Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Získejte sebevědomí! Víme jak na to!

Stačí se držet našich rad a sebevědomí půjde nahoru
23. května 2011 | 07:36

Špatná práce, málo peněz, láska na baterky, pocit, že vypadáme děsně… To jsou projevy nízkého sebevědomí. Přitom jeho zdravá dávka je základní ingredience, kterou potřebujete k lahůdce zvané šťastný život. Nedá se koupit, ale naučit ano. A stačí jen tři týdny.

„Devadesát procent žen, ale i mužů má problémy se sebevědomím. Jsou nespokojení se sebou i vlastním životem a nemůžou přijít na to, proč si neumí říct o vyšší plat, proč nenarazit na pořádného partnera, proč se jim nedaří zhubnout, i když by tak chtěli…,“ vysvětluje koučka Lenka Černá, proč je důležité sebevědomí pěstovat a zalévat a jestli má cenu vůbec o něm psát. Má! Zdravé sebevědomí je totiž alfa a omega celého našeho života.

Všechno začíná v hlavě

„Řekni mi, že jsem krásná. A zhubla jsem alespoň trochu? Co nohy? Nemám je tlusté?“ chrlí na mě kamarádka Alena místo pozdravu prosby, které jí mají pomoct na chvíli si zvednout sebevědomí. A já chválím... Alena je totiž opravdu krásná, hubená a nohy nemá tlusté ani omylem. Tak proč se proboha pořád dokola ptá? „I když člověka pochválíte, nepomůže to. Sebevědomí musí být ve vás, ne okolo vás. A na tom, jestli jste hubená nebo máte nadváhu, také zase až tak nezáleží. I baculky můžou mít zdravé sebevědomí a být spokojené samy se sebou. Ale je to spíš výjimka,“ říká Lenka Černá. Není to zkrátka o tom, co nám kdo řekne, nebo jak vypadáme, ale jak se cítíme. Máte-li chuť zhubnout do velikosti oblečení své patnáctileté dcery, nechat si přešít celý obličej a schovat svůj komplex do luxusního oblečení, tak klidně. Ale dokud si to nesrovnáte v hlavě, bude vám to k ničemu.

Zpátky do dětství

No jo, ale jak to udělat, abychom si připadaly krásné, atraktivní, milované, schopné a bohaté? Podle koučky nejdřív musíme zjistit, kde je zakopaný pes. „V naprosté většině máme pochroumané sebevědomí kvůli výchově. Říkala vám máma: Podívej se na sebe, jsi tlustá jako sud,nebo, ty nikdy nebudeš tak chytrá jako táta? Pak se vám tyhle informace uloží do podvědomí a budou celý život pracovat proti vám. Tedy pokud je neobjevíte, neočistíte a nepřeprogramujete si je. S tím vám nejlépe pomůže třeba kouč,“ vysvětluje. Takže když máte v sobě „zapsané“ od rodičů, že jste k ničemu, tak i kdybyste vypadala jako modelka, hlava bude hlásit, že je to špatně a měla byste vypadat lépe. Ale není to jen vzhledem. Pokud vám doma neustále opakovali, že peněz je vždycky málo, a na chleba se těžko vydělává, srazí vám to sebevědomí i v práci a vy budete mít finanční potíže.

Trénink sebevědomí:

Naštěstí existují i způsoby, jak si sebevědomí můžete zvednout sama. Nestojí ani moc peněz, ani času, ale můžou vám změnit život. Trénovat byste měla každý den po dobu 21 dnů. Přesně tak dlouhou dobu mozku trvá, než si pozitivní informace zapíše do svého programu jako nový návyk a pak je bude používat.

1. Reklama sama na sebe

V legraci se říká, že se za všechno musíme pochválit samy, protože nikdo jiný to za nás neudělá. Jenže je na tom bohužel dost pravdy. „Málokdo se umí pochválit, a zvlášť česká společnost je spíš nastavená na všechno nadávat, kritizovat a stěžovat si. I sama na sebe,“ říká koučka. Takže si v klidu sedněte, na papír si napište seznam toho, v čem jste dobrá. Že nic takového nemáte? To není možné. Každá z nás je v něčem skvělá. Moje kamarádka Marcela výborně vaří a je schopná se pro druhého rozkrájet, Lenka rozumí zvířatům, má krásný obličej a je pracovitá, Irena nádherně zpívá, fotí a má super postavu… Takhle bych mohla pokračovat s každou z vás. Takže odvahu a pochvalte se. Možná jste přebornice na svíčkovou, třeba se umíte nádherně smát nebo jste kamarádská, či máte hezké oči… Seznam vašich pozitivních vlastností si dejte do kabelky a kdykoli vás přepadnou pochybnosti, přečtěte si ho. Anebo si ho nalepte na zrcadlo v koupelně a každé ráno si své silné stránky připomeňte.

