nechtěl
Jestli se do poslední chvíle bránil a o manželství bojoval, bude těžké s ním bez emocí nastavit pravidla. Ale když si zachováte naprostou věcnost, chladnou hlavu a budete dodržovat výše zmíněné rady, časem se všechno srovná.

… vy jste rozvod nechtěla
Nedá se nic dělat. Žít společně musejí chtít oba a vy ho nemůžete nutit. Dokonce ani v případě, že jste mu porodila pět dětí. Snažte se s tím co nejrychleji smířit a naučte se žít bez něj. I tak můžete být šťastná.

… máte střídavou péči
V tomhle případě mu vidíte do karet vlastně vůbec nejvíc. Jestli jsou vaše děti týden u něj a týden u vás, je důležité, abyste spolu sladili životní rytmus, styl výchovy a všechny praktické detaily. To už je tak trochu „vyšší dívčí“. Pokud se vám to nedaří, klidně spolu zajděte k odborníkovi na komunikaci a vztahy, který vám pomůže nedorozumění odstranit a naučí vás vytvářet dohody.

Autor: Majka Vinická, Kbak