Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč muži milují prsa? Jsou jako děti!

Ženský hrudník fascinuje naše protějšky odjakživa.
15. října 2012 | 07:49

Co tak přitahuje muže k ženským ňadrům? Odpověď na jednu z hlavních záhad lidstva je ukryta v bradavkách. Podle aktuální studie totiž musíme původ jejich atraktivity hledat u kojících matek.

Slovy evolučního psychologa Larryho Younga: „Lidský nervový systém je nastavený tak, aby kojení posilovalo pouto mezi matkou a dítětem. Zjistili jsme však, že obdobně funguje i pouto mezi partnery.“

Touha po spojení

Young spolu se svými kolegy z univerzity v Atlantě studoval různé formy stimulace bradavek – včetně kojení. „Když dítě saje mléko z prsu, uvolňuje se matce v mozku tzv. hormon štěstí oxytocin. Ten jí pomáhá zaměřit pozornost a lásku na dítě. Jako by zbytek světa neexistoval,“ říká psycholog.

Pokud se na ženské bradavky vrhne muž, většinou dochází k erotickému vzrušení. Ale pozor: aktivuje se přitom tatáž část mozku, která vytváří oxytocin. "Když partner dráždí ženě bradavky, cítí k němu podobný druh náklonnosti jako k dítěti,„ tvrdí Young.

...
Autor: profimedia.cz


„Vlastně se každý muž snaží u ženy spustit jakousi mateřskou touhu po spojení. Podvědomě cítíme, že díky stimulaci bradavek budeme pro partnerku neodolatelní. Je to docela logické – miminka prsa zbožňují, muži také.“

Jediní mezi savci?

Proč to tak evoluce zařídila u lidí, ale u ostatních savců ne? Údajně je to tím, že na rozdíl od většiny ostatních druhů máme smysl pro monogamii. „Jde i o polohy, ve kterých jsme schopni mít sex,“ dodává Young.

...
Autor: profimedia.cz
„Je hezké, že hraboš je monogamní, ale když samičce visí bradavky u země a sameček do ní vniká zezadu, nemůže je stimulovat.“ Lidským samečkům naopak při předehře ani při pohlavním styku v cestě k ženské hrudi nic nebrání.

Autor: mab