Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 kroků, jak překonat zklamání v lásce

Nebuďte zhroucená z rozchodu, nastartujte svůj nový život
18. července 2012 | 15:34

Řekněme si to bez obalu, milovat někoho, kdo k nám už to samé necítí, je nejhorší pocit, který můžeme zažít. Utápět se ve svém smutku a probírat horem dolem společnou minulost není nejideálnější řešení. Víme, jak se s rozchodem nejlépe poprat!

Lpět na něčem, co vám může jen ublížit a nedovolí vám to pohnout se v životě dál, to vám za to nestojí. Překonat ale rozpad vztahu se zdá většinou absolutně nemožné.

Tady je řešení:

Krok 1 -  Nechte průchod svým emocím

Není pochyb, že se po rozchodu cítíte naprosto příšerně, ale nemyslete si, že jste proto směšná. Pocity jako zloba, smutek, či zoufalství jsou naprosto normální.

Proto je neignorujte, nesnažte se je potlačit, nejlepší, co můžete udělat, je dát svým emocím průchod.

Nebojte se hystericky vyplakat, klidně na posezení sněžte velké balení zmrzliny, nebo vypijte několik lahví vína – cokoliv vám trochu pomůže.

Krok 2 – Netrapte sebe samu

Problém s nečekaným rozchodem je hlavně v tom, že nikdy nenajdete schůdnou odpověď, proč k tomu došlo.

Samozřejmě zkoumáte různé situace a důvody, proč vám z ničeho nic zlomil srdce. Je ve stresu z práce? Třeba, jen potřebuje trochu prostoru?

Přestaňte urychleně ztrácet čas rýpáním se v minulosti a sama v sobě. Konec vztahu si nedávejte za vinnu a už vůbec mu neposílejte zprávy ve znění: „Co jsem udělala špatně?“ Postavte se tomu čelem a raději si plánujte budoucnost.

Krok 3 – Odstřihněte ho

Jediná cesta, jak se přes rozchod přenést, je zbavit se všech připomínek na „bývalého“ a začít normálně žít.

Znamená to čistku:

! Přerušte s ním veškerý kontakt – žádné telefony, vymažte ho z Facebooku, prostě bez pardonu nulová komunikace.

! Přestaňte rozebírat rozpadlý vztah s přáteli. Vzpomínání na chvíle, jak vám spolu bylo hezky, opravdu nepomůže.

! Cokoliv vám ho připomíná, odstraňte jak z domova, tak z auta i pracovního stolu. A rozhodně vyhoďte jeho fotku ze své peněženky.
Pokud máte velký problém tyto relikvie nadobro zničit, stačí je uložit do krabice, ovšem tu pečlivě přelepte izolepou a uložte ji na hodně špatně přístupné místo – nejlépe ještě hlídané třemi zuřivými psy.

Krok 4 – Užívejte si svobodu

Může to znít jako klišé, ale když zabřednete do stálého vztahu, váš ryze osobní život vezme za své. Mnohé záležitosti si to i zasloužily a nerada byste je znovu vyhledávala, ale je určitě i spousta věcí, které vám chyběly.
 
vyrazte ke kadeřnici a nechte se ostříhat přesně tak, jak jste kdysi chtěla, ale partner to neschválil. Utraťte nekřesťanské peníze za nákup nového oblečení a bot a vůbec se vraťte k oblíbeným činnostem, kterých jste se tehdy kvůli němu vzdala.

Pokud jste odmítala jít s kolegy na skleničku, protože jste chtěla trávit večery s ním, je nejlepší čas to napravit.

Pomůže to ve dvou směrech: zjistíte, že být bez partnera není zase taková katastrofa, možná i naopak. Navíc se natolik zaměstnáte příjemnými věcmi, že vyšumí všechny vzpomínky na něj.

Krok 5 – Nespěchejte do postele s jiným

Jisté moudro praví, že na muže nejlépe zapomenete v posteli s jiným, s tím však nemůžeme souhlasit.

Naopak, vyspat se s někým, kdo vás vlastně nepřitahuje, je ta nejrychlejší cesta, cítit se ještě víc zoufale. Proto nedejte na pobízivé rady přátel a jednejte podle svého uvážení.

Pokud si potřebujete na nějaký čas od mužů odpočinout, udělejte to. Jestli se naopak cítíte opět skočit do vztahu, je to na vás. Sama víte, na co se cítíte. Nikdo nemá právo vás soudit a do ničeho nutit.

Jediný, kdo vám může pomoct být opět šťastná, jste vy sama.

Autor: INT, bak