2. Domluva zrcadlu
Stoupněte si před zrcadlo, podívejte se sama na sebe a pochvalte se. Vypadá to jednoduše, ale je to docela fuška. Když jsem poprvé sama sobě nahlas do očí řekla, že jsem krásná taková, jaká jsem, rozbrečela jsem se. Ale pozor! Tady nestačí si to myslet, musíte to říct nahlas. Jinak to nefunguje. Nejdřív se oslovte jménem a pak si řekněte třeba: Jitko, ty jsi ale krásná, šikovná a máš krásné tělo. Funguje to i ve sprše. Než abyste si nadávala, že máte tlustá stehna, pochvalte si je. Jestli vám dělá problém dívat se na sebe po ránu a chválit se, klidně to cvičte až po namalování a učesání. Bude to trochu snadnější. Časem se tak naučíte mít ráda sama sebe.

Jak vychovat zdravě sebevědomé dítě

Podle koučky Lenky Černé, www.mujvztah.cz
„Začněte pracovat sama na sobě. Když budete mít dostatek sebevědomí, bude to působit i na vaše dítě. Ono to od vás okouká a bude brát automaticky zdravé sebevědomí jako normální součást svého života. A naopak, pokud nebudete mít ráda sama sebe, tak to na něj nevědomky přenesete, i kdybyste ho neustále chválila a povzbuzovala. Důležité je přijímat a brát děti takové, jaké jsou, mít je ráda s jejich chybami i přednostmi a nedělat rozdíly mezi sourozenci. Děti potřebují určitou svobodu a volnost, dobrý příklad v rodičích, ale i mantinely a dodržování určených pravidel. To je základ výchovy zdravě sebevědomého dítěte.“


3. Nový jídelníček
„Já klientkám jako jednu z metod, jak si dodat sebevědomí a naučit se mít ráda, radím změnu stravovacích návyků. Přece nebudete svoje vlastní tělo zásobovat věcmi, které mu škodí a ubližují. To byste byla sama proti sobě,“ radí Lenka Černá. Změna životního stylu prostě se sebevědomím souvisí. Začněte na něm pracovat.

4. Den pro sebe
Ten by měl být povinný pro každou ženu. Jednou za měsíc zrušte schůzky, vypněte sporák, vyžeňte rodinu na výlet a udělejte si program jen sama pro sebe. Masáž, kosmetika, nákupy, kino, tance, nebo klidně jen procházka se psem a voňavá lázeň vás nejen nabijí, ale hlavně vám pomůžou srovnat myšlenky v hlavě. V tomhle případě žádné rande ani kávička s kamarádkou. Jednou za měsíc prostě buďte jen sama se sebou. Nepijte moc alkoholu a dejte si odlehčený jídelníček. Rozmazlujte se a opečovávejte po všech stránkách. Vyzkoušejte to a budete překvapená, jak moc vám takový den pomůže se sebevědomím, ale i s hledáním pocitu štěstí a spokojenosti.

5. Utrácení jen pro vás
„Vypadá to jako drobnost, ale není. Každá žena má mít hezké oblečení a kvalitní spodní prádlo. Každá si ho totiž zaslouží a je její vizitkou. A divila byste se, kolik z nás si ho opravdu dopřeje,“ povzbuzuje Lenka Černá i ty, které váhají, jestli má cenu utrácet za něco, co ani není vidět. Má! Přece nebudete vy, taková krásná a úžasná žena, nosit vytahané spoďáry a zašívanou podprsenku. To stejné platí i o oblečení. Sebevědomá žena se má dost ráda na to, aby chodila šik i doma. Dnes naštěstí existují poměrně levné obchody, takže tenhle „luxus“ si opravdu může dovolit naprosto každá z nás.

6. Změna zážitků
Pokud víte, že vám sebevědomí zničil třeba posměch spolužáků, kteří na vás v páté třídě pokřikovali, že jste tlustá a nevzhledná čarodějnice, vraťte se v duchu zpátky do toho období a představte si, co by vám tehdy v té situaci pomohlo. Třeba si představte, že by ve chvíli, kdy se vám spolužáci posmívají kvůli váze, přijel nádherný kluk na motorce, něžně vás políbil, řekl, že jste krásná, a odvezl by vás od překvapených posměváčků. Takhle si můžete v hlavě přehrát různé situace. Pomůže vám to změnit špatný model, který vám pracuje v hlavě a nahradit ho mnohem lepším.

Autor: Majka Vinická, Kbak